2022 Jordan Stellenbosch The Real McCoy Riesling

12.95 10.70
Type of Wine White
Country South Africa
Region Western Cape
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Year 2022
Grape Riesling
Content (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink window 2023 - 2026
View all characteristics Discover more about this wine

Jordan is the only estate in Stellenbosch to have vineyards planted in every direction. Not surprising given Gary Jordan's background as a renowned geologist. It is a real family business where fantastic wines have been made for years. They combine the ripe concentrated fruity accessibility of the New World and the complex structure of classic wines.

The typical German Riesling was vinified once the perfect balance between sugar and acidity was achieved. This wine is made from grapes 30 year old Riesling sticks. The Jordan Riesling has intense notes of lime, white peach and Granny Smith apples. The wine is an excellent addition to the lighter spectrum of Asian cuisine.

Stellenbosch is South Africa's most famous wine growing area, Stellenbosch has the most top domains and is surrounded by mountains (Helderberg and Simonsberg) and has vineyards in every direction. Stellenbosch has the only university in South Africa with a viticulture department.

Vineyard for 2022 Jordan Stellenbosch The Real McCoy Riesling

Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.

Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere producenten nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken aan te planten op de juiste ondergrond. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards hardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.

De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!

More Information
Type of Wine White
Country South Africa
Region Western Cape
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Grape Riesling
Biological certified No
Vegan No
Year 2022
Drinking as of 2023
Drinking till 2026
Alcohol % 12.5
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging No
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Screw cap
Tasting Profiles Aromatic, Floral, Dry, Fresh, Fruity, Lightly sweet, Tense, White fruit
Drink moments Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag
Write Your Own Review
You're reviewing:2022 Jordan Stellenbosch The Real McCoy Riesling
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

View product review