2022 Jordan Stellenbosch Unoaked Chardonnay

13.50 11.16
Type of Wine White
Country South Africa
Region Stellenbosch
Winery Jordan
Year 2022
Grape Chardonnay
Content (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink window 2022 - 2025
View all characteristics Discover more about this wine

Chardonnay is surely one of the favorite grapes of winery Jordan from Stellenbosch in South Africa. In recent years they have therefore increasingly specialized in Chardonnay wines. This Unoaked Chardonnay is another good example of this. A delicious fresh and juicy wine, without wood ageing. On the nose the fresh aromas of lime, some riper yellow fruit and nuts. The nice fresh acidity in the mouth provides a very pleasant aftertaste.

This Chardonnay is barrel fermented with carefully selected French yeasts. After fermentation, the wine matures 'sur lie' in the stainless steel vats for 4 months. The wine can be drunk well as an aperitif and tastes delicious with all kinds of (dishes with) fish.

Stellenbosch is South Africa's most famous wine-growing region, Stellenbosch has the most top estates and is surrounded by mountains (Helderberg and Simonsberg) and has vineyards in every direction. Stellenbosch has the only university in South Africa with a wine-growing department.

Vineyard for 2022 Jordan Stellenbosch Unoaked Chardonnay

Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.

Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere producenten nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken aan te planten op de juiste ondergrond. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards hardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.

De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!

More Information
Type of Wine White
Country South Africa
Region Stellenbosch
Winery Jordan
Grape Chardonnay
Biological certified No
Vegan No
Year 2022
Drinking as of 2022
Drinking till 2025
Alcohol % 13
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging No
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Screw cap
Tasting Profiles Dry, Fresh, Fruity, Round, White fruit
Drink moments Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Write Your Own Review
You're reviewing:2022 Jordan Stellenbosch Unoaked Chardonnay
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

25.05.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een echte Eyecatcher om te presenteren. " Hanna

View product review