Provence

Provence
Domaine Tropez ICE Tropez 6.5%
2,95 2,44
per pagina

De Provence is een van de oudste wijnbouwgebieden van Frankrijk. Rond 600 voor Christus stichtten Griekse kolonisten Massalia (Marseille), Nike (Nice), Antipolis (Antibes) en Athénopolis (Saint-Tropez) en vestigden daar de eerste wijngaarden. Vervolgens breidden de Romeinen de wijnbouw op grote schaal uit. Ze gaven het gebied ook de naam Provincia Romana, later Provence, omdat ze het gebied als een provincie van hun grote rijk beschouwden.

Meer informatie over Provence

Het wijngebied van de Provence strekt zich uit van Nice in het oosten tot Arles in het westen. Het zuiden wordt begrensd door de Middellandse Zee, het noordoosten grenst aan de Zuidelijke Rhône. Het klimaat is een van de droogste, warmste en zonnigste van Frankrijk en ideaal voor de wijnbouw. De mistral uit het noorden geselt soms de wijnstokken, maar beschermt ze tegelijkertijd tegen schimmels en er vindt op steeds grotere schaal biologische wijnbouw plaats. De beste wijngaarden liggen op zuidelijke hellingen en zijn daardoor beter beschermd tegen de wind.

Denk je aan de Provence, dan denk je aan de immens populaire lichtroze rosé. Deze soort rosé wordt gemaakt door de blauwe druiven kort te laten weken totdat het sap de gewenste lichtroze kleur heeft gekregen. Vervolgens worden ze snel maar zorgvuldig geperst en wordt het sap op lage temperatuur verder gefermenteerd om de frisse fruitaroma’s te behouden.

Verreweg het grootste deel van de totale wijnproductie in de Provence is rosé en een groot deel wordt lokaal geconsumeerd. Die frisse, fruitige wijnen passen uiteraard uitstekend bij het zonnige klimaat en bij de Provençaalse keuken met gerechten als salade niçoise en soupe au pistou. Maar ook in ons land gaat er geen zomer voorbij zonder dat de terrastafels of picknickkleedjes gevuld zijn met glazen en flessen lichtroze rosé uit de Provence. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze stijl zich inmiddels naar andere wijngebieden heeft verspreid. Wereldwijd maken diepgekleurde, krachtige rosés steeds meer plaats voor subtielere varianten, uiteraard met het voorbeeld van de Provence als voorbeeld.

Naast rosé worden er ook prachtige rode en witte wijnen gemaakt. Rood wordt oorspronkelijk gemaakt van grenache, cinsault, tibouren en natuurlijk mourvèdre (denk aan Bandol), maar steeds vaker maken syrah en cabernet sauvignon deel uit van een blend en wordt ook het fruit in rode wijnen benadrukt. Een klein percentage wit wordt gemaakt van een verscheidenheid aan druiven. Vermentino, plaatselijk rolle genoemd, is er één van en produceert frisse, karaktervolle wijnen. Grand Cru wijnen hebben een uitgebreid assortiment Provençaalse wijnen van alle bekende huizen. De natuurlijke Bandol-wijnen van Ott, Minuty, MIP, Miraval en Tempol.

Hoe zit het met de subregio's in Provence?

De Provence is verdeeld in verschillende subregio's, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en wijnproducerende tradities. De belangrijkste subregio's binnen de Provence zijn onder meer:

Côtes-de-Provence:

Côtes de Provence is de grootste en meest bekende appellatie binnen het wijngebied van de Provence en bestrijkt een uitgestrekt gebied met een verscheidenheid aan terroirs. Het staat bekend om de productie van een aanzienlijk deel van de wijnen uit de regio, waaronder rode, witte en vooral roséwijnen.

De druivensoorten die in wijnen uit de Côtes de Provence worden gebruikt, zijn Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Syrah, Carignan, Rolle, Ugni Blanc en andere.

Het terroir van de subregio is divers, met een scala aan bodems zoals kalksteen, klei, grind en zand. Het klimaat is typisch mediterraan.

Coteaux d'Aix-en-Provence:

Coteaux d'Aix-en-Provence is een andere belangrijke appellatie in de Provence. Het staat bekend om zijn gevarieerde landschappen en produceert een scala aan wijnen, met de nadruk op zowel rode als roséwijnen.

Net als bij Côtes de Provence omvatten de druivensoorten in Coteaux d'Aix-en-Provence Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre en andere.

Het terroir in deze subregio varieert, met bodems zoals kalksteen, klei en grind. Het klimaat is mediterraan en draagt bij aan de kwaliteit van de wijnen.

Coteaux Varois en Provence:

Coteaux Varois en Provence is een kleinere appellatie vergeleken met Côtes de Provence en Coteaux d'Aix-en-Provence. Het ligt in het oostelijke deel van de Provence en staat bekend om de productie van rode, witte en roséwijnen.

De druivensoorten die in deze subregio worden gebruikt, zijn vergelijkbaar met die in andere delen van de Provence, waaronder Grenache, Cinsault, Syrah en andere.

Het terroir bestaat uit een mix van bodems, waaronder kalksteen en klei. Het klimaat is mediterraan en draagt bij aan de rijping van de druiven.

Deze subregio's dragen, samen met andere kleinere appellations, bij aan de algehele diversiteit en rijkdom van de wijnen die in de Provence worden geproduceerd. Hoewel roséwijnen een hoogtepunt zijn, heeft elke subregio ook zijn eigen uitdrukking van rode en witte wijnen, die de unieke kenmerken van het lokale terroir en de druivensoorten laten zien.

Cocktails bestellen bij Grandcruwijnen

Kwaliteit cocktails koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België. Hier kunt u zowel zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!