Champagne Jacquesson Cuvee 745 Extra Brut Magnum

Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Champagne
Wijnhuis Jacquesson
Druif Chardonnay Pinot Meunier Pinot Noir
Inhoud (Alc) 1.5 ltr (12%)
Drink venster 2022 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Cuvée 745 van het Maison Jacquesson, is van de oogst 2017, een oogst met een laag volume, maar met rijke en dichte wijnen. Prachtige Extra-Brut champagne (0,75 g/l), gemaakt van 55% van de terroirs van Aÿ, Dizy en Hautvillers en 45% van die van Avize en Oiry.
Een van de "700" genummerde jaargangen, beroemd om hun finesse, zuiverheid en ongelooflijke verouderingspotentieel. Resultaat van een mix van Chardonnay op 43%, Meunier op 30% en Pinot Noir op 27%, de neus onthult tonen van citrusvruchten en brioche. De luchtbel (perlage) is van een grote finesse en lucht. De mond is zeer elegant, op wit fruit, met een licht houtachtige en minerale toets. Een fijn, complex en gespannen champagneprofiel. Deze 745 is een magnum uitvoering van 1.5 liter.

Na de oogst worden de druiven ontsteeld en geperst en ondergaan ze op oude grote houten foeders (sommige 120 jaar oud) een temperatuurgecontroleerde alcoholische fermentatie met wilde gisten, waarna malolactische gisting en rijping op de ‘lie’ volgt. Hierna wordt weer suiker en gist aan de wijn toegevoegd en vervolgens wordt hij gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Tijdens de volgende gisting ontstaat koolzuurgas (prise de mousse). Pas na een periode van ruim 84 maanden wordt het gistbezinksel verwijderd (dégorgement) en wordt er 3,5 gram suiker toegevoegd (dosage) om aan de smaakaanduiding ‘extra brut’ te voldoen. Dit hele proces verloopt zonder enige vorm van filtering en volgens biologische regels en voorschriften.

De champagnes van Jacquesson zijn de absolute top onder de Champagnes. Uitmuntende kwaliteit en uitmuntende prijs-kwaliteit. Niet voor niets krijgen de Jacquesson champagnes steevast hoge beoordeling van alle wijn-instituten. De Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden. De voorgaande cuvee 73x en 74x hebben allemaal (ruim) 90+ Parkerpunten gekregen.

Vineyard for Champagne Jacquesson Cuvee 745 Extra Brut Magnum

acquesson  Champagne is in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson in Chalons-en-Champagne. Memmie gaf het nieuwe huis zijn naam en was al gelijk zeer succesvol: Jacquesson behoorde tot de favoriete huizen van Napoleon. Zijn zoon Adolphe heeft het bedrijf verder ontwikkeld en werkte daarbij samen met dr. Jules Guyot – vandaag de dag nog bekend om zijn wereldwijd toegepaste snoeitechniek en zijn patent op de muselet (het metalen draadmandje ter borging van de champagnekurk). De vroege dood van de twee zonen van Adolphe betekende het einde van de familielijn en het tijdelijke verval van het champagnehuis.

In 1974 werd Champagne Jacquesson overgenomen door de familie Chiquet en verhuisde de kern van het bedrijf naar Dizy, te midden van de eigen wijngaarden. Het huis beschikt over premier crus en grand cruswijngaarden in de dorpen Dizy, Avize en Aÿ in La Grande Vallée de la Marne en La Côte des Blancs (genoemd naar de kleur van de druiven; zo’n 95% van de druiven die hier wordt verbouwd bestaat uit chardonnay). Champagne Jacquesson beschikt over 31,5 ha eigen wijngaard en maakt gebruik van 10 ha van gecontracteerde, bevriende wijnboeren die werken volgens dezelfde regels als er in de eigen wijngaarden gewerkt wordt.

Jacquesson Champagne is een klein champagnehuis, maar wel een heel bijzonder huis. De jaarlijkse productie is slechts 350.000 flessen. In de wijngaarden en in de kelders wordt naar absolute kwaliteit gestreefd, net als bij andere huizen. Maar Jacquesson heeft daar nog iets aan toegevoegd: enerzijds maken zijn champagnes van één wijngaard, anderzijds wordt niet nagestreefd een consequente non-vintage stijl op de markt te brengen. Ieder jaar wordt gekeken hoe het beste uit de wijngaarden gehaald kan worden, en ieder jaar is de non-vintage wijn anders! In 2000 werd de eerst non-vintage op deze wijze gemaakt. De wijn kreeg de naam No. 728. Ieder jaar krijgt inmiddels een volgend nummer.
 
De afgelopen 20 jaar hebben de broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet keihard gewerkt met maar één doel voor ogen: het fantastische terroir van de Champagne tot uiting te laten komen in hun wijnen. Inmiddels heeft Champagne Jacquesson met drie sterren in het klassement van La Revue du Vin de France de wijntop bereikt. Het geheim van het succes van de broers Chiquet? Werken volgens de traditionele methode: respect voor de grond, controle van oogstopbrengst, optimale rijpheid van de druif en vinificatie van de afzonderlijke percelen.
 

De champagnes van Jacquesson zijn de absolute top onder de Champagnes. Uitmuntende kwaliteit en uitmuntende prijs-kwaliteit. Niet voor niets krijgten de cha,pagnes steevast 92 punten of meer van Parker. De Champagne Jacquesson heeft 3 sterren gekregen in het klassement van La Revue du Vin de France. Dit klassement geeft een kwaliteitsoordeel over de 1.300 beste wijnhuizen van Frankrijk. Het oordeel wordt uitgedrukt in sterren. Een beoordeling van drie sterren is het maximum dat verkregen kan worden.

Dit kleine (jaarlijkse productie 350.000fl.) champagnehuis staat sinds enkele jaren aan de absolute top in Champagne. Dit Champagne huis is door "Le Classement 2006" geklasseerd bij de top 3 van de Champagnes. Jacquesson & Fils behoort tot een gering aantal kleine TOP-producenten die kwaliteit laten prevaleren boven kwantiteit. Het hele gamma van dit huis schittert van pure klasse.

Zie bijgevoegd filmpje over Jacquesson: https://www.youtube.com/watch?v=TdkY-SluefA

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Frankrijk
Regio Champagne
Wijnhuis Jacquesson
Druif Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
Biologisch Nee
Vegan Nee
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2035
Alcohol % 12
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 91
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch

Gerechten die goed bij deze wijn passen

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Champagne Jacquesson Cuvee 745 Extra Brut Magnum
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

28.07.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo

"Perfecte verdejo - peertje, goed zuurtje, beethe granny smith en citrus..." Mijndels

Bekijk product recensie