Cragganmore The Distillers Edition

 53,95  44,59
Land Schotland
Whisky-huis Cragganmore
Whisky Regio Speyside
Whisky soort Single Malt
Inhoud (Alc) 0.7 ltr (40%)
Leeftijd 12
smaak whisky Medium en Elegant
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over dit product

Na het bereiken van de gewenste leeftijd van de Cragganmore The Distillers Edition, wordt elke Classic Malt nog eens minimaal 6 maanden gefinished in Port vaten die afkomstig zijn van het Iberisch schiereiland. Deze finish geeft deze Cragganmore diepte en complexiteit voor een geweldige malt whisky.

Cragganmore gebruikt de mout van de Speyside voor zijn subtiliteit en krijgt de Cragganmore Vintage 2003, gebotteld in 2015 een uitzonderlijke aromatische rijkdom. De tweede rijpingsvaten moesten overeenkomen met de complexiteit van Cragganmore en de Master Distiller vond de perfecte partner in Port-wijnpipes (dit zijn vaten ronde de 500 liter)

In plaats van de vaker gebruikte Sherry-vaten voegen deze Port-pipes extra rijkdom en diepte toe Dit maakt van de Cragganmore, een echt aromatische single malt.

Kleur: koper-goudkleurig

Neus: jellybean! Zoete, zwarte - compleet met poederachtige suiker. En, natuurlijk, mout. Een verleidelijk aroma, veel, veel fruitiger en meer watertanden dan de standaard Cragganmore. Slechts een vleugje rook blijft hangen.

Smaak: zoete, intens fruitige geuren en een diep eiken-gerookte moutige smaak, daarna een langoestrogende afdronk met volop eiken karakter.

Finish: stevig, opwindend spul. In eerste instantie zoet met een aantal diepe rokerige ondertoon en een nogal afwijkende fruitigheid. Mout, eiken en rook lijken te rommelen rond de basis van het gehemelte. Een intrigerend tweevoudige malt.

Vineyard for Cragganmore The Distillers Edition

De whisky

Cragganmore-distilleerderij is een van de meest productieve in de regio Banffshire in de Speyside, waar de distilleerderij is gevestigd. Cragganmore staat bekend als de meest complexe Speyside single malt. Maar de whisky is vrij beperkte in voorraad omdat het een van de kleinste distilleerderijen in de regio is. De distilleerderij heeft een klein maar duidelijk assortiment van officiële bottelingen, waaronder een 12-jarige (de core whisky van de distilleerderij), een 21-jarige Vintage, een 25-jarige speciale uitgave, een Cragganmore distilleerder editie en a Friends of the Classics Malts Limited Edition-botteling. Er zijn een aantal onafhankelijke bottelingen door bottelaars zoals Signatory Vintage en Douglas Laing. Het is ook mogelijk om oudere officiële bottelingen te vinden, hoewel deze niet direct worden gevuld door de distilleerderij.

Vóór de lancering van het assortiment 'Classic Malts' werd Cragganmore voornamelijk gebruikt voor de blend whisky. De eerste blend waarin het werd gebruikt, was de James Watson. Tegenwoordig wordt de meeste Cragganmore-malt whisky gebruikt voor zijn eigen Single Malt en ook voor de Old Parr en White Horse Blends.

De productie

De Cragganmore-distilleerderij haalt zijn water uit de mineraalrijke Craggan-burn, die naast de distilleerderij stroomd. De productiecapaciteit van de distilleerderij is 1,52 miljoen liter. De distilleerderij laat de wash gedurende een zeer lange tijd gisten in zijn traditionele houten wash-ton, gemaakt van Europese lariks, wat een essentiële bijdrage levert aan de smaak van whisky. Cragganmore is een van de distilleerderijen die nog steeds houten wash ton gebruiken.

De Pot Stills

De distilleerderij  van Cragganmore hebben een zeer onderscheidende potstill vorm, die een essentiële bijdrage levert aan de kenmerkende smaak van de spirit. In plaats van de normale, conische nek van een pot stil, hebben de potstills van Cragganmore een platte bovenkant en een relatief korte nek. De distilleerderij heeft 2 wash-stills en 2 spirit-stills.

De mouterij

Licht gerookte mout wordt gebruikt bij de productie van Craggenmore, dat nu afkomstig is uit de centrale mouterij van Diageo. De praktijk van het gebruik van vloermouten werd beëindigd in Cragganmore in de late twintigste eeuw. Diageo is nauwgezet over waar ze hun gerst halen en selecteert ze meestal bij een aantal boerderijen in Lowland en Speyside.

Het magazijn

Cragganmore beschikt over drie magazijnen op het terrein met meer dan 360.000 vaten. Ze werden gebouwd in 1925. De distilleerderij maakt gebruik van een combinatie van bourbon-, Sherry- en Port-wijnvaten.

De geschiedenis

John Smith, die eerder bij Macallan, Glenlivet en Glenfarclas-distilleerderijen was betrokken, richtte Cragganmore in 1869 op. Van Smith wordt gezegd dat hij een van de beste en meest ervaren distilleerders van zijn tijd was, wat een begrijpelijke titel lijkt te zijn, wanneer we rekening mee houden datt hij directeur was van de distilleerderijen Macallan, Glenlivet en Wishaw. Smith haalde landeigenaar  Sir George MacPherson-Grant over om hem het land te verhuren om een ​​nieuwe distilleerderij te bouwen in Ballindalloch naast de Strathspey-spoorweg.

Cragganmore was de eerste distilleerderij in Schotland die zijn locatie selecteerde en speciaal werd gebouwd om te profiteren van de nabijheid van de Strathspey-spoorweg.

Smith heeft een privéstation in Cragganmore gebouwd om het whisky te distribueren. In 1887 verliet de eerste 'whiskey-special' Ballindalloch voor Aberdeen, met 300 fusten Cragganmore aan boord. In 1886 stierf Smith en liet de zaak over aan zijn zoon Gordon, die toen nog maar 21 was. In 1901, Charles Doig, de beroemde architect van de distilleerderij renoveerde Cragganmore, waardoor de site in de twintigste eeuw met stijl. Tragisch genoeg lukte het Gordon slechts een paar decennia om de distilleerderij te runnen en stierf jong in 1912.

Na zijn dood nam Mary Jane, de weduwe van Gordon, de leiding van de distilleerderij over.

De distilleerderij bleef succesvol opereren en stopte pas in 1917 met de productie, vanwege de rantsoenering in de Eerste Wereldoorlog op het gebruik van gerst. Cragganmore leed echter niet te zwaar onder het conflict en de productie hervatte slechts een jaar later, in 1918. In 1931, getroffen door de recessie van de jaren 1930, wordt de distilleerderij gedwongen te sluiten. De beperkte productie begon opnieuw in 1934 en deze productieniveaus werden opnieuw verhoogd in 1935. In 1961 werden de kolengestookte potstills omgezet in een warmte-stoomsysteem en in 1964 verdubbelde de productiecapaciteit, waarbij het aantal stills toenam tot vier. Een jaar later, in 1965, werdt DCL uiteindelijk de enige eigenaar van de distilleerderij. In 1974 werden alle stills omgebouwd tot vernieuwde stoomverwarming. In 1988 werd de 12-jarige Cragganmore één van de zes malts die zorgvuldig werd geselecteerd om deel uit te maken van de Classic Malts Range van United Distiller, waaraan enorm veel lovende kritieken werden gegeven. Voortbouwend op deze trend, in 1998, werd Cragganmore Distillers Edition Double Matured voor de eerste keer gelanceerd. Nu Diageo eigenaar is van DCL, is Cragganmore steeds sterker geworden. In 2006 werd een 17-jarige uit 1998 uitgebracht.

Kenmerken
Type Gedistilleerd Whisky
Land Schotland
Whisky-huis Cragganmore
Whisky Regio Speyside
Whisky soort Single Malt
Gebotteld door Distillery botteling
Cask type ex-Bourbon cask
Whisky Cask Type ex-Bourbon cask , finish op Port Casks
Alcohol % 40
Inhoud 0.7 ltr
Biologisch Nee
Alcoholvrij/arm Nee
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Cragganmore The Distillers Edition
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2020

2018 Domaine Astruc dA Chardonnay Réserve

"Heerlijk fris met wit en geel fruit met lichte houttoets. Al z'n geld wa..." Sander

Bekijk product recensie