Shop By

Giuseppe Mascarello - Giannikos Winery

Giuseppe Mascarello e Figlio is certainly one of the best producers of Barolo. The family business dates back to 1881 & to Monforte d'Alba. Maurizio (Morissio) bought the Castiglione Falletto Monprivato vineyard in 1904 and planted it with the Nebbiolo Michèt clone, before moving the winery to Monchiero in 1919. Son Giuseppe took over the company in 1923 and left the other family business of building materials to concentrate on wine. His son Mauro has been refining the estate since 1967, notably reducing yields, introducing a sorting table to ensure perfect bunches, and marketing Monprivato as a single vineyard wine from 1970. Since 1996 he has been joined by his son Giuseppe, a wine technician. Mauro's wife Maria Teresa manages the books.

While the 12 ha estate is dominated by vineyards in the municipality of Castigilione Falletto, particularly Monprivato on 6.20 ha, in 1989 Mauro bought Santo Stefano, a single iron-rich vineyard in the Perno hamlet of Monforte d'Alba. All wines are traditionally made using a combination of epoxy coated cement and stainless steel cuves, before being aged in large Slavonian barrels; capturing the full expression of the vineyards

Giuseppe Mascarello - Giannikos Winery
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!