Hoe wordt Rosé nu eigenlijk gemaakt en wat zegt de kleur over de smaak?

Zodra de zon doorkomt lopen de terrassen vol en zie je het ene glas rosé na het andere voorbijkomen. Sommige zijn heel licht zalmroze van kleur, sommige frambozenrood. Sommige zijn zoet, andere weer droog. Waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?

Rosé, de schillen geven hem zijn kleur

Er zijn verschillende methodes om rosé te maken. Het vruchtvlees van bijna alle wijndruiven is wit. De kleurstoffen die nodig zijn voor een wijn zitten in de schillen. Bij de bereiding van rode wijn laat de wijnmaker de schillen van de druiven meegisten om zoveel mogelijk kleur, tannines en aroma’s in de wijn te krijgen. Bij witte wijn worden de druiven direct geperst zodat de schil geen kleur aan het sap mee kan geven. De meest gebruikte methode om rosé te maken is om de (blauwe) druiven na de pluk licht te kneuzen en korte tijd (slechts één tot enkele uren) in contact te laten met het sap uit de druiven. Als de wijnmaker vindt dat het sap genoeg kleur heeft worden door persing de schillen en het sap gescheiden. Daarna vindt de fermentatie (vergisting) plaats net als bij witte wijn.

De saignée-methode

Ook kan de wijnmaker ervoor kiezen het eerste sap, dat is verkregen door de korte inweking met de schillen, verder als rosé te verwerken en het overgebleven sap met schillen als rode wijn. Deze methode om rosé te maken wordt ‘saignée’ genoemd, wat Frans is voor ‘laten bloeden’. Deze rosé is vaak licht van kleur. Een bijkomstigheid is dat het sap dat overgebleven is en verder gist met de schillen extra geconcentreerd is en er dus vaak een stevige rode wijn van kan worden gemaakt die lang bewaard kan worden.

Rosé champagne

Ook wordt er soms rode wijn vermengd met witte wijn, wat echter in veel landen waar een wijnwetgeving geldt verboden is. In Frankrijk is er één wijn waarbij dat mengen is toegestaan: in Champagne mag een kleine hoeveelheid rode wijn toegevoegd worden om een rosé champagne te maken.

De kleur zegt niet alles

Je zou nu zeggen dat een rosé die heel licht van kleur is ook minder smaak heeft. Maar dat is niet altijd het geval. In de schil zitten naast kleurstoffen namelijk ook veel smaakstoffen en tannines. En die zijn bij elke druif weer anders. Het is dan ook belangrijk welke druif voor de rosé wordt gebruikt. Bovendien zijn er in verschillende streken ook tradities en verwachtingen die wijnmakers willen waarmaken. Zo is een Provencaalse rosé vaak heel bleek van kleur en een Spaanse of zuid afrikaanse rose stukken donkerder. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rose gebaseerd op een Tempranillo druif. Deze rose's zijn vaak complexer en en fraaier dan de typische provence rose's en vaak ook nog serieus voordeliger maar ze zijn net een tint donkerder. De tempranillo druif heeft van natuur meer kleurstof inde schil. De spaanse wijnmakers kiezen er nu ook voor om de schillen nog korter te laten weken en dit komt de kleur ten goede maar niet altijd de smaak.

Welke rosé drink je waarbij?

Voor elk moment van de dag en voor bij elk gerecht is wel een andere rosé te kiezen. Rose wordt terecht ook meer-en-meer een wijn die gedurende het gehele jaar gedronken wordt. Er is een ook een groot verschil in kwaliteit wat mede tot uiting komt in de prijzen. Rose's van Chateau D'Esclans of Domaines Ott zijn zeer complexe wijnen die kunnen wedijveren met fraaie bourgognes maar ook niet te versmaden zis een rose van Cepa 21 (hito rose). 

Rosé wijnen horen bij een veelzijdige BBQ: Kies een mooie rosé en je kunt de gehele BBQ vaak met één type wijn matchen. Zeker de modern gevinifieerde roséwijnen bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten en kunnen het ook opnemen tegen de stoere vleesgerechten. Rosé is dus een echte 'alleskunner.' Zaak is wel een rosé te kiezen die een wat langere tijd op zijn droesem is opgevoed. Een MinutyDomaines Ott, of Chateau D' Esclan heeft zulke wijnen. Maar er zijn ook voordeligere alternatieven en dat zijn rose's van de Tempranillo druif zoals de Hito of van een Sangiovese zoals de Beppe Rose van Sting. Genoemde druiven zorgen voor net wat meer complexiteit en mineraliteit met een bittertje en dit past beter bij een BBQ met marinades en sausen.

Naast de witte wijnen kunnen wij u bij de visgerechten welke gepaard gaan met een stevige saus of waar vis een onderdeel is van veel meer smaken (denk aan sushi) zeker een goede rosé-wijn aanbevelen. Natuurlijk past hier het best een mooie Provence rose bij maar bespaar daar dan zeker niet op. Zeker in Nederland is de rosé cultuur soms nog te veel gericht op met name de voordelige rose's terwijl men wel bereidt is wat meer geld neer te leggen voor een witte- of rode wijn. Een goede rose's is droog, mooi fruit en zeker degene die een mooi bittertje en mineraliteit hebben zijn erg fraai. De rose wijnen moet een wat langere opvoeding op Lie hebben gehad en vaak zijn deze wijnen ook vaak na een jaartje nog mooier. Te denken valt aan de Minuty D'Or ,de Domaine Tropez Sand, de Whispering Angel van Chateau D'Esclans en natuurlijk de Bandol van Domaines Ott.