Ca' del Bosco Franciacorta Saten DOCG
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Lombardia |
Appellatie | Franciacorta |
Wijnhuis | Ca del Bosco |
Jaar | 2017 |
Druif | Chardonnay Pinot Blanc |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2020 - 2026 |
In de omgeving van Franciacorta, tussen Brescia en Bergamo, bij het meer van Iseo, wordt deze traditionele mousserende wijn gemaakt. De bergen en het meer hebben een gunstige invloed op de wijn. De bodem en dezelfde druivenrassen als in de champagne zorgen ervoor dat deze wijn een geduchte concurrent is geworden van de bekende champagnes. Rijping op fles gebeurt gedurende 25 tot 37 maanden, waardoor zeer elegante, internationale gewaardeerde wijn ontstaat. Het is een blend van jonge en reserve-wijnen. Mooi droog en fruitig, fris, bessig, elegante wijn met een fijne aanhoudende perlage.
De CA'del Bosco Saten is een blend van 85% Chardonnay en 15% Pinot Bianco en deze unieke wijn kan je het best omschrijven als vrouwelijk, elegant, luxueus, zacht en rond. Een waar genot voor de zintuigen met rijke, sensuele nuances. Saten verwijst naar de elegante vrouwelijkheid en delicate textuur van zijde. Satèn bevat minder suikers dan de andere Franciacorta's. De lange rijping doordrenkt elke fles met romige elegantie en een zachte textuur. Heerlijk als aperitief. Een pure en oprechte Franciacorta met verfijnde fruittonen en een duidelijke expressie van de uitzonderlijke terroir.
De basiswijn fermenteert in kleine houten vaten. Hier rijpt de wijn nog 5 maanden om zoveel mogelijk aroma's en complexiteit aan de wijn te geven. Zeven maanden na de oogst wordt de blend samengesteld.Deze Satèn is een mix van 18 basiswijnen en er wordt minder suiker toegevoegd, dan bij de andere Franciacorta's. Na de samenstelling rijpt de wijn nog zeker 48 maanden "sur lie".Ca' del Bosco heeft patent op een uniek systeem om degorgement uit te voeren.
Ca' del Bosco is eigendom van Maurizio Zanella, een van de belangrijkste producenten van het gebied, zo niet van heel Italie. Zanella speelde een grote rol binnen de Italiaanse wijnrenaissance van de afgelopen decennia. Het werk van Zanella heeft ertoe geleid dat het gebied Franciacorta in 1995 de DOCG-status verwierf. Die status geldt alleen voor de mousserende wijnen volgens de metodo tradizionale (de wijze waarop Franse Champagne wordt gemaakt). Met maar liefst 30 keer de maximale score in de Gambero Rosso is Ca' Del Bosco een van de meest ge-apprecieerde en succesvolle wijnhuizen van Italie.
Het bedrijf is gevestigd in een spectaculair modern gebouw, prachtig gelegen in de heuvels en omringd door 160 ha wijngaard. Kunst speelt er een grote rol. In de kelders worden de modernste technieken gebruikt.
Huis in het bos, dat betekent Ca’del Bosco. Dat is precies wat de moeder van huidige eigenaar Maurizio Zanella zocht meer dan vijftig jaar geleden om de drukte van Milaan te ontvluchten. In de heuvels ten westen van Brescia stonden ook enkele wijngaarden waar de jonge Maurizio zich zonder al te veel interesse over ontfermde. Tijdens een studiereis in de Bourgogne zag hij het licht bij het beroemde Domaine de la Romanée-Conti. Zwaar onder de indruk, leende hij weer thuis in Lombardije geld van de bank en startte als 18-jarige met wijn maken. Een sprookje van kleine hut in het bos in de jaren ’60 dat uitgroeide tot een van Italië ’s meest markante wijnbedrijven. Ca’del Bosco’s Franciacorta mousserende wijnen zijn ondertussen een beroemd internationaal merk, die zich makkelijk met Champagne kunnen meten. Maar ook zijn rode en witte wijnen behoren inmiddels tot de top.
De wijnen van Ca' del Bosco, vooral de mousserende, behoren tot de beste van Italië. Westelijk van het Gardameer, in Lombardije, ligt de DOCG Franciacorta, waarbinnen de mousserende wijnen van Ca' del Bosco worden gemaakt. Deze mousserende wijnen worden gemaakt volgens de 'metodo tradizionale', dezelfde methode als voor champagne wordt gebruikt. Rijping op fles gebeurt gedurende 25 tot 37 maanden, waardoor zeer elegante, internationale gewaardeerde wijnen onstaan.
Ca' del Bosco is eigendom van Maurizio Zanella, een van de belangrijkste producenten van het gebied, zoniet van Italië. Zanella speelde een grote rol binnen de Italiaanse wijnrenaissance van de afgelopen decennia. Het werk van Zanella heeft ertoe geleid dat het gebied Franciacorta in 1995 de DOCG-status verwierf. Die status geldt alleen voor de mousserende wijnen volgens de metodo tradizionale, niet vóór de stille wijnen. Deze hebben de status van DOC. Hiermee is de hoge kwaliteit van de mousserende wijnen op terechte wijze erkent.
Het bedrijf is gevestigd in een spectaculair modern gebouw, prachtig gelegen in de heuvels en omringd door 160 ha wijngaard. Kunst speelt er een grote rol. In de kelders worden de modernste technieken gebruikt. Zo is een draadloos netwerk aangelegd om iedere vorkheftruck met binnenkomende druiven naar de juiste gekoelde ontvangstruimte te dirigeren.
De wijnen van Ca' del Bosco hebben in de prestieuze wijngids Gambero Rosso bijna 30 maal een Tre Bicchieri-toekenning gekregen.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Lombardia |
Appellatie | Franciacorta |
Wijnhuis | Ca del Bosco |
Druif | Chardonnay, Pinot Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch, Summer party |
Login and Registration Form