Rioja Alavesa

Pago de Carraovejas
We can't find products matching the selection.

Ten noorden van de rivier de Ebro, genesteld in de bergen van Spanje op grote hoogte, ligt Rioja Alavesa, een kleine regio die enorm succesvol is geweest in het combineren van historische traditionele wijnproductiemethoden en tegelijkertijd met succes nieuwe technologieën heeft geïntegreerd. Dit maakt de regio uniek, omdat u alles kunt proeven, van jaargangen die zijn gerijpt in middeleeuwse wijngrotten tot wijn die wordt geproduceerd in de meest avant-gardistische faciliteiten.

Culturele geografie en taalliefhebbers zouden graag willen opmerken dat terwijl de regio's Rioja Baja en Rioja Alta in de Spaanse provincie liggen, Rioja Alavesa in Baskenland ligt.

Het ruige Cantabrische gebergte domineert hier het landschap, waardoor deze regio een uitstekend microklimaat heeft voor de wijnbouw. Wijngaarden worden aangeplant op grote hoogte waar ze worden blootgesteld aan koelere avondtemperaturen onder invloed van de Atlantische Oceaan, waardoor druiven hun natuurlijke zuurgraad behouden.

De grond op de hellingen en terrassen bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen, wat resulteert in wijnen die rijk en complex zijn. Veel wijnstokken kunnen bogen op een leeftijd van 40 jaar of ouder en staan ​​bekend om hun ongelooflijk geconcentreerde smaken.

De bekendste producenten in de regio zijn Remirez de Ganuza en Luis Canas. Tempranillo regeert oppermachtig, terwijl Spaanse Grenache (Garnacha), Mazuelo, Graciano en Viura uitzonderlijke waarde bieden.