Filteren

Aragon

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Aragon is een divers en historisch wijngebied in het noordoosten van Spanje. Het staat bekend om zijn rijke wijntraditie en produceert een grote verscheidenheid aan wijnen, zowel rood als wit. Aragon is een van de grotere autonome gemeenschappen van Spanje en ligt in het stroomgebied van de Ebro. De regio is verdeeld in drie verschillende wijnproducerende gebieden: Somontano, Cariñena en Calatayud. Elk van deze subregio's heeft zijn eigen unieke kenmerken.

Meer informatie over Aragón

Aragon richt zich, net als veel andere Spaanse regio's, op de teelt van inheemse druivensoorten. Garnacha (Grenache), Tempranillo en Macabeo behoren tot de prominente rode en witte druivensoorten die in de regio worden geteeld. In Somontano is er een aanzienlijke aanwezigheid van internationale variëteiten zoals Chardonnay en Gewürztraminer. Aragon heeft een diepe historische band met het maken van wijn, die teruggaat tot de Romeinse tijd. De traditie van de regio is geworteld in zowel islamitische als christelijke invloeden en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Spaanse wijnerfgoed. Wijnmakers in Aragon gebruiken vaak een combinatie van traditionele en moderne wijnbereidingstechnieken. Het klimaat en de geografie van de regio bieden gunstige omstandigheden voor biologische en duurzame wijnbouw. Het landschap van Aragon varieert van hooggebergtewijngaarden tot semi-aride vlaktes, waardoor een breed scala aan druivensoorten en wijnstijlen kan worden verbouwd.

De wijnen van Aragon omvatten een breed spectrum aan stijlen. Van frisse en aromatische witte wijnen tot gedurfde en gestructureerde rode wijnen: de regio biedt voor elk wat wils. Cariñena-wijnen staan bekend om hun rijpingspotentieel, terwijl wijnen op basis van Garnacha uit Calatayud de neiging hebben om fruitig en toegankelijk te zijn. Aragon heeft een modernisering in de wijnindustrie gezien, waarbij veel wijnhuizen innovatieve praktijken omarmen en wijnen van uitzonderlijke kwaliteit produceren. De regio heeft ook biologische en duurzame wijnbouw onderzocht. De diverse wijnregio's van Aragon dragen bij aan de algehele wijndiversiteit van Spanje. De toewijding van de regio aan het behoud van het rijke wijnerfgoed en het omarmen van moderne praktijken heeft het tot een opwindende bestemming gemaakt voor wijnliefhebbers die de unieke smaken en tradities van dit deel van Spanje willen ontdekken.

Hoe zit het met de subregio's van Aragon?

Aragon omvat verschillende afzonderlijke subregio's, elk met zijn unieke kenmerken en wijnproducerende tradities. Hier zijn enkele belangrijke subregio's binnen Aragon:

Somontano: Somontano, wat zich vertaalt naar 'onder de berg', ligt in de provincie Huesca. Het ligt aan de voet van de Pyreneeën, waardoor het een van de meest pittoreske en veelbelovende wijngebieden in Aragon is. De wijngaarden hier profiteren van diverse microklimaten en gevarieerde grondsoorten, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor de teelt van een breed scala aan druivensoorten. Somontano staat vooral bekend om zijn witte wijnen van hoge kwaliteit, vaak gemaakt van Chardonnay, Gewürztraminer en andere internationale druivensoorten. De regio heeft moderne wijnbereidingstechnieken omarmd en krijgt erkenning voor zijn innovatie.

Cariñena: Cariñena is een van de oudste oorsprongsbenamingen in Spanje, erkend in 1932. Gelegen in de provincie Zaragoza, staat het bekend om zijn rode wijnen, voornamelijk gemaakt van de druivensoort Garnacha (Grenache). Het hete en droge klimaat in de regio is ideaal voor de teelt van Garnacha, die onder deze omstandigheden goed gedijt. Cariñena-wijnen staan bekend om hun gedurfde en volle karakter, waarin de traditionele wijnbereidingstechnieken uit de regio worden getoond.

Calatayud: Gelegen in het zuidwestelijke deel van Aragon, staat Calatayud bekend om zijn oude wijnstokken Garnacha. De wijngaarden in de regio profiteren van een warm en droog klimaat, wat geschikt is voor deze druivensoort. Calatayud produceert gedurfde, fruitige en expressieve rode wijnen die zowel in Spanje als internationaal hoog aangeschreven staan. Veel van de wijngaarden zijn geplant op steile, terrasvormige hellingen, waardoor de wijnstokken optimaal worden blootgesteld aan de zon.

Deze subregio's vormen samen het gevarieerde wijnlandschap van Aragon, en elk heeft zijn unieke terroir en tradities. Terwijl Cariñena gevierd wordt om zijn gedurfde rode wijnen, richt Somontano zich op witte wijnen en innovatie, en Calatayud staat bekend om zijn op Garnacha gebaseerde wijnen. De combinatie van traditionele wijnbereidingspraktijken en moderne technieken heeft bijgedragen aan de reputatie van Aragon als een opmerkelijke wijnproducerende regio in Spanje.

Meer informatie over de druiven die in Aragon gebruikt worden

Aragon beschikt over een verscheidenheid aan druivensoorten die bijdragen aan de rijke wijntraditie. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die in de wijnstreek Aragon worden verbouwd:

Garnacha (Grenache): Garnacha is een van de meest aangeplante druivensoorten in Aragon en staat bekend om het produceren van volle, fruitige en vaak alcoholrijke rode wijnen. Het is een veelzijdige druif die wordt gebruikt in zowel rode als roséwijnen en gedijt goed in het warme en droge klimaat van de regio.

Tempranillo: Tempranillo, de kenmerkende druif van Spanje, wordt ook verbouwd in Aragon. Het draagt bij aan de rode wijnen uit de regio en biedt structuur, balans en smaken van rood fruit en vanille. Wijnen gemaakt van Tempranillo kunnen variëren van jong en fris tot complex en gerijpt.

Monastrell (Mourvèdre): Monastrell is een druivensoort met een donkere schil die vaak wordt gebruikt in blends om diepte en kleur toe te voegen aan Aragonese wijnen. Het brengt tonen van zwart fruit, kruiden en aardsheid in de wijnen.

Macabeo: Macabeo is een witte druivensoort die een belangrijk onderdeel is van veel witte wijnen uit Aragon. Het staat bekend om zijn frisheid en het vermogen om de zuurgraad te behouden, waardoor het geschikt is voor het maken van heldere en aromatische witte wijnen.

Viura: Viura, een andere witte druivensoort, wordt gebruikt bij de productie van zowel witte als mousserende wijnen. Het voegt knapperigheid en citrusachtige tonen toe aan de wijnen.

Cariñena (Carignan): Cariñena is een rode druivensoort die gedijt in de regio Aragon. Het draagt bij aan rode blends en voegt diepte en complexiteit toe aan de wijnen. Het geeft vaak kenmerken van donker fruit en kruiden.

Syrah: Syrah wordt in sommige delen van Aragon verbouwd en wordt gebruikt om intense en aromatische rode wijnen te maken. Syrah voegt een uitgesproken peperig en zwart fruitkarakter toe aan de melanges.

Chardonnay: Chardonnay wordt ook verbouwd voor de productie van witte wijn in Aragon, vooral in de noordelijke subregio's. Het kan romige en fruitige witte wijnen opleveren.

Deze druivensoorten maken deel uit van het gevarieerde wijnbouwlandschap van Aragon, waardoor een breed scala aan wijnen kan worden geproduceerd, van krachtig rood tot fris wit. De combinatie van druivendiversiteit, terroir en wijnbereidingstechnieken resulteert in een boeiende reeks Aragonese wijnen.

Als Grandcruwijnen hebben we naast prachtige wijnen ook geweldige delicatessen. Zoals ook bij onze wijnen slechts alleen de beste kwaliteit en natuurlijke tegen scherpe prijzen. Heerlijk om mee te bestellen maar ook ideaal om een fraai wijn- en delicatessen pakket zelf samen te stellen met leuke producten. Mooi voor u zelf of om als cadeau te geven!

Kwaliteit delicatessen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!

Delicatessen online bestellen — Grandcruwijnen

Hier kunt u kwaliteit delicatessen kopen! Heerlijke kaas, noten, iberico ham, olijf olie en meer!