Shop By

Bulgarije

View as Grid List

Items 1-9 of 15

Set Ascending Direction
Page
per page

Bulgarije heeft een rijke geschiedenis en is maar liefst drieduizend jaar bekend met de traditie van wijnbouw. Het zijn de Thraciërs geweest die vanaf de 9e eeuw voor Chr. wijnbouw naar Bulgarije brachten. Het blijkt uit de talrijke opgravingen die aantonen dat wijn een belangrijke rol speelde in het leven van de Thraciërs. In die tijd betaalde men zelfs met munten die druiventrossen afbeeldden. De Thraciërs legden massaal wijngaarden aan in Bulgarije, introduceerden nieuwe landbouwtechnieken en ontwikkelden zelfs speciale instrumenten voor het werken in de wijngaard en vinificatie. Thracië, de regio die later de kern van het huidige Bulgarije zou worden, was het toneel van de eerste feesten ter ere van Dionysos (de Thracische Bacchus) en ten ere van de wijn.

Tegenwoordig krijgt Bulgarije steeds meer internationale erkenning voor haar kwaliteitswijnen. Dit land dat ook wel de bijnaam “schone slaapster” draagt, heeft alle eigenschappen om een grote speler op de mondiale wijnmarkt te worden en is inmiddels alle Oost-Europese wijnlanden voorbijgestreefd met haar superieure wijnen. Wijnproductie geschiedt op een duurzame en innovatieve manier, waardoor de kwaliteit van de druiven en de wijn gewaarborgd blijft. Hierdoor wordt Bulgarije als wijn producerend land steeds meer op de kaart gezet en krijgt het land steeds meer internationale waardering en prijzen voor de wijnen die er al sinds oudsher geproduceerd worden.

Moderne Bulgaarse wijnmakenUiteraard, vraagt een goede wijn om een goede druif. Daarom heeft Bulgarije in 2005 een nationaal programma voor wijnbouw geïmplementeerd. De hoofddoelen hierin zijn: nieuwe wijngaarden op richten, kleinschalige lokale wijnmakerijen oprichten, innovatieve methoden voor wijnbouw ontwikkelen, en de concurrentie stimuleren met internationale spellers op de wijnmarkt.

Vandaag de dag heeft Bulgarije ruim 140 000 ha aan wijngaarden en staat daarmee op de 15de plaats als productieland in de wereldranglijst en is zelfs de tweede grootste exporteur ter wereld van gebottelde wijnen na Frankrijk. Alle wijngaarden worden naar internationale normen aangeplant en beheerd. Met een gemiddelde opbrengst van 30 hl/ha is er sprake van lage opbrengsten, waarmee de kwaliteit dan ook sterk ten goede komt.

Gedurende de laatste 15-20 jaar is er veel geïnvesteerd in de Bulgaarse wijnindustrie, die daarmee de meest concurrerende sector van de Bulgaarse voedselindustrie is geworden. Er worden steeds meer wijngaarden aangeplant, nieuwe druivensoorten ontwikkeld en uiteraard de meest moderne technieken van vinificatie toegepast. Het is geen geheim dat Bulgarije over een aantal van de meest getalenteerde vinologen ter wereld beschikt, wat blijkt uit het feit dat veel Bulgaarse wijnkeldertoonaangevende buitenlandse bedrijven Bulgaarse vinologen in dienst nemen. Er is in de laatste jaren tevens een grote interesse van internationale wijnexperts die graag in Bulgaarse wijn investeren; dezelfde wijn die veelvuldig prestigieuze prijzen op internationale wijnbeurzen wint.

De wijngaarden liggen nu verspreid over het gehele land maar voornamelijk in riviervlaktes en kustvlaktes. goed beschermd door de bergen. De nieuw aangeplante wijngaarden vormen een groot aandeel. In de dalen van de rivieren Maritsa en Donau worden de druiven geteeld in de meest ideale omstandigheden: de druiven profiteren van zowel de vruchtbare bodem en de uitstekende klimaat omstandigheden. Daarin passen de Bulgaarse wijnboeren de traditionele klassieke technieken toe naast moderne productietechnologieën volgens de wijsheid van wijndeskundigen uit de industrie toonaangevers zoals Frankrijk.

Modern Bulgarije vindt geleidelijk zijn identiteit als een moderne wijnproducerende natie door nieuwe druivenvariaties en stijlen te ontdekken. De inspanningen zijn erop gericht om een bepaalde „Bulgaarse“ wijnstijl door te zetten met de betrouwbare en goed verkopende namen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en Muscat, terwijl het tegelijkertijd steeds meer gekozen wordt voor de typisch imheemse druivenrassen zoals de blauwe Mavrud, Rubin, Melnik, Gamza, Pamid, Ruen en de witte Misket, Dimyat, Kerazuda.

Bulgarije is geografisch verdeeld in vijf wijnproducerende gebieden.

1. Noordelijk gebied – de Donauvlakte regio (Danubian Plain)

Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden in het land en omvat drie subregio’s (oostelijk, centraal, westelijk)

 

2.Oostelijk gebied – Zwarte Zee-regio (Black Sea Region)

Dit gebied heeft rond 30% van de wijngaarden en omvat drie subregio’s (noordelijke zeekust, binnenland, zuidelijke zeekust)

 

3. Sub-Balkan gebied – De Rozenvallei regio (Rose Valley)

Het ligt aan de zuidelijke voet van de Balkan en heeft twee subregio’s: westelijk en oostelijk. Het omvat de Sungurlarevallei waar vooral „Rode Misket“ geteeld wordt, bestemd voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De westelijke subregio spreidt zich over de Rozenvallei.

 

4. Zuidelijk gebied – Thracische laagvlakte (Thracian Lowlands)

De belangrijkste wijnregio van Bulgarije. Deze regio omvat rond 35% van de wijngaardmassieven en karakteriseert zich met een continentaal klimaat en een goede verdeling van de neerslagen tijdens de vegetatieperiode.

 

5. Zuidwestelijk gebied – Strimon Rivier Vallei (Struma River Valley)

Deze Bulgaarse wijnregio omvat de zuidwestelijke gedeelten van het land. Het is niet groot maar het bezit een aantal specifieke klimaateigenschappen die zeer vergelijkbaar zijn met de Mediterrane gebieden. Langs de vallei van de rivier Struma wordt het unieke Bulgaarse breedbladige druivenras van Melnik (Shiroka Melnishka Loza – Broad Leaved Melnik Vine; en Ranna Melnishka Loza – Early Melnik Vine) geteeld, dat gebruikt wordt voor de productie van droge en halfdroge wijnen. De variaties Cabernet Sauvignon, Merlot en Pamid worden ook in die streek gekweekt. De plaatselijk wijnen onderscheiden zich door een volle smaak met kruidige zuidelijke tonen.

Bulgarije

Grandcruwijnen.nl has been your online specialist for serious quality wine since 2010. In our range you will find more than 2500 different wines and we supply to consumers, catering and retail. We import directly from wineries in countries such as France, Spain and Italy. This allows us to offer our products at the best price. In addition to the classics from the Old World, we have the top wines from the New World!

We show our stock position for all of our wines and we deliver within 24 hours. All wines can be ordered by the bottle. We also give wine-food advice for our wines and you will find the reviews of Parker, Suckling, Wine Spectator, etc.

Would you like to see the wines for yourself or get inspiration? In our showroom in Dordrecht, you can see all our wines and delicacies with your own eyes! You will not find such a wide range of quality wines anywhere else. As a wine lover, you will be amazed both online and in our showroom.

Wines, delicacies, accessories and more — Grandcruwijnen.nl

You can order per bottle from our assortment of 3500+ products — orders above 75 Euro get free shipping!