Shop By

Cesanese

Cesanese is een oude rode wijndruif afkomstig uit Italië, in het Cesanese Comune-gebied van de regio Lazio, rond Rome. Dat gebied is en blijft vandaag de bron van bijna alle Cesanese-wijnen.

Om de huidige status van Cesanese te begrijpen, moet men de wijngeschiedenis van de regio Lazio (het gebied rond Rome) kennen. Historisch gezien, en door zijn aard (bodem, klimaat en dergelijke), heeft het gebied, sinds de dagen van het Romeinse rijk, een beroemde verscheidenheid aan uitstekende wijnen voortgebracht. Maar als we de moderne tijd naderen, ontdekken we dat de schijnbaar onverzadigbare dorst van de ontluikende bevolking van het heroplevende Rome (waarvan de bevolking na de verwoestende Gotische Oorlog van 535-554 CE was gedaald tot slechts 35.000) bereid was om alle Lazio wijn Lazio te consumeren die men kon produceren, ongeacht de kwaliteit; de nadruk lag dan ook op kwantiteit en de kwaliteit had eronder te lijden.

Pas in de laatste decennia hebben Italiaanse wijnmakers die trend kunnen keren, en Cesanese is een archetypisch voorbeeld. Zijn status wordt niet geholpen door de realiteit dat het een moeilijke druif kan zijn om in de wijngaard te beheren, vanwege zijn zeer late rijping dus het moet het hele jaar meezitten en dan vooral ook het late najaar.

Cesanese is geen Nebbiolo die je decenniua kan rijpen maar het is een wijn die veelzijdig is aan tafel. Het is pittig, bloemig en in een koud jaar kan het zelfs lijken op een Pinot Nero [Pinot Noir].

Er zijn drie DOC-benamingen voor deze wijn: Cesanese del Piglio (die een DOCG-classificatie heeft), Cesanese di Affile en Cesanese di Olevano Romano. Elke appellatie heeft verschillende variaties van de wijn, wat de veelzijdigheid van de druif bevestigt. Over het algemeen produceert Cesanese wijnen die vaak enigszins rustiek zijn, maar dit geeft ze een oude boerencharme die ze uniek en onmiskenbaar maakt. De kwaliteit van de wijn is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd dankzij een aantal zeer getalenteerde en gepassioneerde producenten. ”

L'Olivella