De Wine Advocate van Robert Parker is een van de belangrijkste beoordelaars van wijnen over de gehele wereld en hebben een enorme impact op de wijn-markt. In deze blog vindt u een overzicht van de Spaanse wijnen welke afgelopen jaar 2015 (status juni 2015) door Robert Parker zijn beoordeeld. Tevens vindt u een link naar de betreffende wijn of wijnhuis waarin u de Parker-notitie kunnen lezen. Ook de link naar het wijnhuis hebben we voor u toegevoegd.

Robert M. Parker, Jr. (Baltimore, Maryland, 23 juli 1947) is een invloedrijke wijn-journalist uit de Verenigde Staten van Amerika. Parker heeft aan de University of Maryland geschiedenis en recht gestudeerd. Tot 1984 werkte hij als advocaat, voordat hij zich volledig toelegde op wijn. In 1978 startte Parker met The Wine Advocate, omdat er toen weinig recensies werden geschreven door neutrale personen, die niet verbonden waren met de wijnindustrie. Parker vestigde zijn naam definitief toen hij de Bordeaux-jaargang 1982 in tegenstelling tot de meeste andere wijnjournalisten de betiteling "superb" meegaf.  The Wine Advocate en Robert Parker zijn inmiddels een van de meest invloedrijke stemmen in de wijnindustrie. Puntensysteem Robert Parker proeft meerdere duizenden wijnen per jaar. Deze wijnen worden ingedeeld op een 100-punten schaal. Wijnen met meer dan 90 punten zijn de A-wijnen.

* 96-100, buitengewone wijnen

* 90-95, uitstekende wijnen * 80-89, bovengemiddeld tot zeer goede wijnen

* 70-79, gemiddelde wijnen

* 60-69, wijnen onder het gemiddelde

* 50-59, onacceptabele wijnen

Wijnen met een puntenaantal onder 50 worden niet door Robert Parker met een puntenaantal gewaardeerd. Overigens wijst Parker er wel op, dat er geen vervanging bestaat voor de eigen waarneming. Ook bestaat er geen betere leermethode over wijn dan de wijn zelf te proeven. 

Klik hier om het overzicht van de laatste beoordeling van Robert Parker van de Spaanse wijnen