Shop By

Henri Maire - Giannikos Winery

The name Maire has been associated with the Jura since 1632. Those who regularly travel through eastern France are probably familiar with the placards on houses that read 'Henri Maire, Vin Fou'. Henri took over about 2.5 hectares of vineyard in 1939. He expanded that to no less than 300 hectares, then about a quarter of the total Jura vineyards, divided over five domains.

He single-handedly ensured the revival of the Jura as a wine region. For several years now, the company has been in the hands of another family: Boisset. At the moment the acreage totals 225 hectares and Boisset invests heavily in vineyards and cellar. The quality, which had declined somewhat in the first 15 years of this century, has now quickly become much better. And this at relatively good prices for the Jura.

Everything that is typically Jura is produced here: grapes such as Savagnin and Chardonnay for white and Trousseau and Pinot noir for red in various appellations such as Côtes de Jura, Arbois and Château Chalon. And styles such as Crémant de Jura, Savagnin non oullié (aged under a natural yeast membrane) and Vin Jaune (at least more than 6 years under such a membrane). With the scarcity but also the high prices, the Jura en Maire is certainly a winery to include in your selection. A fraction of the price with excellent quality

Henri Maire - Giannikos Winery
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!