Sindicat La Figuera

We can't find products matching the selection.

Sindicat La Figuera is een kleine coöperatie in het Montsant-gebergte, opgericht in 1932, en produceert wijnen van helderheid en integriteit. Men moet over zeer smalle, kronkelende wegen de berghelling oprijden om de stad La Figuera te bereiken, die op 600 meter hoogte ligt en slechts 80 inwoners heeft. De stad lijkt uit de top van de berg te rijzen, met de omliggende bergen en de Priorat-regio in alle richtingen in zicht. 
In de vroege jaren 1930, toen de coöperatie werd opgericht, was La Figuera een bruisende stad; er waren 25 bewoners die betrokken waren bij de oprichting van de wijnmakerij en die druiven bijgedragen hebben aan de eerste oogst. Garnatxa, zoals de Catalanen het noemen, is altijd geplant rond La Figuera en is altijd de belangrijkste druif geweest die werd gebruikt voor de vlaggenschipwijn van Sindicat. Terwijl Cariñena typisch wordt gemengd met Garnatxa in Montsant, staat La Figuera bekend om de schoonheid en elegantie van hun pure Garnatxa-wijnen en is het een van de weinige plaatsen waar het op zichzelf wordt gebotteld. De stad bloeide tot halverwege de jaren 50, toen een grote storm het gebied verwoestte en het jaar daarna een sterke vorst. Inwoners vluchtten en veel van de wijngaarden werden verwoest en verlaten.

La Figuera heeft zijn bevolking nooit echt herwonnen, hoewel een paar toegewijde burgers Garnatxa-wijnstokken hebben herplant, en er zijn nu slechts drie gepassioneerde leden die hebben gezworen de coöperatie in leven te houden. De beroemde wijnmaker uit Priorat, René Barbier, nam ook kennis van de Garnatxa-wijnen van La Figuera en besloot de krachten te bundelen met de leden van de coöperatie om te helpen bij het maken van wijn. Rene zegt dat je altijd kunt zien wanneer een wijn uit La Figuera komt, omdat er een uniek kalksteengehalte in de grond zit dat de Garnatxa lichter maakt. Naast het bewaren van deze speciale wijnen, wilde René ook het erfgoed van de coöperatieve beweging van het volk levend houden, een beweging die begon in het post-phylloxera-tijdperk van Catalonië in het begin van de 20e eeuw.
Sindicat La Figuera werkt met 25 hectare Garnatxa Fina en de wijnstokken variëren in leeftijd van 20-70 jaar. Wijnen worden gefermenteerd met wilde gisten in ondergrondse betonnen tanks met minimale temperatuurregeling, waar ze ongeveer 9 maanden rijpen op fijne droesem voordat ze worden gebotteld met lichte klaring en filtratie.

Sindicat La Figuera