Piet van den Wijngaard begon in 1936 met de handel in kaas, eigenlijk als ruilmiddel voor de kruidenierswaren die hij destijds aan de boeren in de omtrek van Woerden leverde en hij werd betaald in kaas. Kaas werd in de tijd steeds belangrijker. De kaas werd aangevoerd met de boot over de Oude Rijn, waar het oude pakhuis aan gelegen is. Uitsluitend door vele handen kwamen de kazen op de planken in het oude pakhuis. 

Jan van den Wijngaard, de zoon van Piet, nam de zaak in 1948 over en legde zich vanaf toen volledig toe op het rijpen van kaas. Daarvoor verhuisde hij naar een groter pakhuis, dat in 1906 was gebouwd. Het gebouw lag eveneens aan de Oude Rijn, waarlangs de boeren hun kazen met een platbodem naar de markt brachten.

De Reypenaer rijpt in een meer dan een eeuw oud kaaspakhuis dat als kaaspakhuis is gebouwd. Met stenen muren, houten vloeren en balken, voorzien van luiken, zowel binnen als buiten het kaaspakhuis. Het is drie verdiepingen hoog en de stellingen staan boven elkaar voor voldoende stevigheid. Het pakhuis is gelegen aan de Oude Rijn in Woerden van waar vroeger ook de kaasaanvoer kwam via boten. Het groene hart van Woerden kende een levendige kaashandel omdat er veel kaasmakende boeren in de omgeving waren. Alles gebeurde met de hand. Omdat wij bij Reypenaer hebben ontdekt dat de smaakontwikkeling in het oude pakhuis niet te evenaren is met moderne technieken, hebben we het kaaspakhuis in stand gehouden en juist gekoesterd. De mooist smakende kazen komen hier vandaan.

Interesse in deze kazen? Lees hier meer over de Reypenaer kazen en onze suggesties voor combinaties met wijnen.