2022 Wijngaard Bilderhof Dordt Rood

12.95 10.70
Type of Wine Red
Country The Netherlands
Region Divers
Winery Wijngaard Bilderhof
Year 2022
Grape Bolero
Content (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink window 2023 - 2027
View all characteristics Discover more about this wine

It is becoming a trend: Viticulture in the Netherlands and with climate change it is expected that the Netherlands may become an important producer in the long term. We have a beautiful Dutch winery in our range, namely Wijngaard de Bilderhof from the oldest city of Dordrecht in the Netherlands. The winemaker Wilco Venhuizen has a beautiful vineyard and, unlike many Dutch hobbyists, has chosen to select grapes that do particularly well in our climate, such as the Dornfelder, Bolero, the Rondo, the Cabernet Cortis and the Johnanniter. These grapes thrive in our climate and produce very unique white and red wines.

The Bilderhof Dordts Rood is the new name for the Bilderhof Bolero and is an early-ripening blue grape with beautiful full bunches and an abundant yield, therefore thinning the bunch is necessary. Because of the pendulous growth, this grape is guided in such a way that it can grow as a double curtain system, so that all bunches receive the same amount of sun. When the grapes are ripe, you cannot wait too long before picking, otherwise the fungi will strike. The harvest is at the end of September. At the Bilderhof vineyard, a red wine has been made from the Bolero grape since 2009. This wine is of consistent quality every year given the various Wine Seals and a bronze medal at the Dutch Wine Inspection. The Bolero is a slightly spicy, smooth red wine, maturing in American oak.

Click here for a youtube movie about the vineyard

Vineyard for 2022 Wijngaard Bilderhof Dordt Rood

Het wordt een trend: Wijnbouw in Nederland en met de klimaatverandering wordt verwacht dat met de Nederland op termijn wel eens een belangrijke producent kan worden. Wij hebben een prachtig Nederlands wijnhuis in ons assortiment namelijk Wijngaard Bilderhof uit hollands oudste stad Dordrecht. De wijnmaker Wilco Venhuizen heeft een prachtig wijngaard en heeft er in tegenstelling tot veel Nederlandse hobbyisten voor gekozen om druiven te selecteren die het met name goed doen in ons klimaat zoals de Dornfelder, de Rondo, de Cabernet Cortis en de Johnanniter. Deze druiven gedijen uitstekend in ons klimaat en produceren zeer unieke witte- en rode wijnen. 

Wijngaard Bilderhof is de eerste wijngaard in Nederland met een gouden medaille voor zowel de witte als de rode wijn.

Klik hier voor een youtube film over de wijngaard 

wijngaard de bilderhof

 

bilderhof wijngaard 

Er wordt aangenomen dat er al sinds de Romeinse tijd druiven verbouwd worden in Nederland aangezien het drinken van wijn in die tijd zeer normaal was. De oudste officiële vermelding van wijnbouw in Nederland stamt echter pas uit 968. In de inventarislijst van koningin Gerberga van Saksen worden enige wijngaarden rond Maastricht beschreven. Dat er in die tijd rond Maastricht wijngaarden waren is niet zo verwonderlijk. Ondanks de relatief noordelijke ligging ten opzichte van andere wijngebieden was de streek erg gunstig door de hellingen en vruchtbare lössbodem.

Later in de Middeleeuwen verspreidde de wijnbouw zich ook over andere delen van Nederland. Dit was het gevolg van het relatief warme klimaat in die tijd waarvan de druiventeelt profiteerde. In de veertiende- en vijftiende eeuw waren de heuvels rond het Maasdal en Geuldal grotendeels begroeid met wijnranken en was de Nederlandse wijnbouw op zijn hoogtepunt. Dit werd snel anders nadat de wijnbouw concurrentie kreeg van bier. Doordat men hop begon toe te voegen aan bier werd dit langer houdbaar en beter van smaak en begon de bierconsumptie het te winnen van de wijnconsumptie. Na 1540 veranderde ook het klimaat in Nederland, het werd kouder en vanaf 1590 kwamen we in een zogenaamde Kleine IJstijd. Hierdoor en mede ook door vernielingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd de wijnbouw in Nederland gedecimeerd. De definitieve slag voor de wijnbouw kwam toen de druifluis en Napoleon het verbouwen van wijn in Nederland onmogelijk maakten. De laatste wijngaard rond Maastricht legde rond 1946 het loodje, maar al vele jaren daarvoor was de druiventeelt in Nederland gemarginaliseerd. Rond het begin van de jaren 70 van de twintigste eeuw veranderde er veel ten goede voor de wijnbouw in Nederland. Enkele ondernemers startten toentertijd voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant met het aanplanten van nieuwe wijngaarden. Sinds die tijd is er een gestage, maar steeds snellere groei van de wijnbouw in Nederland waar te nemen. Momenteel zijn er ongeveer 130 commerciële wijngaarden in Nederland.

More Information
Type of Wine Red
Country The Netherlands
Region Divers
Winery Wijngaard Bilderhof
Grape Bolero
Biological certified No
Vegan No
Year 2022
Drinking as of 2023
Drinking till 2027
Alcohol % 12.5
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Tasting Profiles Dark fruit, Dry, Fruity, Green & grassy, Aged on wood
Drink moments Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Write Your Own Review
You're reviewing:2022 Wijngaard Bilderhof Dordt Rood
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

03.06.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een blikvanger in mijn huis...zo mooi...superblij ! " Chantal

View product review