2013 Parusso Barolo Riserva Bussia Munie

260.00 214.88
Type of Wine Red
Country Italy
Region Piemonte
Appellation Barolo
Winery Parusso
Year 2013
Grape Nebbiolo
Content (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink window 2024 - 2050
View all characteristics Discover more about this wine

Parusso is one of the most famous names in Barolo. Parusso is a rather idiosyncratic producer, who does things in his own way to make the best possible wine. The family owns vineyards in the communes of Monforte d'Alba and Castiglione Falletto, including many different crus. One of them is the famous Bussia. With grapes from the selected vineyard 'Munie' in Bussia, Parusso makes a Riserva, which is not marketed until later. This Riserva is only made in very good years.

This is one of two special Gold Label wines now being released. The Parusso 2013 Barolo Riserva Bussia Vigna Munie is a monument to the practical and elaborate winemaking process applied to this innovative estate. From a cool vintage, the wine has aged beautifully and falls into moments of sheer smoothness and creaminess when it hits the palate. However, there is tannin density at the end and the firm structure of the wine is intact, allowing it to age in the cellar for many years to come. Very nicely layered. Strikingly elegant and soft tannin texture. Spices, medicinal, spicy. Turkish delight, mandarin, cherries, strawberries. This is a special selection of fruit from the Vigna Munie that can be found in the Bussia MGA in Monforte d'Alba. This wine is only made in the best vintages and this release is only 1,893 bottles.

FACT: In the tab: Attachment you will find the official fact sheet of this wonderful wine.

Vineyard for 2013 Parusso Barolo Riserva Bussia Munie

Het verhaal van de familie Parusso is er een van toewijding, passie en een constant verlangen om te verbeteren door te experimenteren. Hun toewijding aan hun vak drijft hen ertoe om kennis, tradities en de oude wijngaardkunsten van hun voorouders te herontdekken.Het is belangrijk om te begrijpen hoe elke generatie van de Parusso-familie een impact heeft gehad op de wijnmakerij die vandaag bestaat. In 1901 kocht Gaspare Parusso het Mariondino-perceel, de eerste wijngaard die door de familie Parusso werd gekocht. Een paar jaar later, in 1925, verwierf de familie de boerderij "Rovella", waar hun kelder nu boven de Rocche-wijngaard uitsteekt. In 1971 begon Gaspare's zoon Armando met het maken van zijn eigen druiven onder het familielabel Parusso en toen zijn zoon Marco in 1986 de oenologische school in Alba afrondde, voegde hij zich bij Armando in Parusso en ze bleven samen wijn maken. Drie jaar later, in 1989, kocht Armando de Munie-wijngaard in het gehucht Bussia.

De geschiedenis van de familie Parusso is meer dan 120 jaar geëvolueerd, van een familie van boeren tot een familie van wijnboeren. Parusso-wijnen blijven internationale bekendheid verwerven, terwijl ze trouw blijven aan traditie, familiewaarden en uiteindelijk respect voor het land dat al meer dan 100 jaar in hun familie is.

Het is voor hen van fundamenteel belang om een perfecte symbiose met de aarde op te bouwen. Naast de traditionele technieken hebben wz de techniek van microzonering van bodems ontwikkeld op basis van de personalisatie van verschillende percelen en het gebruik van specifieke bemestingen en snoeimethoden, afhankelijk van het soort grond waarop de wijngaard zich bevindt. Bovendien gebruiken ze hoogwaardige humus en speciale micro-organismen om de bodem de maximale hoeveelheid voedingselementen en zuurstof te geven om deze rijk, gezond en luchtig te maken. Tussen de rijen laten we het natuurlijke gras groeien om een diep radicaal systeem te ontwikkelen dat de planten helpt gezond, ziektebestendig en stabiel te worden.

Parusso ligt in het land waar Nebbiolo, een wijnstok die sterke emoties kan geven, zijn kwaliteiten het beste tot uitdrukking brengt. Ze zijn opgegroeid in de Cascina Rovella, in het Bussia-gebied, op de rand van de heuvel die van Monforte d'Alba afdaalt naar Castiglione Falletto en uitkijkt over de stad Barolo.Ze zijn nu gevestigd in het hart van het Barolo-district, waar de twee soorten grond, Tortonian en Elvezian, heuvels hebben gevormd die zich vermengen en samensmelten tot een perfecte eenheid. Kalksteen, klei, mergel en zand, vakkundig gemengd door de natuur geeft een rijke bodem die wordt gekenmerkt door een ongelooflijke diversiteit.

Tegenwoordig beheert het bedrijf Parusso 28 hectare wijngaarden in de gemeenten Monforte d'Alba en Castiglione Falletto. Marco en Tiziana maken gebruik van het werk van 10 mensen in het bedrijf. In 2019 kwamen Giulia, de dochter van Tiziana, en Francesco, de zoon van Marco, bij het bedrijf, wat de weg vrijmaakte voor de vijfde generatie. De familie Parusso is in het bezit van stukken grond in de gewilde ‘cru’ wijngaarden van Barolo, zoals Bussia, Mariondino, en Le Coste-Mosconi. Door alleen natuurlijke gistcellen (door Marco liefdevol ‘de moeder van zijn wijnen’ genoemd) te gebruiken en zijn moderne kelder geheel in dienst te stellen van de druif, komt elk stukje land anders tot uitdrukking in zijn wijnen. Marco Parusso kent zijn terroir en weet precies hoe hij deze karakteristieke bodem tot expressie kan brengen in zijn wijnen.

More Information
Type of Wine Red
Country Italy
Region Piemonte
Appellation Barolo
Winery Parusso
Grape Nebbiolo
Biological certified No
Vegan No
Year 2013
Drinking as of 2024
Drinking till 2050
Alcohol % 13
Alcohol free/low No
Content 0.75 ltr
Oak aging Yes
Sparkling No
Dessert wine No
Closure Cork
Parker rating 96
Tasting Profiles Earthy, Rustic, Complex, Dry, Aged on wood, Powerful, Mineral, Red fruit, Tannines
Drink moments Indruk maken, Lekker luxe
Write Your Own Review
You're reviewing:2013 Parusso Barolo Riserva Bussia Munie
Your Rating

Grandcruwijnen

Which dish goes perfectly with this wine?

Our online smart sommelier will help you!

Latest review

27.03.2023

2018 Alejandro Fernandez El Vinculo Crianza

"Voor het eerst bij vrienden geproefd. Een geniale wijn. Donker en heel v..." Jos

View product review