2019 Agricola Punica Montessu
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Italy |
Region | Sardinia |
Appellation | Isola dei Nuraghi |
Winery | Agripunica |
Year | 2019 |
Grape | Cabernet Franc Cabernet Sauvignon |
Content (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink window | 2023 - 2028 |
Agricola Punica (better known as Agripunica) is the new top domain which was created in 2002 through a collaboration of various wine talents with a lot of experience. The personalities who have contributed to this project are certainly not the least: Dr. Sebastiano Rosa (the winemaker of Tenuta San Guido and its cult wine Sassicaia), Tenuta San Guido itself, the Sardinian top domain Cantina di Santadi and its director Antonello Pilloni, and finally the legendary winemaker Giacomo Tachis. The idea came from the latter who was very inspired by the quality and possibilities of the carignano grape (carignan) from the Italian island of Sardinia. As a former winemaker of Sassicaia and an expert in working with cabernet and merlot, he was very interested in experimenting with 'his' Bordelaise grapes on the island. In 2002 Agripunica was founded and vineyards were purchased from the Barrua and Narcao wine estates and is now widely seen as one of Italy's emerging rising stars. We can all see what has happened with Tenuta San Guido and especially with the prices so advice is definitely to keep a close eye on Agri Punica while the prices are still in balance.
The Montessu vineyards in Sardinia are located in the Isola dei Nuraghi region. The soil of the vineyards consists of brown soil, a mix of clay and limestone. This carignano is assembled with small parts of syrah, merlot, cabernet-sauvignon and cabernet franc. All grapes are harvested by hand and vinified individually. This is followed by assembly and the wine matures for twelve months in French oak barrels. In the glass, the wine has a purple-red color with a ruby-red rim. In the nose we smell dark fruit such as black cherries, blackberries, currants and plums, with also something of leather, cocoa and undergrowth in the nose. The taste is beautifully sultry, with full, concentrated fruit, a pleasant spiciness, soft tannin and ends in an elegant aftertaste. Very nice, but in short this was also made by the Sassicaia winemaker.
Agricola Punica (beter bekend als Agripunica) is een samenwerking tussen Tenuta San Guido (Sassicaia), Cantina di Santadi uit Sardinië en de gevierde Toscaanse oenoloog Giacomo Tachis. Het idee kwam van de laatste die zeer geïnspireerd was geraakt door de kwaliteit en mogelijkheden van de carignanodruif (carignan) op het Italiaanse eiland Sardinië. Als oudwijnmaker van Sassicaia en expert in het werken met cabernet en merlot, was hij zeer geïnteresseerd om op het eiland te experimenteren met ‘zijn’ Bordelaise druiven. In 2002 werd Agripunica opgericht en werden wijngaarden aangekocht van de wijndomeinen Barrua en Narcao. Beide liggen in het gebied Basso Sulcis, in het zuidwesten van Sardinië, thuis van het herkomstgebied Carignano del Sulcis. De ambitie die Tachis met Agripunica had – het maken van rode topwijnen op Sardinië met als basis de inheemse carignano, aangevuld met Bordelaise druiven – werd al snel een doorslaand succes. Daarnaast ging hij zich ook concentreren op het maken van witte wijn, waarbij hij zich opnieuw liet inspireren door een lokale druif (vermentino) en een internationale druif (chardonnay). Ook hier bleek al snel de enorme kundigheid van de oenoloog. Umberto Trombelli, in zijn jonge jaren gevormd en opgeleid door Tachis, is een begenadigd wijnmaker met een grote staat van dienst. Toen Tachis deze enkele jaren geleden besloot om het wat rustiger aan te doen, was Trombelli dan ook de logische keuze om als opvolger te benaderen. Trombelli was graag bereid Tachis’ levenswerk voort te zetten en is nu de grote man achter het succes van Agripunica.
Het domein maakt twee rode en sinds 2012 ook een witte wijn. De rode ‘Barrua’, een IGP Isola dei Nuraghi, is op weg om de nieuwe icoonwijn van Sardinië te worden en wordt gemaakt volgens het vaste recept van 85% carignano met 10% cabernet sauvignon en 5% merlot. De Barruawijngaarden liggen landinwaarts en bevatten onder andere 10 hectare oude bush vines van carignano, die de wijn haar complexiteit oplevert. De ‘Montessu’ – niet te beschouwen als minderwaardige, maar wel als totaal andere wijn – wordt gemaakt van 60% carignano, aangevuld met syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc en ten slotte merlot. De witte ‘Samas’ wordt gemaakt van 80% vermentino, aangevuld met 20% chardonnay.
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Italy |
Region | Sardinia |
Appellation | Isola dei Nuraghi |
Winery | Agripunica |
Grape | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Year | 2019 |
Drinking as of | 2023 |
Drinking till | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
James Suckling rating | 92 |
Tasting Profiles | Earthy, Dark fruit, Dry, Fruity, Aged on wood, Flexible, Full |
Drink moments | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form