2020 Waterkloof Circumstance Chenin Blanc
Type of Wine | White |
---|---|
Country | South Africa |
Region | Stellenbosch |
Appellation | Stellenbosch (Appellatie) |
Winery | Waterkloof |
Year | 2020 |
Grape | Chenin Blanc |
Content (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink window | 2022 - 2028 |
Waterkloof, founded by the Frenchman Paul Boutinot, is located in the 'ward' Helderberg, within the Stellenbosch district. The vineyards are located a few kilometers from the Atlantic Ocean. Paul and his right-hand man, Christiaan Loots, work in an organic and biodynamic way and the vineyards are only entered with horses, no tractors. In just a few years, Waterkloof has built up a strong reputation.
Under the name Circumstance, he makes one of the very best South African Wooded Chenin Blancs. As the name suggests, it is a confluence of circumstances that makes this wine so unique. It is made from old bush vines, planted near the sea, giving you a long growing season with development of fine acids and minerals. A short barrel aging and very light filtering give this wine ripe citrus, peach, pear and honeysuckle, supported by a spicy freshness. The lightly toasted style and hints of warm brioche, butter babbler ('Werther's Echte') and butterscotch make the wine almost irresistibly delicious. For this premium wine, the bunches of grapes are pressed whole and the must is left to rest for 24 hours before going into 600 liter oak barrels. The fermentation is completed in about 6 months and Paul only uses 'wild yeast' for this. Acidification or deacidification of the wine is prohibited. Only a light filtering is applied before bottling.
Waterkloof, opgericht door de Fransman Paul Boutinot, is gevestigd in de 'ward' Helderberg, binnen het district Stellenbosch. De wijngaarden zijn gelegen op een paar kilometer van de Atlantische oceaan. Paul en zijn rechterhand, Christiaan Loots, werken op organische en biodynamische wijze en de wijngaarden worden alleen met paarden betreden, geen tractors. In enkele jaren tijd heeft Waterkloof een sterke reputatie opgebouwd.
Wanneer u de boerderij binnenrijdt, ziet u de koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en paarden die we gebruiken voor hun mest, onkruidbestrijding en vele andere doeleinden. De bodems zijn vrij van chemicaliën en worden gezond gehouden door plantenextracten, schimmels en bacteriën uit onze eigen, natuurlijke compost te gebruiken. Met gezondere bodems bedoelen we wijnstokken met wortels die dieper graven dan 5 meter, wat echt het terroir uitdrukt.
Deze traditionele methoden, gecombineerd met een winderige wijngaard op het zuidwesten, zorgen voor een uitgebalanceerde en van nature lage opbrengst wijnstok die intense smaken produceert. De wijngaarden liggen zo'n 5 kilometer van zee en zijn aangeplant op een hoogte tussen 270 en 300 meter boven zeeniveau. De bodems zijn van zandsteenoorsprong met middelgrote stenen, die helpen bij de afwatering en ook bij het vasthouden van vocht. De wijngaarden zijn gemiddeld 21 jaar oud.
De wijnbereidingsfilosofie is hetzelfde voor alle premium witte wijnen van Waterkloof. Men volgt een traditionele, minimalistische benadering, wat betekent dat we zo min mogelijk interfereren met het wijnbereidingsproces. Hierdoor kunnen de smaken die in die specifieke wijngaard heersen, in de wijn tot uiting komen. Om dit te bereiken worden alle druiven op smaak geoogst, met de hand geplukt, met de hand gesorteerd en uiteindelijk hele tros geperst in een moderne pers, zodat ze op de zachtste mogelijke manier het puurste sap kunnen extraheren. Het sap wordt vervolgens 24 uur op natuurlijke wijze bezonken. Omdat men geen chemicaliën in oe wijngaard spuit kan de wilde gist gebruiken om het sap te fermenteren in gebruikte eiken vaten van 600 liter.
Dit leidt tot een langer fermentatieproces met een langzame afgifte van aroma's en een meer gestructureerd gehemelte. Het natuurlijke fermentatieproces nam 6 maanden in beslag, waarna de wijn nog 2-4 maanden mag doorrijpen. Men voegt geen zuur of enzymen toe tijdens het wijnbereidingsproces, met slechts een lichte filtratie en een kleine minimalistische toevoeging van zwavel als conserveermiddel voorafgaand aan het bottelen.
Type of Wine | White |
---|---|
Country | South Africa |
Region | Stellenbosch |
Appellation | Stellenbosch (Appellatie) |
Winery | Waterkloof |
Grape | Chenin Blanc |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Year | 2020 |
Drinking as of | 2022 |
Drinking till | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Parker rating | 93 |
Tasting Profiles | Dry, Aged on wood, Tense, White fruit |
Drink moments | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form