De dagen worden korter en de fruitige witte wijnen en soepele ronde wijnen gaan weer in kelder of bewaarkast en het wordt weer tijd voor de mooie ronde stevige rode wijnen en volle, verfijnde witte wijnen. Een mooi glas 'geniet wijn', een goed boek en een fraai stuk muziek voor de open haard. Ook gaan we weer richting de feestdagen met de goedheiligman, Kerst en Oud&Nieuw en dit is met name een periode waarin met vrienden en/of familie in alle rust wordt genoten van lekker eten en drinken.

Te vaak zien wij dat bij fraai eten uiteindelijk wordt bezuinigd op een mooi glas wijn maar zeker zo vaak zien we dat dit niet het geval is maar er gewoonweg een verkeerde keus wordt gemaakt en dat is helemaal doozonde. Mooie wijn en mooi spijzen maar de combinatie is gewoon niet goed of ongelukkig. Middels een aantal simpele richtlijnen kan je eigenlijk geen grote fout maken in de keuze van de wijn. Natuurlijk verschillen smaken en dat is gelukkig maar goed ook maar als je de volgende punten in ogenschouw neemt bij de wijn-spijs selectie dan kan het bijna niet fout gaan en zullen de wijnen zeker passen bij het kerst-diner.

Naast deze adviezen hebben we zelf ook zeer zorgvuldig een Kerstwijn pakket samengesteld gebaseerd op een fraai kerst-diner. Dit is niet zomaar een proefdoos maar een selectie van wijnen waar wij voor 100% achterstaan en bevat  internationaal vermaarde wijnen. Met deze samenstelling kunt u vele kanten op. U kunt hier meer lezen over de samenstelling en de prijs van deze Grandcruwijnen Kerst Wijnpakket.

We willen stellen dat het bepalen van welke wijn bij welk gerecht verre van een exacte wetenschap is en wat ons betreft is het meest belangrijke wat telt en dat is wat u en uw gasten lekker vinden. Het ouderwetse Wit bij Vis en Rood bij Vlees is gelukkig al behoorlijk ontkracht alhoewel dit bij twijfel wat ons betreft altijd wel een veilige keuze is.

De ideal combinatie tussen de wijn en het gerecht is afhankelijk van omgevingsfactoren (hoog in de berg, in het vliegtuig, warm klimaat, etc)  en tav van het gerecht is zeer bepalend de zuurgraad, zout, perigheid, kruidigheid en belangrijk is tevens dat de gekeken moet worden naar het totale gerecht.  Een gegrild stukje witvis vergt een droge, strakke wijn terwijl dezelfde vis gebakken in de roomboter met een botersaus een mooie hout-gelagerde vette chardonnay hebben.

Als basis-regels geldt:

1. Spicy eten vereist een zoetje en/of de wijn mag gerust alcoholrijk

Thais eten, een pittige curry combineren het best met een wijn welke wat zoetig is of zoetige tonen heeft. Dit moet niet worden verward met een puur zoete wijn maar met name een wijn met fruit of een volle alcohol-rijke wijn (>14%). Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld mooie rose-wijnen zoals bijvoorbeeld van Chateau d'EsclansChateau Minuty of Domaine Tropez. Naast een rose wijn is een wijn bebaseerd op een Riesling of Gruner Veltiner ook een goede keus. Ook een mooie stevige kruidige wijn met een stevig alcohol percentage paart uitstekend bij pittig eten. Een goede keus is bijvoorbeeld de zeer populaire Poggio Verrano.

2. Vet eten combineer je met zuur 

Het is vrij veilig om (behalve voor romig vet) bij vet gebakken eten dit te combineren met wijnen die hoog in het zuur zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Sauvignon Blanc wijnen uit de loire of wijnen gebaseerd op de Viura druif. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Sancerres (zowel rood als witte) zoals bijvoorbeeld de Domaine Prieur of een Remirez de Ganuza Barrel Farmented. 

3. Zoet eten combineer je met zoete wijn

De stelregel is dat je een zoet dessert combineert met een wijn die minimaal dezelfde zoetigheid heeft. Dit kan natuurlijk een zoete wijn zijn maar zeker zo mooi is een zoete sherry. Een fruit-salade vereist dus een minder zoete wijn dan bijv een witte chocolademousse. Een dessert-wijn is er in vele smaken en prijzen maar licht gekoeld komt deze altijd het beste tot zijn recht  

4 - Wijn en Spijs moeten overeenkomsten hebben

Dit is een wat lastigere maar dus hier is het belangrijk als u geen kennis heeft van de wijn om goed de wijnbeschrijving te lezen maar een zeer volle wijn paart het best bij een vol gerecht. Als een van beiden niet klopt dan overheerst of het eten of de wijn. Dus rijke smaakvolle wijnen bij volle complexe wijnen en lichte gerechten bij lichte wijnen. Kijk ook naar de smaak-tonen. een hout-gelagerde chardonnay heeft een butterscotch en dit past geweldig bij een gerecht in botersaus.

5: Zoet past goed bij Zout

Zoet combineert erg fraai bij zout maar zelfs in zulke mate dat zoet het zout kan opheffen dus door de mate van zoetheid in de wijn stuur je de ziltigheid die je graag wilt hebben. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een blauwe schimmelkaas welke mooi past bij een (licht) zoete wijn en experimenteer hier zeker eens met een wat zoeterige sherry. 

6: Regio bij Regio

Druiven halen hun smaken en geuren uit de grond. Mooie kazen, vlees, halen ook de smaken uit het terroir dus devies is vaak om dit ook te proberen te matchen. Een mooi visgerecht is vaak zalig bij een wijn waarbij de wijngaard dicht is gelegen bij de zee. De wijn heeft dan de ziltigheid die zo fraai past bij de fruit du mer. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een fruit du mer met bijvoorbeeld een godello wijn van ValdeSil of een Albarino van Albamar. Wat te denken van een truffel pasta met een mooie Barolo van Damilano. Beiden uit het mooie Piedemonte en zowel de wijn als het gerecht komen van dezelfde gronden en dat is succes verzekerd.

We hopen dat deze richtlijnen een beetje helpen in het bepalen van de juiste wijn maar vanzelfsprekend kunt u ons altijd bellen (078 6450615) of mailen (info@grandcruwijnen.nl) en kunnen wij u vrijblijvend van advies voorzien.

Wellicht een laatste advies en dat is dat de vanzelfsprekendheid dat bij een mooie diner of een kerst-dis altijd eerst gekeken wordt naar het gerecht en dan pas naar de wijn is wat ons betreft niet juist is. Draai het eens om en kies uw 3 favoriete wijnen waar u intens van kunt genieten en kies daar een passend gerecht bij. 

Met vineuze groet,

Rolf Ketelaar 

Grandcruwijnen.nl
email: Info@grandcruwijnen.nl 
tel: 078 6450615 
web: www.grandcruwijnen.nl