Shop By

Jacopo Poli

We can't find products matching the selection.

De familie Poli produceert al meer dan een eeuw grappa. Het begon allemaal met Jacopo’s overgrootvader, GioBatta. Hij had een passie voor grappa en maakte een distilleerketel, die hij op een kar plaatste en door een paard liet voorttrekken. Hij ging zo van boerderij naar boerderij om de “vinaccia” (druivendroesem) te distilleren en zo grappa te produceren. Op dat moment was het voornamelijk een kleine ruilhandel maar toen de grappa handel ging floreren, besloot zijn zoon Giovanni het huidige bedrijf in 1898 op te richten. De jarenlange familietraditie wordt heden al vier generaties voortgezet. In de loop van de tijd is men er achter gekomen dat grappa nu een heel andere functie heeft dan vroeger. Vroeger was er grappa om “warm” te blijven. Op dit moment is grappa een onderdeel geworden van het goede leven, het is een product geworden dat staat voor genieten. Grappa wordt nu gedronken op zijn kwaliteit, om de prettige geur en smaak. Jacopo Poli, een zoon uit de vierde generatie en tegenwoordig verantwoordelijk voor het distillatieproces, probeerde zijn vader te overtuigen van het belang van deze vernieuwing. Helaas leverde dit moeilijkheden op en zag hij zich genoodzaakt om ‘s nachts, stiekem, te distilleren. In 1983 resulteerde dit in de productie van twee soorten grappa, een traditionele en een nieuwe. Men raakte volledig overtuigd van de kwaliteit van de mooie nieuwe creatie en besloot verder te gaan met deze vernieuwde grappa. In de rol van “grappaioli”(grappa-makers) gebruiken de broers Poli nog steeds de distilleerketel van hun grootvader, maar nu wel met een andere productiemethode.

Iedereen heeft een andere smaak en zodoende produceert de familie Poli een reeks van verschillende  distillaten. Elk distillaat wordt voorgesteld door een symbool met een andere kleur, zodat de klant makkelijk de smaak van een bepaalde Poli grappa kan kiezen.

Het gebied: Veneto

Deze verzamelnaam omvat het uitgestrekte district “Venetië”. Al in de Romeinse tijd stonden er in deze streek druiven aangeplant voor de wijnbouw. De nabijgelegen stad Verona was een belangrijk Romeins centrum en is nu nog in het trotse bezit van een van de mooiste Romeinse amfitheaters van Italië. ’s Zomers stromen de mensen van heinde en verre toe voor de klassieke opera’s die hier worden uitgevoerd. Deze streek staat voor veel mensen bekend om zijn wijnen. De zachte Soave, de frisse Bianco di Custoza, de licht rode Bardolino en natuurlijk de bekende Valpolicella. Toch komt hier ook één van ‘s werelds bekendste distillaten vandaan, de grappa. Het belangrijkste productiegebied van grappa naast Piemonte, Lombardije en Trentino is Veneto. In het hart van Veneto, niet ver van Venetië, ligt de prachtige stad Bassano del Grappa. Deze stad ligt aan de voet van de berg Monte Grappa, waar volgens legende vroeger vele clandestiene distilleerders grappa produceerden. Hierdoor wordt Bassano del Grappa beschouwd als de grappa-hoofdstad van Italië.

Het product: Grappa

Grappa is in de wereld een uniek distillaat omdat het afkomstig is van een vaste grondstof: druivendroesem. Dit zijn de schillen en de pitten die overblijven na de vinificatie van wijn. Deze druivendroesem moest gedistilleerd worden door het gebruik van distilleerketels, of wel alambieken. Distilleren betekent het alcoholische gedeelte onttrekken dat na wijnbereiding in de druivendroesem overblijft. Dit is mogelijk doordat de ethylalcohol in de vergiste droesem een lager kookpunt heeft dan water. Ethylalcohol kookt bij 77 °C, terwijl water kookt bij 100 °C. Als de druivendroesem dus wordt verhit tot 77 °C, verdampt de alcohol en kan deze gescheiden worden van de rest. Daarna kan de verdampte alcohol worden gecondenseerd en dan ontstaat er grappa. De Polidistilleerderij is één van de oudste ambachtelijke distilleerderijen in Italië. Ook de stijl van de distilleerder speelt een belangrijke rol. Allereerst gebruikt men alleen de druivendroesem die ook werkelijk diezelfde dag kan worden gedistilleerd. Druivendroesem is gevoelig voor oxidatie en kan daarom niet lang bewaard blijven. Tevens gebruikt Jacopo alleen het hart van het distillaat. Deze is zacht en zeer elegant van smaak, terwijl de “kop”, het eerste scherpe gedeelte en het olieachtige staartgedeelte de grappa in de geur en smaak nadelig beïnvloeden.

Jarenlange traditie en streven naar kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat grappa op dit moment gezien kan worden als hét distillaat van Italië, zoals Cognac dat is voor Frankrijk en Whisky voor Schotland.

Jacopo Poli

Cocktails bestellen bij Grandcruwijnen

Kwaliteit cocktails koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België. Hier kunt u zowel zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!