Shop By

Giannikos Winery - Spice Route

Charles Back, owner of Spice Route, is one of the pioneers in Swartland. At the end of the 1990s, he found a vineyard with more than thirty-year-old Sauvignon Blanc sticks that produced wine of exceptional quality. Together with winemaker Eben Sadie, he planted new grape varieties around this oldest block of Sauvignon, most of them as freestanding shrubs, so-called 'bush vines'. The base of the winery became an old tobacco barn, which used to be called Klein Amoskuil. Spice Route wines quickly became a success!

A combination of two elements is decisive for the success of these and other producers in this innovative region (there is even talk of a 'Swartland Revolution'). First, the deep soils (weathered granite and 'Coffee Cliff') in which the sticks can root deeply to find water. In addition, the climate with warm, dry summers and cool, wet winters.

Eben Sadie started making his own wines in 2002 and the current winemaker of Spice Route, Charl du Plessis, succeeded him. His wines can certainly be called 'different'; for example the juicy Pinotage in which no rubber can be tasted and a very playful and serious blend called Chakalaka (which can be translated as 'leftovers') in which no less than 6 different grapes are processed!

Giannikos Winery - Spice Route
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!