Shop By

Etna

View as Grid List

1 Item

Set Ascending Direction
per page

Sicilië telde in 2013 24 herkomstbenamingen, waarvan er één DOCG-status verworven heeft. DOC Etna, een herkomstbenaming op de noordoostelijke flanken van de gelijknamige vulkaan, wint binnen Sicilië nog steeds aan belang. Los van de prachtige ligging van de wijngaarden, op de glooiende vulkaanhellingen, zijn ook de druivenrassen bijzonder. Binnen deze appellatie vinden we nerello mascalese terug (minimum 80%), die eventueel kan aangevuld worden met de zachtere en lichtere nerello cappuccio (maximum 20%). Beide druivenrassen verlenen de rode Etnawijnen hun zacht, delicaat parfum, floraal getint met fris rood fruit er bovenop. De witte Etnawijnen zijn dan weer hoofdzakelijk gebaseerd op de carricantedruif.

De Etna wijnen blinken uit in elegantie en zijn absoluut uniek. Dit komt door de hoogte van de wijngaarden (varierend tussen 600 tot 1.000 meter) en de unieke lavagronden. Dit geeft zoveel verkoeling dat rode Etna wijnen
wel eens worden vergeleken met Bourgogne Rouge. Ook voor Siciliaanse begrippen is het klimaat op de hellingen van de Etna een hoofdstuk apart. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan vaak wel 30°C bedragen. De neerslag is zes tot tien keer zo hoog als gemiddeld op Sicilië, waardoor de oogst het laatste is van Sicilië en een van de laatste van Europa.

Etna-wijn is hot. Onlangs nog investeerde Gaja, hét wijnicoon uit Piemonte, miljoenen in een 21 hectare grote wijngaard op de vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië. Zelfs voor de grootste critici is het intussen duidelijk dat deze appellatie meer is dan een spielerei voor avonturiers. Dat de vulkaan meer en meer geliefd is, heeft volgens kenners alles te maken met het Alpijnse klimaat én de mediterrane setting. De Etna is een wereld op zich met een eigen dynamiek. Wijn verbouwen op de hoogste actieve vulkaan van Europa heeft iets heroïsch én unieks. Het microklimaat is hier milder dan in de rest van Sicilië, want er valt hier dubbel zoveel neerslag. Op 700 meter, waar heel wat wijngaarden liggen, zijn de temperaturen altijd zo'n 4 à 5 graden koeler dan aan de kust, wat ertoe leidt dat Etna-wijnen buitenbeentjes zijn in het Italiaanse wijnlandschap. Hun elegante stijl - zonder té zware alcoholgradaties - doet eerder denken aan bourgognes. De wijnen van de noordkant, die wat meer tannines dragen, hebben zelfs meer weg van een barbaresco of oudere barolo.'

Etna is een van de oudste en belangrijkste wijngebieden van Sicilië; de wijngaarden liggen in een halve cirkel op de hellingen aan de noord-, oost- en zuidkant van de nog regelmatig vuur en as spuwende berg. In de 19e eeuw strekten de wijnstokken zich van die hellingen uit tot over de vlakte van Catania, helemaal tot aan de zee, en was het plaatsje Riposto een van de belangrijkste Europese wijnhavens. Menig vat Franse wijn kreeg in die tijd een oppepper met liters wijn van de Etna.

De combinatie van de hoge leeftijd van de wijngaarden met zeer eigen druivenrassen, het bijzondere vulkanische terroir en moderne techniek laten de Etna wijnen nu echter zien tot de grote wijnen van de wereld te behoren. Spannende gestructureerde wijnen, vol rokerige vulkanische tonen. Sappig, maar ook gestructureerd, gelaagd en vol diepte. Absolute aanrader voor elke liefhebber van spannende Italiaanse wijn.

Een andere bijzonderheid van de wijngaarden van de Etna is hun ouderdom: wees niet verbaasd percelen aan te treffen met bushvines (gobelet, alberello) die ouder zijn dan 100 jaar. Hier tref je wijnstokken die groeien als een struik en die de phylloxera-epidemie van het eind van 19e eeuw hebben overleefd.

Etna

Grandcruwijnen.nl has been your online specialist for serious quality wine since 2010. In our range you will find more than 2500 different wines and we supply to consumers, catering and retail. We import directly from wineries in countries such as France, Spain and Italy. This allows us to offer our products at the best price. In addition to the classics from the Old World, we have the top wines from the New World!

We show our stock position for all of our wines and we deliver within 24 hours. All wines can be ordered by the bottle. We also give wine-food advice for our wines and you will find the reviews of Parker, Suckling, Wine Spectator, etc.

Would you like to see the wines for yourself or get inspiration? In our showroom in Dordrecht, you can see all our wines and delicacies with your own eyes! You will not find such a wide range of quality wines anywhere else. As a wine lover, you will be amazed both online and in our showroom.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!