In onderstaande afbeeldingen vindt u een goed overzicht van de kwalteit en kwantiteiten per wijn-regio in Frankrijk, Italië en Spanje en tevens ook een overzicht van de oogsten in Amerika en de gevolgen van de bosbranden.

In vergelijking met de oogst van 2016 is er in de meeste EU landen behoorlijk wat aan kwantiteit verloren gegaan. Negatieve klimatologische omstandigheden in 2017 zoals zware hagelbuien en harde vorst in de lente, waardoor de vruchtzetting tegenviel, veroorzaakten aanzienlijke schade in de hel Europese Unie. Ook de droogte in de zomer had een negatief effect.

In onderstaande afbeeldingen vindt u een goed overzicht van de kwalteit en kwantiteiten per wijn-regio in Frankrijk, Italië en Spanje en tevens ook een overzicht van de oogsten in Amerika en de gevolgen van de bosbranden 

Als gevolg hiervan is de oogst voor de meeste wijnbouwregio's veel lager dan die van voorgaande jaren. De belangrijkste wijnproducerende landen in de Europese Unie zagen de oogsten significant teruglopen. Zo is er in Frankrijk 18%, in Spanje 15% en in Italië zelfs 21% minder oogst gerealiseerd. Zie ook onderstaande tabel.

De serieus lagere opbrengsten zullen naar alle waarschijnlijk wel een effect hebben op de prijzen. We hebben al eerste signalen ontvangen dat bijv de 2017 Provence rose's en dan met name die in het hogere segment in prijs zullen stijgen. Te denk valt hierbij aan Miraval, Chateau D'Esclan. Wel is ded kwaliteit erg goed te noemen. In een artikel van provencewinezine vindt u een goed beeld van wat u kunt verwachten van de 2017 provence rose wijnen.

Ook hebben we al berichten ontvangen vanuit Emilio Moro en Dominio de Tares over de lagere opbrengsten en bij Dominio de Tares zal er agv de hagel geeneens 2017 witte Godello wijnen komen en wordt het wachten op 2018.

De situatie is niet in elk land hetzelfde. Sommige landen hebben zelfs een verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar. Portugal heeft bijvoorbeeld een stijging van 10% vanaf 2016 en Oostenrijk boekt een verbetering van 23%. Roemenië spant de kroon met een groei van 61%.

In de hele EU wordt de wijnoogst 2017-2018 momenteel geraamd op ongeveer 145 miljoen hectoliter, ongeveer 22 miljoen hectoliter (-14%) lager dan het voorgaande jaar en 5,5 miljoen hectoliter lager dan de vorige record lage oogst in de jaren 2012-2013.

Hoge kwaliteit wijnen

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden! Want, de tegenvallende oogsten hebben zeker niet geleid tot kwaliteitsverliezen. In Frankrijk is de kwaliteit van de druiven over het algemeen in alle regio’s zeer bevredigend gebleken! In tegenstelling tot de meeste gebieden in Frankrijk hebben de wijnen uit de Bourgogne zelfs juist een hogere oogst ten opzichte van 2016.

Ook in Italië blijft de kwaliteit erg goed. Tot dusver is geconstateerd dat de vruchten van nagenoeg alle druivenrassen kleiner zijn maar hoog geconcentreerd sap bieden.

In Spanje zijn de druiven zelfs van ongeëvenaarde kwaliteit, wat garant staat voor veelbelovende unieke wijnen

In Portugal zal 2017 een goed jaar zijn. We hebben al een eerste sneak preview ontvangen van Herdade do Sobroso uit Portugal en we kunen hier zeker stellen dat 2017 zeer fraai is. Zowel kwaliteit als kwantiteit

Wijnen uit 2017 online bestellen bij Grandcruwijnen

Er zijn momenteel al enkele wijnen met jaargang 2017 online bij ons te bestellen –en natuurlijk ook voorradig in onze winkel in Dordrecht. Houdt dus de website in de gaten, of abonneer op onze nieuwsbrief, voor de mooiste wijnen uit 2017.

De beste wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!