Op de site van de bekende wijnschrijver Hubrecht Duijker staat een leuk artikel over Grandcruwijnen met daarbij onze culinaire wijn/food beschrijving waarin de bereiding van pulled pork op de Green Egg en onze favoriete wijnen daarbij worden beschreven. Lees ook op de site van Hubrecht Duijker:https://hubrechtduijker.com/actueel-maandmagazine/

Degene die deze maand zijn favoriete wijn-spijscombinatie beschrijft, is Rolf Ketelaar die in 2010 zijn eigen bedrijf begon, Grandcruwijnen. Met als missie ‘goede wijnen aanbieden tegen een scherpere prijs. In Nederland liggen de wijnprijzen namelijk een stuk hoger dan in het buitenland. Bovendien is de keuze per winkel vaak beperkt.’ Om wijnen ‘via substantieel minder schakels’ naar Nederland te importeren, ontwikkelden Rolf en zijn vrouw Corina (samen op de foto) een logistiek model. Bovendien brak Grandcruwijnen met de voorwaarde van verkoop per doos. Het concept sloeg aan. Onder leiding van Corina Ketelaar groeide Grandcruwijnen uit tot een fulltime bedrijf met een eigen magazijn en klantenservice. ‘Duizenden klanten bestellen hun wijnen bij ons; zij maken hun keuze uit één van de grootste wijncollecties van Nederland en België.’

Over zijn culinaire combinatie schrijft Rolf het volgende. Eten is voor ons een belevenis en we zijn een grote fan van bereiding van de Green Egg barbecue, om daarop vis of vlees te bereiden. Pulled pork is een absolute favoriet die we met veel liefde bereiden. Wat tegelijk betekent dat we een mooi stuk varkensprocureur bij een goede biologische slager halen, en als dat niet verkrijgbaar is een mooi stuk pata negra Iberico varken. Dit dooraderde vlees wordt minimaal een dag geweekt in gepekeld en gekruid water (zout, tijm, lavendel, chilipepers, rozemarijn) en daarna voor 24 uur of langer in de koelkast gelegd. De volgende dag stoken we de Green Egg rond de 90 graden op en houden die temperatuur stabiel, waarna het vlees zes tot acht uur zorgvuldig en geduldig wordt gegaard. Het ligt op een rooster met daaronder een druipbakje dat wij afvullen met een mooie fles Italiaanse Poggio Verrano (https://www.grandcruwijnen.nl/2009-poggio-verrano-3-toscana-i-g-t). De wijn zorgt voor een smaakexplosie in de afgesloten Green Egg, trekt naast de lichte rooksmaak mooi in het vlees en houdt het mals. Natuurlijk bewaren we een slokje om te ervaren hoe de wijn bij het vlees smaakt. Maar tijdens het grillen nippen we het liefst van een delicate rosé, met als absolute favoriet de Cepa 21 Hito Rosado. Een mooi bittertje, strak en mineralig, zie  https://www.grandcruwijnen.nl/2015-emilio-moro-cepa-21-hito-rosado.

Dan komt het moment dat het vlees gereed. Een no-nonsense aanpak is nu gewenst: je moet het gegaarde vlees, dat bijna uit elkaar valt, gewoon opdienen in een mooie schaal. Dit tezamen met pita broodjes en koolsla, en dit alles met een gezellige groep mensen ongecompliceerd verorberen. Een zalig glas rode wijn uit de Rioja is onze favoriete begeleider. Vooral een moderne Rioja waarin fruit en frisheid overheersen zorgt voor de juiste balans. Zoals de Remirez de Ganuza Coqueta. Een Rioja met Bordeaux-elementen. Volrood, donker fruitig en met een haast perfecte harmonie tussen het zuur en het zoet,  https://www.grandcruwijnen.nl/2007-remirez-de-ganuza-vi-a-coqueta.