2021 Sindicat La Figuera Vi Sec Garnatxa Fina
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Spain |
Region | Catalunya |
Appellation | Montsant (Appellation) |
Winery | Sara Pérez y René Barbier |
Year | 2021 |
Grape | Grenache |
Content (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink window | 2022 - 2027 |
Sindicat La Figuera started as a small cooperative in the Montsant Mountains, founded in 1932, producing wines of clarity and integrity and as of the 2020 vintage, this wine is made entirely by Rene Barbier and Sara Perez (you know about the Dido, Venus , Partida and the Clos Magador). One has to drive up the mountainside on very narrow, winding roads to reach the town of La Figuera, which is located at an altitude of 600 meters and has only 80 inhabitants. The city seems to rise from the top of the mountain, with the surrounding mountains and the Priorat region in view in all directions.
In the early 1930s, when the cooperative was founded, La Figuera was a bustling town; there were 25 residents who were involved in the establishment of the winery and who contributed grapes to the first harvest. Garnatxa, as the Catalans call it, has always been planted around La Figuera and has always been the main grape used for Sindicat's flagship wine. While Cariñena is typically blended with Garnatxa in Montsant, La Figuera is known for the beauty and elegance of their pure Garnatxa wines and is one of the few places where it is bottled on its own. The city prospered until the mid-1950s, when a major storm devastated the area and a strong frost the following year. Residents fled and many of the vineyards were destroyed and abandoned.
La Figuera never really regained its population, although a few dedicated citizens have replanted Garnatxa vines, and there are now just three passionate members who have vowed to keep the cooperative alive. Renowned Priorat winemaker René Barbier also learned about La Figuera's Garnatxa wines and decided to join forces with the members of the cooperative to help with winemaking. Rene says you can always tell when a wine is from La Figuera because there is a unique limestone content in the soil that makes the Garnatxa lighter. In addition to preserving these special wines, René also wanted to keep alive the heritage of the people's cooperative movement, a movement that began in Catalonia's post-phylloxera era in the early 20th century.
Sindicat La Figuera works with 25 hectares of Garnatxa Fina and the vines range in age from 20-70 years. The Garnacha 2020 Sindicat La Figuera is made by René Barbier (from Clos Mogador, among others). It is a characteristic and rustic red with the chalky tannins of the limestone soils and the scent of the Garnacha from the village. Wines are fermented with wild yeasts in underground concrete tanks with minimal temperature control, where they are aged on fine lees for approximately 9 months before being bottled with light fining and filtration. It's a great accessible wine. Red fresh fruit, the typical mineral aromas and flavors. Elegant, fresh and juicy, that's the best way to summarize this delicious wine and it's not surprising that even this very affordable wine from Rene Barbier has been awarded 90/100 Parker points since 2018. The 2021 itself 91/100
Fact: An old label has been recovered and used for this old style, authentic red.
Perswijn April 2022 — 4* in the Catalunya, Navarra and Aragon Special
"Fragrance: cherry, spice, thyme, sultry. Taste: soft, ripe, seductive, alcohol, polished."
René Barbier (vierde generatie met dezelfde naam !!!) begon in 1992 in de wijnwereld bij Clos Mogador met zijn vader, de andere René Barbier, de bebaarde en heeft daar meer dan 20 jaar van zijn leven aan wijn gewijd. De eerste 10 jaar werkte hij voornamelijk in de wijnmakerij en daarna vooral in de wijngaarden en heeft daar geleerd dat uniek land unieke wijnen brengt. Dit is inmiddels wel bewezen met de iconische Clos Mogador, Venus Universal en Espectacle wijnen. In 2001 had Rene Barbier de mogelijkheid om een kleine zeer oude "coster" (steil glooiende, traditionele) wijngaard te kopen genaamd Els Bellvisos. Deze wijngaard was verlaten en het was fascinerend, midden in een steile groeve van steeneiken, spectaculair zijn de vergezichten en de absolute onherbergzaamheid. Het was in diezelfde periode dat een andere grote invloed in Rene's leven kwam in de vorm van Sara Pérez zijn huidige vrouw en partner. De dochter van José Luis Pérez, één der belangrijkste figuren in de Spaanse wijnwereld.
Samen met Sara hebben ze de Bellvisos wijngaard weer in productie gebracht. Het was een compromisloze plek, die echter de kans bood om een wijn te maken die één was met de natuur. Men begon aan dit project dat gebaseerd was op hun levensfilosofie: een duurzaam, organisch project waar ze de cirkel van het leven konden sluiten. Deze fascinerende plek die bekend staat als Bellvisos (Bella Vista - Prachtig uitzicht) is een extreem steile "coster" of glooiende wijngaard die, vanwege de structuur van de Llicorella of leisteenbodem, het onmogelijk maakt om wijngaardterrassen te bouwen. Het werd 40 jaar eerder verlaten, voordat herbiciden en chemische pesticiden beschikbaar waren dus was al volledig origineel organisch en biologisch. Er zijn geen buren vanwege de steile hellingen eromheen: zelfs de meest dappere zou hier geen wijngaard planten! Hierdoor is het gebied lange tijd in perfecte balans geweest.
Tien jaar geleden is men gaan snoeien en zijn de verlaten wijnstokken bij Bellvisos weer in productie genomen. Ze maken gebruik van een muilezel en handploegen afgewisseld met het wegsnijden van het onkruid. We passen kruidenthee en melkwei toe als bemesting en lopen constant door de wijnstokken. Alles manueel en gericht op het bewaren van evewicht tussen de versheid van het perceel en de diepte die typisch Priorat is (datgene wat de wijnen zo uniek maakt). Men beslist wanneer ze oogsten op basis van onze smaakpapillen en onze intuïtie ... volgens een zeer persoonlijk criterium. We bereiden voor elke wijn in de wijngaard door zelf de wilde gisten te reproduceren die zullen leiden tot een natuurlijke alcoholische gisting, waarbij de verschillende aroma's behouden blijven naargelang elk jaargang.
De Bellvisos en de Partida del Pedrer wijnen komen van deze geweldige unieke, authentieke wijngaard in het hart van de Priorat.
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Spain |
Region | Catalunya |
Appellation | Montsant (Appellation) |
Winery | Sara Pérez y René Barbier |
Grape | Grenache |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Year | 2021 |
Drinking as of | 2022 |
Drinking till | 2027 |
Alcohol % | 14 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Parker rating | 91 |
Tasting Profiles | Earthy, Rustic, Dark fruit, Dry, Aged on wood, Powerful, Spicy, Tannines, Full |
Drink moments | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form