2016 Brandini La Morra Barolo RESA 56
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Italy |
Region | Piemonte |
Appellation | Barolo |
Winery | Brandini |
Year | 2016 |
Grape | Nebbiolo |
Content (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink window | 2023 - 2038 |
The Brandini winery is located in Piemonte in the town of La Morra, about 30 kilometers from Alba. The Italian region is known for its truffles and the great Barolo wines. The company is led by two very energetic ladies: Serena and Giovanna Bagnasco. They are convinced that growing grapes and making wine in an organic way is more a way of life than a production method. The ladies believe in the philosophy of treating the earth well and leaving it better than they found it. In addition, they are very committed to the quality of their wines.
Agricola Brandini has 18 hectares of vineyards located between La Morra, Serralunga d'Alba and Monforte d'Alba. Serena and Giovanna make a great range of high quality wines including Barolo, Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba, Nebbiolo, Arneis and sparkling wines including Moscato d'Asti. This Barolo comes from the heart of the Barolo region, namely from the famous town of La Mora. Of course this is a 100% Nebbiolo. After manual picking from the organically managed vineyard (single vineyard), the wine first matured for 30 months in large oak barrels and then received another 6-8 months of bottle aging before it became available.
This wine was previously called Resa56, but from the 2014 vintage the wine has been shortened to R56. That name refers to a single vineyard Grand Cru plot with a sunny southwest exposure in the La Morra sub-zone of the appellation. The vineyard wholly owned and managed by Agricola Brandini surrounds the domain. It has a unique microclimate formed by altitude, ventilation, clayey and sandy soil and an aggressive pruning with significant reduction of the grapes. It only matures in large barrels to keep all the unique terroir characteristics intact.
The 2016 Barolo RESA R56 is a bright and polished expression that shows an impressive level of fruit intensity and purity. in the nose we smell herbs, red fruit roses. in the mouth the wine is harmonic and for a barolo already very balanced and ready to drink. In line with the vintage characteristics, the mouthfeel is on the light side, but that is why it is so elegant. Production is only 4,120 bottles. This grandcru Barolo is a wine to enjoy. Let it drink slowly and open the bottle 1-2 hours before serving.
Het wijnbedrijf Brandini ligt in Piemonte in het plaatsje La Morra, zo’n 30 kilometer van Alba. De Italiaanse streek staat bekend om zijn truffels en de grote Barolowijnen. Het bedrijf wordt geleid door twee zeer energieke dames: Serena en Giovanna Bagnasco.
Agricola Brandini is volledig toegewijd aan biologische wijnbouw. Het streven van de eigenaren van deze wijnproducenten is de aarde beter te willen verlaten dan ze hem hebben gevonden. Men heeft respect voor het product, het milieu, de werknemers en voor de afnemers. De dagelijkse leiding is in handen van de zussen Bagnasco. Aan ambitie geen gebrek: in de kelder wordt leiding gegeven door de voormalige wijnmaker van Bruno Giacosa. Hij wordt bijgestaan door Andrea Farinetti, bekend van wijnhuis Borgogno, die Brandini beschouwt als zijn prestige project. De manier van wijn maken is uiterst traditioneel (m.a.w. geen barriques, geen kunstmatige ingrepen). Men werkt met de beste, modernste en efficiëntste apparatuur en men maakt alleen gebruik van inheemse gisten. Veroudering vindt plaats in grote vaten van 20 tot 60 hectoliter. Men maakt hier heerlijke Barolo en Nebbiolo wijnen.
Agricola Brandini telt 18 hectare wijngaarden gelegen tussen La Morra, Serralunga d’Alba en Monforte d’Alba. Serena en Giovanna maken een groot scala aan hoogwaardige wijnen, waaronder Barolo, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo, Arneis en mousserende wijnen waaronder Moscato d’Asti.
Het wijnbedrijf beschikt over een eigen restaurant waar heerlijke streekgerechten worden geserveerd. Gelegen in hét truffelgebied van Italië, worden deze natuurlijk regelmatig geserveerd met de fameuze truffels. In de Agriturismo is gelegenheid om te overnachten in een van de mooie kamers en vanuit het zwembad in de tuin kan genoten worden van een schitterend uitzicht over de Langhe-vallei. Een ideale reisbestemming voor liefhebbers van goede wijn en lekker Italiaans eten.
Type of Wine | Red |
---|---|
Country | Italy |
Region | Piemonte |
Appellation | Barolo |
Winery | Brandini |
Grape | Nebbiolo |
Biological certified | No |
Vegan | No |
Year | 2016 |
Drinking as of | 2023 |
Drinking till | 2038 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcohol free/low | No |
Content | 0.75 ltr |
Oak aging | Yes |
Sparkling | No |
Dessert wine | No |
Closure | Cork |
Parker rating | 92 |
James Suckling rating | 92 |
Tasting Profiles | Earthy, Rustic, Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Mineral, Red fruit, Tannines |
Drink moments | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form