2020 Jordan Stellenbosch The Prospector Syrah

16.95 14.01
Type of Wine Red
Country South Africa
Region Stellenbosch
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Year 2020
Grape Syrah-Shiraz
Content (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink window 2022 - 2029
View all characteristics Discover more about this wine

This great red wine from top winery Jordan from South Africa is very complex and full of power. The wine is made from 100% Syrah/Shiraz. The grapes grow on a slightly higher vineyard (220m above sea level) with a granite bottom. The Jordan Prosepctor Syrah has many similarities with a Northern Rhone wine. In the glass, the wine has a beautiful bright ruby red color with a refined nose with blackberries, some spicy notes and a hint of vanilla. Ripe tannins and a firm body in the mouth.

Stellenbosch is South Africa's most famous wine-growing region, Stellenbosch has the most top estates and is surrounded by mountains (Helderberg and Simonsberg) and has vineyards in every direction. Stellenbosch has the only university in South Africa with a wine-growing department. Even though two-thirds of the vineyards are planted with white grapes, there is a growing awareness that Stellenbosch is destined for red wine.

2014- Decanter Silver
2013- 90 points Tim Atkin
2012- Top 12 Shirazs at SA Wine Challenge
2011- Silver at Decanter Wine Awards
2010- 4½ stars in John Platter Wine Guide

Vineyard for 2020 Jordan Stellenbosch The Prospector Syrah

Jordan Winery wordt professioneel gerund door Gary en Kathy Jordan. Niet alleen maken zij uitstekende wijnen, ook het restaurant, de bistro en de gastenverblijven van Jordan zijn een bezoek waard.

Kathy en Gary Jordan namen, na beiden twee jaar in het buitenland gewerkt te hebben, het door de ouders van Gary in 1982 aangekochte domein in 1992 over. Gelukkig was Gary in de jaren 80 al betrokken bij de aanplant. Gary is geoloog en gebruikte zijn kennis om het terroir te analyseren en zorgde er zo voor dat ieder druivenras op de juiste plek werd aangeplant. Tegenwoordig profiteert Jordan enorm van deze keuzes. Hun wijngaarden zijn nu voldoende volwassen om voor een fantastische complexiteit te zorgen, terwijl andere producenten nog maar net zijn begonnen met de juiste stokken aan te planten op de juiste ondergrond. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke windrichting staan aangeplant. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. Ze combineren de rijpe, geconcentreerde en fruitige toegankelijkheid van de Nieuwe Wereld en de complexe structuur van klassieke wijnen. De internationale waarderingen zijn dan ook enorm. Zo werd het vlaggenschip, de Nine Yards hardonnay, al twee keer door het wijnblad Decanter uitgeroepen tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ en won deze ook het Proefschrift Wijnconcours. In 2014 werd zelfs de ‘gewone’ Barrel Fermented Chardonnay gekroond tot ‘Beste Chardonnay van de Wereld’ door Decanter! Bovendien werden ze in 2014 ook nog Zuid-Afrikaans ‘Producent van het jaar’ bij IWSC.

De wijnen uit de Chameleon range worden geproduceerd door Jordan, als sinds 1993. Met de opbrengst van deze wijnen worden op dit moment 4 onderzoeksprojecten gefinancierd die hun onderzoek richten op de Kaapse Dwerg Kameleon (Kaapse Dwerg Verkleurmannetjie in het Afrikaans). Het leefgebied van deze kleine kameleonsoort wordt bedreigd door urbanisatie en intensive landbouw, waardoor steeds meer van de natuurlijke leefomgeving van het beestje (fynbos) verdwijnt. Door meer inzicht te krijgen in het leefpatroon van deze (moeilijk te vinden) diertjes, hoopt men ze te kunnen behoeden voor uitsterven. De wijnen die voor deze range worden gebruikt, hebben uiteraard de kwaliteit die men kan verwachten van Gary en Cathy Jordan, maar zijn vooral gemaakt voor de momenten die vragen om wijn voor feestelijke en ontspannen momenten; oftewel perfect voor een braai met vrienden!

More Information
Type of Wine Red
Country South Africa
Region Stellenbosch
Appellation Stellenbosch (Appellatie)
Winery Jordan
Grape Syrah-Shiraz
Biological certified No
Vegan No
Year 2020
Drinking as of 2022
Drinking till 2029
Alcohol % 14
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Tasting Profiles Dark fruit, Dry, Fruity, Spicy, Flexible
Drink moments Barbecue, Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag
Write Your Own Review
You're reviewing:2020 Jordan Stellenbosch The Prospector Syrah
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

View product review