Alentejo

Alentejo
Herdade do Sobroso Galega Extra Vergine di Oliva Olijfolie
13,25 12,16
Herdade do Sobroso Extra Vergine di Oliva Premium Olijfolie
Herdade do Sobroso Rozemarijn Honing
6,95 5,74
per pagina

Alentejo ligt in het zuidoosten van Portugal, ten zuidoosten van Ribatejo en ten noorden van de Algarve. Je kunt kilometers rijden tussen de kurkeiken en de olijfgaarden, lavendelweiden en zonnebloemen zonder ook maar één persoon of huis tegen te komen. In mei, voordat de droogte en hitte van de zomer toesloegen, is de Alentejo opvallend groen en mooi. Het landschap is heuvelachtig en het zijn vaak deze hellingen die de wijngaarden hun naam geven. Ze beginnen steevast altijd met Monte, in tegenstelling tot de wijnen uit het noorden van Portugal, die meestal beginnen met het woord Quinta.

Meer informatie over Alentejo

De wijnstreek Alentejo wordt het ‘Californië van Portugal’ genoemd. Alentejo is groot, hot en vooruitstrevend. Honderden topwijnmakers hebben de vergeten wijngaarden nieuw leven ingeblazen. De regio is vooral bekend om zijn rode wijnen en is verdeeld in acht subregio's: Portalegre, Borba, Redondo, Vidigueira, Reguengos, Mouros, Évora en Granja-Amareleja. Hoewel elke regio zijn eigen klimaat, bodem en regelgeving heeft, worden ze allemaal aangeduid als Alentejo DOC. Tegenwoordig genieten de wijnen een goede reputatie en worden de wijnen in Portugal voor vrij hoge prijzen verkocht. De Alentejo heeft veel aandacht getrokken van de wijnpers over de hele wereld vanwege zijn indrukwekkende kwaliteitswijnen. De Alentejo is een van de meest prominente wijngebieden van Portugal en beslaat een aanzienlijk deel van het zuidelijke binnenland van het land. Deze regio staat bekend om zijn uitgestrekte landschappen, warme klimaat en vruchtbare grond, waardoor het een ideale locatie is voor het maken van wijn. In de Alentejo kun je het Californië van Portugal ervaren, een plek waar de wijnbouw floreert en de wijnen internationale erkenning krijgen.

De subregio's van Alentejo

Zoals in de tekst hierboven staat, is de wijnstreek Alentejo verdeeld in acht subregio's. Ieder met zijn eigen onderscheidende kenmerken en wijnstijlen. Hier is een overzicht van enkele van de opmerkelijke subregio's binnen Alentejo:

Portalegre: Gelegen in het noordelijke deel van Alentejo, staat Portalegre bekend om zijn grotere hoogten en koeler klimaat, wat resulteert in wijnen met frisheid en elegantie. De bergen van Serra de São Mamede beïnvloeden het terroir van de regio. Sommige producenten in Portalegre richten zich op het maken van rode wijnen van hoge kwaliteit.

Borba: Borba is een van de traditionele wijnproducerende gebieden in Alentejo. Het wordt gekenmerkt door glooiende vlaktes en een warm klimaat. Wijnen uit Borba vertonen vaak rijpe fruitsmaken en een soepele, gemakkelijk drinkbare stijl.

Redondo: Redondo, gelegen in het centrale deel van Alentejo, heeft een mediterraan klimaat en vruchtbare bodems. Deze regio staat bekend om de productie van zowel rode als witte wijnen, met de nadruk op rode wijnen gemaakt van inheemse en internationale druivensoorten.

Vidigueira: Vidigueira ligt in het zuidelijke deel van Alentejo en profiteert van een warm en droog klimaat. Deze regio staat bekend om de productie van witte wijnen, met de nadruk op inheemse witte druivensoorten zoals Antão Vaz. De wijnen zijn vaak fris en aromatisch.

Reguengos: Reguengos de Monsaraz ligt in de centraal-zuidelijke Alentejo en staat bekend om zijn moderne wijnbereidingstechnieken. De regio produceert een verscheidenheid aan wijnen, waaronder rode, witte en roséwijnen. De wijnen uit Reguengos staan bekend om hun toegankelijkheid.

Mouros: Mouros ligt in het zuidelijke deel van Alentejo, vlakbij de stad Moura. Het staat bekend om zijn historische wijngaarden en traditionele wijnbereidingsmethoden. De wijnen uit de regio hebben vaak een rustiek en authentiek karakter.

Évora: Évora, een stad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt omgeven door wijngaarden en olijfboomgaarden. De regio produceert een scala aan wijnen, met de nadruk op rode en witte wijnen. De wijnen van Évora kenmerken zich door hun balans en structuur.

Granja-Amareleja: Gelegen in het zuidelijkste deel van Alentejo, heeft Granja-Amareleja een warm en droog klimaat. De regio staat bekend om de productie van robuuste en volle rode wijnen, vaak gemaakt van de druivensoorten Aragonez (Tempranillo) en Trincadeira.

Alentejo's druivensoorten

De regio Alentejo in Portugal staat bekend om zijn brede scala aan druivensoorten die worden gebruikt bij de wijnbereiding, zowel inheemse als internationale. Enkele van de opmerkelijke druivensoorten die in deze regio worden verbouwd, zijn onder meer:

Aragonez (Tempranillo): Aragonez, plaatselijk bekend als Tempranillo, is een veel aangeplante rode druivensoort. Het wordt gewaardeerd om zijn vermogen om rijke en smaakvolle rode wijnen te produceren met een uitstekend rijpingspotentieel.

Trincadeira: Trincadeira is een andere belangrijke inheemse rode druivensoort in de Alentejo. Het wordt vaak opgenomen in rode wijnmengsels, wat bijdraagt aan de volle en aromatische rode wijnen uit de regio.

Castelão: Ook wel Periquita genoemd, Castelão is een andere inheemse druivensoort met een reputatie voor veelzijdigheid. Het wordt vaak gebruikt bij de productie van rode wijn, waardoor de diepte en het karakter van de wijnen worden versterkt.

Touriga Nacional: Hoewel Touriga Nacional vaker wordt geassocieerd met de Douro-vallei, wordt het ook verbouwd in de Alentejo. Deze druivensoort speelt een belangrijke rol bij het produceren van rode wijnen van hoge kwaliteit met complexe smaken.

Als Grandcruwijnen hebben we naast prachtige wijnen ook geweldige delicatessen. Zoals ook bij onze wijnen slechts alleen de beste kwaliteit en natuurlijke tegen scherpe prijzen. Heerlijk om mee te bestellen maar ook ideaal om een fraai wijn- en delicatessen pakket zelf samen te stellen met leuke producten. Mooi voor u zelf of om als cadeau te geven!

Kwaliteit delicatessen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!

Delicatessen online bestellen — Grandcruwijnen

Hier kunt u kwaliteit delicatessen kopen! Heerlijke kaas, noten, iberico ham, olijf olie en meer!