Cava Pere Ventura Tresor Cuvee Brut Gran Reserva

Waardering:
80% of 100
 15,95  13,18
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Wijnhuis Pere Ventura
Jaar 2016
Druif Chardonnay Macabeo Parellada Xarel-Lo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr
Drink venster 2019 - 2024
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

"María del Mar" Pere Ventura heeft 36 maanden opvoeding gehad en is gemaakt van een blend van Xarel-lo, Macabeo, Parellada en Chardonnay. De vier variëteiten van Maria del Mar worden eerst apart gevinifieerd en pas later geblend. De tweede gisting in de fles volgens de traditionele methode en verblijft minimaal 36 maanden in de ondergrondse kelder. Deze Pere Ventura heeft een romige textuur met een aromatisch vleugje rijpe perzik, rokerige tonen en kruiden. De druiven komen van wijngaarden op gemiddeld 350 meter hoogte. Er zijn ca 2000 stammen per hectare en productie bedraagt niet meer dan 8000 kg / ha. In de wijngaard wordt met de minst mogelijke interventie op planten en met absoluut respect voor de natuur gewerkt. De oogst vindt volledig handmatig plaats en eerste selectie vindt al plaatst in de wijngaard. Dit is een uitmuntende Cava die relatief een fractie kost dan de welbekende champagnes maar hier zonder enig probleem mee kan wedijveren.

Zit verpakt in een giftbox

Vineyard for Cava Pere Ventura Tresor Cuvee Brut Gran Reserva

Pere Ventura is een gerenommeerd Catalaans wijnhuis gevestigd op de weg van San Sadurni d’Anoia naar Villafranca de Penedès. De geschiedenis van het huis gaat terug tot de 19e eeuw, de geboortejaren van de cava. De grootvader van de huidige generatie was oenoloog met een training in Dijon en de Champagne. Anno 2011 staat het huis voor cava van hoge kwaliteit, met veel finesse en elegantie. Naast een reeks cava’s wordt ook stille wijn gemaakt, zowel wit, rood als rosé. De Chardonnay Xarel.lo rijpte vier maanden op barriques van Amerikaans eiken. Dagelijks vond batonnage plaats (omroeren van de lie).

De geschiedenis van dit huis is het verhaal van een familie met als rode draad het streven naar perfectie.
Alles begon in 1845 met Pere Ventura Claramunt, een moedige en gepassioneerde wijnbouwer die de moeilijke jaren van Phyloxera-aanvallen op de streek overleefde. Opgevolgd werd hij eerst door zijn zoon en later door zijn kleinzoon, Pere Ventura Peracaula, beiden gerespecteerde oenologen die aan het begin van de 20ste eeuw bij de grote namen van de "cava" gerekend werden.
Tot slot is het, vanaf 1991, dat de toen 29-jarige achterkleinzoon, Pere Ventura Vendrell, ook wijnbouwer en ondernemer, het bevel over de kelders begon te voeren. Vandaag de dag beloopt de verkoop zo'n 900.000 flessen per jaar, waarvan 50% cava, 10% witte en rosé wijn, en 40% rode.
Voor de rode wijnen gebruikt Pere Ventura franse en amerikaanse eiken barriques die om de 5 jaar hernieuwd worden. De uitbouw van CAVA gebeurt volgens de méthode traditionnelle. Pere Ventura vindt een onberispelijke presentatie even belangrijk als de wijnbouwer en de vinificatie. Daarom werd zopas een hoogtechnologische bottellijn aangekocht.

De kelder

De "tijd" is hier de beste bondgenoot. Ale installaties zijn rond die filosofie ontworpen en gebouwd. Tijd, rust, rijping, verfijning, ...alles is een kwestie van tijd. U zult met open armen ontvangen worden in een grote ruimte, het meest statige deel van de kelders. Het is een neoklassiek bouwwerk, vol details die de bezoeken terugleiden naar de beginjaren van de cava. Voor de ingang van de kelders moet u een perron onderdoor. U loopt door ondergrondse gangen en gewelfde kelders waar alles u terugvoert naar het verleden. Met meer dan 1000m lengte en drie ondergrondse verdiepingen bieden deze kelders een stille, rustgevende wandeling in de sfeer van een klooster, omgeven door geuren uit het verleden.
De indrukwekkende productieruimte voor het degorgeren en het bottelen ligt ook ondergronds, zodat er een natuurlijke constante temperatuur heerst.
De high-tech machines en de meest moderne kwaliteitscontrole-instrumenten vertalen duidelijk de toekomstvisie die deel uitmaakt van de strategie van Pere Ventura. In de barriquekelder spitsen alle zinnen zich toe opp het edele hout. Eik domineert de ruimte, de parfums, de decoratie... Hier heeft de"tijd" het pleit gewonnen, zonder haast maar met de fiere blik van een overwinnaar.

De filosofie van de onderneming ligt in het respect voor de oorsprong en in de wil om zich tussen topproducten te positioneren, dank zij de dynamiek van het team en hun voornaamste bondgenoot: de tijd.

Penedès ligt direct aan de Middellandse Zee en is in de afgelopen jaren, bijna ongemerkt, uitgegroeid tot één van de belangrijkste wijngebieden van Spanje. De reden waarom het ongemerkt is gegaan komt omdat veel wijn, onder andere Cava, die dit gebied verlaat niet duidelijk is voorzien van de naam Penedès. Het gebied heeft een mild klimaat en dat is gunstig voor het verbouwen van de druiven. Aan de kust is het er warm, waar volle en krachtige rode wijnen gemaakt worden. Landinwaarts liggen de wijngaarden hoger en hierdoor zijn de druiven die hier geteeld worden meer geschikt voor de productie van witte wijnen. Ongeveer 90% van de Cava's die in Spanje geproduceerd worden komen uit Penedès.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Wijnhuis Pere Ventura
Druif Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel-Lo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2024
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Complex, Droog, Fris, Strak, Wit fruit
Drink momenten Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Cava Pere Ventura Tresor Cuvee Brut Gran Reserva
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie