Shop By

Giannikos Winery - Domaine Latour-Giraud

Vins - Domaine LATOUR-GIRAUD à Mersault

The history of Latour-Giraud spans three centuries and begins at the end of the 17th century. The oldest known ancestor is Jean Latour-Boillot, born around 1680. At that time, the vine was already the most important wage. The presence of the Latour family on the vineyard appears during the French Revolution through the person of Jean Latour-Mouquin, born in 1748 and grandson of Jean Latour-Boillot. The Giraud family settled in Côte d'Or for a long time, had founded a distillery in the hospital of Meursault around 1845. This distillery operated until 1914, producing Fine of Bourgogne, from the Marc of Bourgogne, as well as the famous Burgundy.

Today it is run by Jean-Pierre Latour who takes care of wine production, winemaking, breeding and marketing. He is assisted in his work by his sister Florence who deals with the administrative part. The vineyards of Latour-Giraud consist of 10 hectares. They only produce classified wines, including about 80% white wines and 20% red wines. The majority of the white vines are in five appellations of 1st Vintage of Meursault: Les Genevrières, Les Charmes, Les Perrières, Les Bouchères and Le Poruzot. With 2 hectares in Meursault Genevrières, Latour-Giraud is the main owner of this excellent first vintage. He also owns a piece of first crop in the northern border of Puligny Montrachet, with the climate of Champs-Canet.

Giannikos Winery - Domaine Latour-Giraud
Giannikos Winery bezit 8 ha wijnstokken op twee locaties, één in Korinthe rond de wijnmakerij en de andere in Mycene, nabij de beroemde archeologische vindplaats en geboorteplaats van de Griekse wijnbouw bijna 4000 jaar geleden. Beide wijngaarden worden strikt biologisch geteeld omdat men ervan overtuigd is dat alleen natuurlijk geteelde wijnstokken gezonde druiven kunnen produceren die de basis vormen van hun kwaliteitswijnen. Een ander belangrijk aspect is de invloed van de zee op het microklimaat. De verkoelende winden zorgen samen met de mediterrane zon en de bodem voor de beste omstandigheden en zijn de redenen dat Giannikos Winery internationaal inmiddels al zeer gewild en bekend is maar gezien de kleine productie. Griekenland heeft een rijk erfgoed van inheemse druivensoorten en bij Giannikos Winery heeft men als filosofie om de traditie en nieuwe technologie te verenigen. Daarom teelt men biologisch en oogsten en snoeien men zorgvuldig met de hand. In de wijnmakerij gebruiken ze moderne stalen tanks, ultramoderne machines en Franse eiken vaten van geselecteerde fabrikanten.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!