Decanteren of in fles

Een mooie wijn in een mooi karaf staat mooi en draagt bij aan de "wijn-beleving" maar is dat nu wel nodig en wanneer moet je nu decanteren, karafferen of gewoon vanuit de fles schenken.

Vroeger was daar een logische reden voor: wijnen hadden vaak dépot, een laag bezinksel op de bodem. Dat kwam omdat wijnen niet of nauwelijks werden gefilterd. Met het uitschenken van de wijn was het dus oppassen geblazen. Beter was het om hem voorzichtig door een zeefje in een karaf te gieten. 

Tegenwoordig wordt wijn grotendeels gefilterd en is er dus zelden droesem in de fles; hooguit een zeer fijn bezinksel dat zich met de jaren hecht aan de binnenkant van de fles en niet meekomt met het uitschenken. Oudere rode wijnen van hoge kwaliteit hebben het nog wel eens, dus het blijft opletten.

Waarom soms dan tóch een karaf en dat elegante etiketmoment vergeten? Vooral om wijn 'lucht te geven'. Dit geldt meestal voor jonge, complexe, rode en voor sommige witte wijnen. Deze zijn soms nog wat 'gesloten' en hebben contact met zuurstof nodig om alle geur en smaak maximaal los te maken in het glas.

Jonge witte wijnen hebben geen zin in een karaf, daar zijn ze veel te springerig voor. Maar een complexe, niet te oude chardonnay uit bijvoorbeeld Bourgogne of Californië heeft juist wel baat bij karafferen.

Karafferen of Decanteren

Daar hebben we meteen het verschil te pakken; heeft een wijn zuurstof nodig, dan noem je dit karafferen. Schenk je hem over om bezinksel in je glas te voorkomen, dan hebben we het over decanteren. 

Het kleine beetje zuurstof dat de oudere rode wijn nodig heeft om zich ontsluiten krijgt hij wel met het inschenken. En voor gevoelige rode op leeftijd - en dus vaak met bezinksel - geldt: zo kort mogelijk vóór het inschenken decanteren. Hoe ouder de wijn, des te sneller die oxideert en in smaak en kwaliteit achteruit gaat. Soms is het zelf beter zulke wijnen zo voorzichtig mogelijk direct uit de fles in je glas te schenken en de laatste centimeters wijn erin te laten. 

Nog een tip: heeft wijn echt zuurstof nodig, gebruik dan een karaf met ruime spiegel (opening). Is het gevoelige oude wijn met bezinksel, dan is juist een nauwe, hoge karaf het best, daarmee beperk je het contact met zuurstof tot een minimum.