Bezig met laden... 67 view(s)

Alles over Port, de zoete wijn uit Portugal

Port in het kort

Port is een wijn die is versterkt en heeft een alcoholpercentage rond de 18% tot 20%. De zoete wijn met een hoog alcohol percentage komt uit Portugal. Port heeft een zoete smaak, om deze reden wordt het vaak gedronken als dessertwijn, digestief of aperitief.

De geschiedenis van Port

De Britten en de Franse vochten in de 17e en de 18e eeuw heel wat conflicten met elkaar uit. De Fransen hadden tijdens een oorlog met de Britten besloten om met hele hoge tarieven te rekenen voor de geliefde wijnen uit Frankrijk.

De Britten keken om naar hun bondgenoot Portugal, en samen sloten ze een handelsverdrag. Met dit handelsverdrag konden de Britten met een verlaagd tarief Portugese wijnen kopen of ruilen voor textiel uit Engeland.

Een goed plan! Helaas verliep het niet helemaal als gepland. Exporteren was niet zo eenvoudig als dat het nu is. De reistijd was te lang en de wijn kwam bedorven aan in Engeland.

Er was besloten om Brandewijn toe te voegen tijdens het fermentatieproces. Door het hoge percentage alcohol in Brandewijn – ten minste 35% - was het mogelijk om de (port) wijn een stuk langer te bewaren!

Is Port wijn? 

Om je vraag gemakkelijk te beantwoorden: ja, Port is wijn! De wijn is versterkt, maar het valt nog steeds onder de wijn categorie!

Hoe wordt Port gemaakt?

Port komt uit de oudste wijnstreek van Portugal, de Duoro streek. De Duoro wijnstreek heeft voornamelijk leisteen en graniet als grondsoort. Deze types grond houden goed warmte vast en zorgt ervoor dat druiven gelijkmatig rijpen.

Port mag alleen gemaakt worden van bepaalde inheemse druivenrassen uit Portugal. Officieel mogen er 52 soorten gebruikt worden voor het maken van port wijn. De bekende druivensoorten die worden gebruikt voor port zijn:

Het begin proces van Port is hetzelfde als het proces van wijn. De druiven worden geplukt, gekneusd en gefermenteerd.

Tijdens het fermentatieproces gebeurt er iets anders; er wordt een sterke alcohol aan toegevoegd. Tegenwoordig is dit meestal Aguardente, dit is een drank met een neutrale smaak en gemaakt van druivenschillen. Aguardente heeft een alcoholpercentage van ongeveer 75%.

De toevoeging van de Aguardente stopt het fermentatieproces. Doordat dit proces vroegtijdig wordt gestopt, blijven er veel restsuikers over in de port, en zo ontstaat de welbekende zoete smaak van Port.

Port ligt meestal rond de 18% en 20% alcohol.

Portwijn moet een lange tijd rijpen. De wijnmaker kan de port verplaatsen naar stalen tanks of houten vaten, hierin moet het minimaal 2 jaar rijpen. Aan het einde van het rijpingsproces, bekijkt de wijnmaker wat voor type port hij wil maken.

Wat voor soorten Port zijn er?

Er zijn zeker nog wat verschillen in Port. Hieronder is een lijst van de verschillende soorten port:

Ruby port 

Dit is de meest bekende port. Deze port wordt gedurende 2-3 jaar in grote eiken vaten opgeslagen. Dit is een fruitige, zoete port met smaken als kaneel, bramen en chocolade.

Een Ruby Port moet jong gedronken worden. De serveertemperatuur is 16 °C.

Nadat een Ruby Port is geopend, kan de port nog 2-3 weken gedronken worden. Geen haast om de fles snel leeg te drinken dus!

Tawny port 

Deze port rijpt tussen de 3-7 jaar op houten vaten. De eiken vaten zijn een beetje poreus en hierdoor komt de port in contact met zuurstof. Door de jaren heen, verdampt een deel van de portwijn. Dit proces resulteert in geconcentreerde smaken van kaneel, karamel, framboos en hints van noten.

Serveertemperatuur is tussen de 10 en 14 °C. De Tawny port kan na het openen nog 2-3 maanden(!) gedronken worden.

Vintage port

De Vintage Port wordt alleen gemaakt in zeer goede oogstjaren, van zeer goede druiven. Deze port draait dus om kwaliteit. Deze soort port komt dus van één oogstjaar. Een Vintage Port heeft daarom, in tegenstelling tot andere soorten port wijnen, een jaartal op de fles staan.

Vintage Ports moeten minimaal 2 jaar worden opgeslagen in gebruikte eiken vaten. Ze zijn ongefilterd gebotteld, er zit dus heel wat droesem in de portwijn. Een Vintage Port moet dus gedecanteerd worden.

Een Vintage Port kan gemakkelijk 30 jaar of langer bewaard worden. De smaken die naar boven komen in een Vintage Port zijn chocolade, kaneel en bramen.

De Vintage Port kan na het openen niet lang weggezet worden, maximaal drie dagen. De serveertemperatuur is 16 °C.

Witte port 

Een witte port is gemaakt van - surprise - witte druiven. De port moet minimaal drie jaar rijpen op vaten. Een witte port smaakt naar geroosterde noten, citrus en abrikoos.

Een witte kan na het openen niet lang weggezet worden, maximaal drie dagen. De serveertemperatuur is 8-10 °C.

Wat is het verschil tussen Ruby en Tawny port?

Dit is een terugkerende vraag. Vandaar dat het apart beantwoord wordt!

Tawny port heeft hetzelfde begin proces als een Ruby Port. Het verschil is dat een Tawny port een langere rijping op hout heeft. Doordat de port een langere tijd op hout doorbrengt, wordt de port verzacht en krijgt hij zijn ronde karakter.

Ik wil graag een Portwijn proberen!

Geen probleem! Hieronder is een lijst van de portwijnen die wij aanraden.

Quinta do Portal Fine Ruby Port - $

We beginnen met de eerste soort port: een Ruby Port.

Heerlijk zacht en fruitig, met wat zoete kersen, bitter, een smakelijke jonge en fruitige wijn, vurig en sappig fruit, pruimen, confiture, kersen, wat aangenaam chocola, zwoel en open.

 

 

 

 

Burmester Porto Tawny DOP - $

De tweede Port die wij aanraden is een Tawny port.

In 1730 richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa.

De Burmester Porto Tawny is helder bruin-tawny van kleur. De geur doet denken aan rijp fruit en vanille. Deze Tawny port is fluweelzacht in smaak met een mooi frisfruitig karakter.

 

Quinta do Portal Late Bottled Vintage Port - $$

De volgende soort port is een Vintage Port.

Een bijzondere port van één enkele, kwalitatief goede jaargang, die volgens de regelgeving tussen de drie jaar en negen maanden, tot vijf jaar en negen maanden ligt te rijpen op houten vaten.

Tijdens de rijpingsperiode kan de wijn zijn fruit behouden, maar ook genoeg rijpen om het geschikt te maken om gelijk te drinken.

In het glas is de Portal Late Bottled Vintage Port diep donkerpaars met in de neus een volle intense kruidige geur met rijp zwart fruit zoals bramen en een vleugje rozijn, en wat cacao.

 

Quinta do Vale do Meao Vintage Port - $$$

In het meest oostelijke deel van de Douro tegen de Spaanse grens vinden we Quinta do Vale Meão in de Douro Superior.

De Vintage Port 2018 is gebotteld in juli 2020. De Port is een blend van Touriga Franca (60%), Touriga Nacional (20%) en andere traditionele druiven die 12 maanden gerijpt zijn in 100% kastanjevaten.

Dit is een schoonheid, en het heeft veel ruimte om te verbeteren in de kelder, en het kan echt wel een decennium of zo in de kelder gebruiken. Er werden slechts 4.400 flessen geproduceerd.

 

Calem Porto Fine White - $

De laatste soort port is een witte port!

In het glas heeft deze witte port een mooie goudachtige kleur ontstaan door de 3-jarige opvoeding. De port is bloemig en heeft een elegant bouquet met tropische fruittonen. Verfrissende witte port!