2021 Jordan Nine Yards Chardonnay

36.95 30.54
Type of Wine White
Country South Africa
Region Western Cape
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Year 2021
Grape Chardonnay
Content (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink window 2023 - 2030
View all characteristics Discover more about this wine

Stellenbosch is South Africa's most famous wine growing area, Stellenbosch has the most top domains and is surrounded by mountains (Helderberg and Simonsberg) and has vineyards in every direction. Stellenbosch has the only university in South Africa with a viticulture department. Even though two-thirds of the vineyards are planted with white grapes, the realization is growing that Stellenbosch is destined for red wine. The Jordans have a thing for Chardonnay. In recent years, the grape has become their specialty.

The Nine Yards Chardonnay is aged sur lie for 13 months in oak barriques with regular rolling of the barrels to get the dregs well mixed with the wine. The nose is very refined with scents of almond, nutmeg, a touch of melted butter but all well defined and not overpowering. The taste is very well balanced with fresh acidity, a hint of orange peel, pear and peach. This is a very elegant and complex white wine and it is no coincidence that Jordan is the top domain for an excellent Chardonnay and they certainly prove that with this top model, the Nine Yards Chardonnay. The flagship, the Nine Yards Chardonnay, has already been named 'Best Chardonnay in the World' twice by wine magazine Decanter and also won the Proefschrift Wijnconcours.

Vineyard for 2021 Jordan Nine Yards Chardonnay

Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.

Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere producenten nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken aan te planten op de juiste ondergrond. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards hardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.

De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!

More Information
Type of Wine White
Country South Africa
Region Western Cape
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Grape Chardonnay
Biological certified No
Vegan No
Year 2021
Drinking as of 2023
Drinking till 2030
Alcohol % 13
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Parker rating 92
Tasting Profiles Dry, Aged on wood, Powerful, Rich, Round, Full, White fruit
Drink moments Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Write Your Own Review
You're reviewing:2021 Jordan Nine Yards Chardonnay
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

25.05.2023

Champagne Veuve Clicquot Brut Veuve Fridge SMEG

"Een echte Eyecatcher om te presenteren. " Hanna

View product review