De eigenaar van de Ganuza is de wijngek Fernando Remírez de Ganuza en staat bekend om zijn pionier op gebied van innovatie. Fernando was gedurende jaren actief als makelaar van wijngaarden in de streek. In het einde van de jaren 80 heeft hij besloten om zelf wijngaarden te houden met de ambitie om één van de beste wijnen van Spanje te maken en gelijk heeft hij!.
Fernando werkt enkel met oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Enkel het zogenaamde “los hombros”, de schouders (het bovenste deel van de druiventros), wordt gebruikt voor de Ganuza wijn. Hij heeft hiervoor gekozen omdat dit de meest rijpe druiven zijn, die het meest zon hebben gezien. Zijn unieke selectie- en keldertechnieken zorgen er nu al voor dat hij in de Rioja legendarisch is.

 

De geschiedenis

Dit domein werd gesticht in 1989 door Fernando Remírez de Ganuza die ook zijn naam eraan gaf. Van in het begin waren innovatie en perfectie de sleutelwoorden. Fernando, oorspronkelijk uit Navarra, was gedurende 20 jaar makelaar van wijngaarden, wat leidde tot een perfecte kennis van al de wijngaarden en dan vooral van de vieilles vignes. Tijdens deze jaren rijpte het plan om een van de beste wijnen te maken van Spanje met de beste wijngaarden die hij kon vinden in Rioja.
Zijn idee, nu bijna gemeengoed maar toen revolutionair, was om een doorgedreven selectie uit te voeren van de druiven en vervolgens zo weinig mogelijk te manipuleren tijdens de vinificatie. Hij wou van in het begin de wijn maken in de wijngaard, waar het de gewoonte was in Rioja om de druiven aangeleverd te krijgen van de viticulteur en er dan iets mee te maken. Hij wou heel het proces van begin tot eind controleren om zo jaar na jaar te leren en te verbeteren.
Hoewel zijn wijnen modern zijn, zijn ze toch gemaakt met veel respect voor de traditie. De bodega zelf is daar een toonbeeld van: gevestigd in het centrum van het kleine dorp Samaniego, net in Rioja Alavesa, aan de voet van het kerkje Nuestra Señora de la Asunción uit de 17de eeuw. Het lijkt een historisch gebouw als alle andere, doch bevindt het kloppend hart van de bodega zich ondergronds. Hij bouwde er niet alleen de bodega, maar besloot ook om er te wonen met zijn familie.
Doorheen de jaren heeft Fernando zowel in de wijngaard als in de vinificatie een aantal eigen theorieën in de praktijk gebracht die in vele gevallen revolutionair bleken te zijn. De resultaten in zijn wijnen zijn eveneens spectaculair, maar vereisen aandacht van de proever. Dit zijn wijnen met veel persoonlijkheid.

 

Variëteiten

In totaal beschikt het domein over 64 hectare wijngaard met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. 90% van de wijngaard is Tempranillo. De andere 10% van de wijngaard wordt verdeeld over GracianoGarnacha en de witte Cépages Viura en Malvasía. De wijngaarden zijn verspreid over verschillende dorpjes van Rioja Alavesa: Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego.
De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.

 

Terroir

Zoals op bijna alle plaatsen in Rioja Alavesa is ook hier de ondergrond een klei-kalkbodem. Afhankelijk van het reliëf heeft Fernando oriëntaties naar de 4 windstreken. De rijen zijn steeds noord-zuid geplant. Het klimaat is een mengeling van continentale, mediterrane en Atlantische invloeden.

 

Vinificatie

Al de druiven worden manueel geoogst. De druiven worden dan 24 uur in een koelkamer gehouden alvorens de dubbele selectie begint: eerst een selectie van de druiven en vervolgens het middendoor knippen van elke tros, waarbij het bovenste deel van de tros, de schouders, bestemd zijn voor de reservawijnen (Fincas de GanuzaRemirez de Ganuza Reserva en Trasnocho); het onderste deel, de punten, gaan naar zijn jonge wijn. Vervolgens pre-fermentaire maceraties aan  5°C gedurende 72 uur alvorens de gisting te starten (ongeveer 12 dagen).

 

De Trasnocho

De Trasnocho is een unieke wijn die gemaakt wordt d.m.v. een unieke methode. Ze werken hier enkel met wat ze noemen de ‘vino yema’. Deze wordt verkregen door na de fermentatie, en wanneer de druiven nog in de cuves zitten, een zak in de vorm van de cuve en gevuld met lauw water langzaam in de cuve te laten zakken langs boven. Op die manier is er een gelijklopende zachte druk en komt het beste van de wijn vrij. Al de wijnen ondergaan hun malolactische gisting op de barrique. De élevage gebeurt op nieuwe eiken vaten en 2de-jaars vaten. 80% Franse eik en 20% Amerikaanse eik.