Filteren

Bierzo (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Bierzo is een wijngebied in het noordwesten van Spanje, in de provincie León, binnen de grotere autonome gemeenschap Castilla y León. Het staat bekend om zijn karakteristieke wijnen, vooral rode wijnen gemaakt van de Mencía-druivensoort, en zijn prachtige, ruige landschappen. Bierzo staat bekend om zijn rode wijnen die voornamelijk gemaakt zijn van de Mencía-druif. Mencía is een druivensoort met een donkere schil die gedijt in het unieke klimaat en de unieke bodem van de regio. Wijnen geproduceerd uit Mencía-druiven worden vaak gekenmerkt door hun levendige fruitsmaken, frisheid en een vleugje mineraliteit.

Meer informatie over Bierzo

De Bierzostreek wordt gekenmerkt door een divers aanbod aan terroirs. Het beschikt over een mix van bodems, waaronder leisteen, graniet en klei, die de smaakprofielen van de wijnen beïnvloeden. De variërende hoogten en microklimaten van de regio voegen complexiteit toe aan de wijnen. Bierzo profiteert van een uniek microklimaat dat wordt beïnvloed door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. De regio ervaart gematigde temperaturen en veel regen, wat ideale omstandigheden biedt voor de druiventeelt. Het Atlantische klimaat is bijzonder geschikt voor de Mencía-druif. Het landschap van Bierzo wordt gekenmerkt door steile, terrasvormige wijngaarden die in de heuvels zijn uitgehouwen. Deze terrassen zijn een bewijs van eeuwenlange wijnbouw in de regio. Het ruige terrein biedt zowel uitdagingen als voordelen voor druiventelers, omdat het optimale blootstelling aan de zon en drainage mogelijk maakt. De regio Bierzo heeft een rijke geschiedenis van wijnmaken die teruggaat tot de Romeinse tijd. De Romeinen introduceerden de wijnbouw in het gebied en er zijn nog steeds overblijfselen van oude wijngaarden en wijnbereidingsapparatuur te vinden. De traditie van het wijnmaken in Bierzo is van generatie op generatie doorgegeven. Bierzo is een erkende Denominación de Origen (DO) binnen het Spaanse wijnclassificatiesysteem. Deze benaming zorgt ervoor dat de in de regio geproduceerde wijnen aan specifieke kwaliteits- en oorsprongscriteria voldoen.

Terwijl Mencía de sterdruif van de regio is, produceert Bierzo ook witte wijnen, waaronder wijnen gemaakt van de Godello-druivensoort. Rode wijnen uit Bierzo kunnen variëren van fris en fruitig tot meer gestructureerd en rijpend, afhankelijk van de wijnbereidingstechnieken en de wijngaarden. De afgelopen jaren heeft de Bierzo-regio een renaissance doorgemaakt in de wijnbereiding. Een nieuwe generatie wijnmakers heeft zich gericht op het produceren van wijnen van hoge kwaliteit die het unieke terroir van de regio weerspiegelen. Veel van deze wijnen hebben internationale erkenning en bekendheid gekregen. Bierzo's combinatie van onderscheidend terroir, de Mencía-druivensoort en een rijke wijngeschiedenis heeft het tot een steeds populairder en gerespecteerder wijngebied gemaakt in Spanje en daarbuiten. Of u nu een wijnliefhebber bent of gewoon geïnteresseerd bent in het verkennen van de gevarieerde wijncultuur van Spanje, Bierzo is een regio die het ontdekken waard is.

Welke druiven worden in Bierzo gebruikt?

Bierzo, een wijngebied in het noordwesten van Spanje, staat vooral bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de druivensoort Mencía. Hier is wat informatie over de Mencía-druif en andere druivensoorten die in de Bierzo-regio worden gebruikt:

Mencía: Mencía is de sterdruif van Bierzo en een van de belangrijkste redenen voor de groeiende populariteit van de regio. Het is een druivensoort met een donkere schil die gedijt in het unieke terroir van de regio. Wijnen gemaakt van Mencía-druiven worden vaak gekenmerkt door hun heldere rode en zwarte fruitsmaken, bloemige tonen en een kenmerkende mineraliteit. Ze kunnen variëren van licht en fruitig tot complexer en gestructureerd, afhankelijk van de aanpak van het wijnmaken.

Godello: Hoewel Mencía de dominante druif is in Bierzo, produceert de regio ook witte wijnen, en Godello is de belangrijkste witte druivensoort. Godello-wijnen staan bekend om hun frisheid, zuurgraad en levendige smaken van citrus en steenfruit. Ze bieden een prachtig contrast met de rode wijnen uit de regio.

Palomino: Palomino is een druivensoort die vaak wordt geassocieerd met de sherryproductie in Zuid-Spanje. Het wordt echter ook in Bierzo verbouwd en gebruikt om enkele witte wijnen te produceren.

Garnacha (Grenache): Garnacha is een rode druivensoort die soms in Bierzo wordt aangeplant, hoewel hij in andere Spaanse wijngebieden een grotere rol speelt. Het kan bijdragen aan blends of cépagewijnen, waarbij het zijn karakteristieke tonen van rood fruit en kruiden toevoegt.

De focus op Mencía en Godello benadrukt de diversiteit aan druiven die in Bierzo worden gebruikt. Het vermogen van Mencía om het terroir en het microklimaat van de regio tot uitdrukking te brengen, gecombineerd met de frisheid van Godello, heeft bijgedragen aan de reputatie van Bierzo voor het produceren van hoogwaardige en unieke wijnen. De diverse druivensoorten en terroirs van de regio bieden een scala aan wijnstijlen, waardoor Bierzo een spannende wijnbestemming is voor liefhebbers van zowel rode als witte wijn.

Hoe zit het met de subregio's van Bierzo?

De diverse terroir- en microklimaten van Bierzo worden vaak geassocieerd met verschillende dorpen of gebieden binnen de regio. Hier zijn enkele belangrijke gebieden binnen Bierzo die bekend staan om hun onderscheidende wijnkenmerken:

Bierzo Alto: Bierzo Alto verwijst naar de hoger gelegen wijngaardgebieden binnen de Bierzo-regio. Deze wijngaarden bevinden zich vaak op de hellingen van de omliggende bergen, en de hogere ligging kan het klimaat en het terroir beïnvloeden. Wijnen uit Bierzo Alto kunnen een ander karakter hebben dan wijnen uit lager gelegen gebieden.

Corullón: Corullón is een dorp in Bierzo dat erkenning heeft gekregen vanwege zijn uitzonderlijke Mencía-wijnen. Enkele gerenommeerde wijnhuizen in dit gebied hebben bijgedragen aan de groeiende reputatie van Bierzo als kwaliteitswijnproducerende regio.

Villafranca del Bierzo: Dit is een van de grotere steden in de regio Bierzo en is omgeven door wijngaarden. Het staat bekend om zijn historische betekenis en wordt vaak beschouwd als de toegangspoort tot het wijngebied Bierzo.

Cacabelos: Cacabelos is een andere stad in Bierzo waar de wijnproductie een belangrijke rol speelt in de lokale economie. Het gebied rond Cacabelos herbergt verschillende wijnhuizen.

Wijngaarden langs de Sil-rivier: Veel wijngaarden in Bierzo liggen langs de Sil-rivier, die door de regio slingert. Deze wijngaarden kunnen profiteren van de matigende invloed van de rivier op het klimaat.

Hoewel er geen formele subregio's zijn in Bierzo, zijn deze gebieden belangrijk voor het begrijpen van de diversiteit aan terroirs en microklimaten binnen de regio. Wijnmakers in Bierzo benadrukken vaak de invloed van specifieke dorpen of wijngaarden op het karakter van hun wijnen. Het gevarieerde landschap en de hoogten van Bierzo, van valleien tot bergen, dragen bij aan het unieke karakter en de kwaliteit van zijn wijnen.

Bierzo (Appellatie)

Als Grandcruwijnen hebben we naast prachtige wijnen ook geweldige delicatessen. Zoals ook bij onze wijnen slechts alleen de beste kwaliteit en natuurlijke tegen scherpe prijzen. Heerlijk om mee te bestellen maar ook ideaal om een fraai wijn- en delicatessen pakket zelf samen te stellen met leuke producten. Mooi voor u zelf of om als cadeau te geven!

Kwaliteit delicatessen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!

Delicatessen online bestellen — Grandcruwijnen

Hier kunt u kwaliteit delicatessen kopen! Heerlijke kaas, noten, iberico ham, olijf olie en meer!