Shop By

Catalayud (Appelatie)

Catalayud is een oud wijnbouwgebied. Reeds in de Romeinse tijd werd wijnbouw in dit gebied bedreven en later was dit gebeid ooit een Moors bolwerk. In 1998 werd in de 12e-eeuwse wijnkelders van het Piedra Klooster (Monasterio de Piedra) het ‘Museo de Vino de Calatayud’ (Wijnmuseum van Calatayud) geopend. De kelders zijn volledig gerestaureerd en laten de geschiedenis van de lokale wijngaarden en bodega's zien.  De D.O. Calatayud grenst in het oosten aan de D.O. Cariñena en in het westen aan het district Soria. De wijngaarden lopen van de zuidkant van de Sierra de la Virgen naar beneden en liggen op hoogtes van 550m tot 880m. De meeste wijngaarden liggen op een gezonde, poreuze bodem met een hoog kalksteengehalte. De grond is kiezelig, los en heeft een lage voedingswaarde. De zijrivieren van de Ebro, waaronder de Jalon, de Jiloca en andere kleine rivieren vormen het waterkundig netwerk.

Catalayud heeft een continentaal klimaat dat typerend is voor de wijnbouwgebieden in Aragon. De zomertemperatuur is mild en wordt zo gehouden door de wind die vanuit de Sierra de la Virgen door de wijngaarden blaast. De enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vooral tijdens de rijpingsperiode, zijn van grote invloed op de druiven. Deze kennen een opmerkelijke balans tussen zuren en alcohol, waardoor unieke wijnen ontstaan. De hoeveelheid regen per jaar varieert van 300 tot 550 mm, afhankelijk van de locatie van de wijngaard. In sommige jaren veroorzaken vorst en storm, die zeer gebruikelijk zijn in dit gebied, behoorlijk wat problemen.

Er zijn behoorlijk veel druivensoorten die op de toegestane lijst van Calatayud DO staan. Ruim 80% van de aanplant in het wijngbid Catalayud bestaat uit rode druiven, met als belangrijkst druifsoort de Garnacha tinta. Naast de traditionele Garnacha tinta, Mazuela, Viura en Garnacha blanca staan er ook geïmporteerde soorten op. Opnieuw aangeplante Tempranillo neemt op dit moment 15-20% van de wijngaarden in beslag en de meest innovatieve wijnbouwers experimenteren ook met Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Grandcruwijnen.nl has been your online specialist for serious quality wine since 2010. In our range you will find more than 2500 different wines and we supply to consumers, catering and retail. We import directly from wineries in countries such as France, Spain and Italy. This allows us to offer our products at the best price. In addition to the classics from the Old World, we have the top wines from the New World!

We show our stock position for all of our wines and we deliver within 24 hours. All wines can be ordered by the bottle. We also give wine-food advice for our wines and you will find the reviews of Parker, Suckling, Wine Spectator, etc.

Would you like to see the wines for yourself or get inspiration? In our showroom in Dordrecht, you can see all our wines and delicacies with your own eyes! You will not find such a wide range of quality wines anywhere else. As a wine lover, you will be amazed both online and in our showroom.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!