Filteren

Montsant (Appellatie)

De D.O. (Denominación de Origen) Montsant is de benaming van een jong wijngebied en ligt ten zuidwesten van de Spaanse stad Tarragona (Catalonië). Veel wijnmakers in dit gebied zijn jonger dan 40 jaar oud. Een prestigieuze Amerikaanse wijndeskundige die deze wijnregio eens bezocht zei: "Wanneer u Frankrijk bezoekt, ziet u een heleboel wijnmakers die wat ouder zijn, maar hier, in Montsant, zijn ze bijna allemaal jong en dragen jeans!". De wijnboeren van D.O. Montsant geloven dat jeugd, in combinatie met een solide wijnbouwtraditie synoniem is aan toekomst, nieuwe ideeën en het nemen van risico's. Vandaag de dag is de D.O. Montsant een jong wijngebied met een veelbelovende toekomst.

Het Montsant gebied kreeg in 2001 officieel de D.O. status en maakt een spectaculaire groei door met inmiddels meer dan 50 wijnmakerijen. Bijna 70 procent van de gebottelde wijn wordt geëxporteerd (vooral naar Duitsland en de Verenigde Staten). De D.O. Montsant heeft 2000 hectare wijngaarden en wijn productie is ongeveer 10 miljoen kilo.

Klimaat & Terroir

In de Montsant heerst een mediterraan klimaat met continentale invloeden. Droge zomers en gemiddelde regenval in de herfst. Af en toe komt er vorst of hagel voor in het gebied maar doorgaans is er sprake van een gelijkmatig klimaat in dit beschermd gelegen gebied. Het terroir heeft een arme, zure bodem die in hoge mate bestaat uit llicorella, ijzerhoudend leisteen en verweerd leisteen. De bodem is erg mineralig, laat goed water door en kan de warmte ook goed vasthouden. De wijngaarden liggen op de steile hellingen van Serra de Montalt en Serra de Montsant op een gemiddelde hoogte van 360 meter.

Montsant wijnen

De meeste van de geproduceerde wijnen zijn rood, gemaakt van de traditionele druiven rassen, Grenache (Garnatxa in het Catalaans) en Carignan (Carinyena in het Catalaans). Deze rassen geven volle wijnen die bijzonder geschikt zijn voor vergrijzing in eikenhouten vaten. De rode wijnen uit Montsant zijn evenwichtig en aromatisch.
Voor de witte wijnen worden de traditionele druivensoorten witte Grenache (Garnatxa blanca in het Catalaans) en Macabeo gebruikt. Deze staan bekend om hun zachtheid, hun grote smaak, de structuur en de elegante en subtiele aroma's. Rosé wijnen uit Montsant winnen gestaag terrein. Ze zijn zeer aromatisch, zijdeachtig, met intense aroma's van bosvruchten.

Een van de topproducenten van Montsant wijnen is toch wel Acustic Celler. Dit wijnhuis maakt pure en fruitige wijnen met een vol en mediterraan karakter. Ook de wijnen uit de nabijgelegen regio's van topwijnhuis Juan Gil en de Tarima wijnen van Bodegas Volver kunnen wij u ten zeerste aanbevelen.

Montsant (Appellatie)

Als Grandcruwijnen hebben we naast prachtige wijnen ook geweldige delicatessen. Zoals ook bij onze wijnen slechts alleen de beste kwaliteit en natuurlijke tegen scherpe prijzen. Heerlijk om mee te bestellen maar ook ideaal om een fraai wijn- en delicatessen pakket zelf samen te stellen met leuke producten. Mooi voor u zelf of om als cadeau te geven!

Kwaliteit delicatessen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!

Delicatessen online bestellen — Grandcruwijnen

Hier kunt u kwaliteit delicatessen kopen! Heerlijke kaas, noten, iberico ham, olijf olie en meer!