Wellicht de beste Spumante oftewel Bubbels uit Italië komen van Ferrari. Recent hebben ze 11 gouden medailles gewonnen en mogen zich The Best Sprkling Wine Producer van 2017 nemen. Sinds kort voeren wij ook deze prachtige wijnen van Ferrari in ons assortiment want dit soort fraaie bubbel wijnen van Hoge Kwaliteit mogen niet ontbreken in ons gewelldige aanbod.

Sommige merken ontstijgen de streek en vormen een fenomeen op zich. Ferrari –en dan hebben we het een keer niet over auto’s- is zo’n merk. Als bedrijf zeer toegewijd aan Trento als streek, maar in Italië veel bekender als producent van uitstekende mousserende wijnen. De mousserende wijnen van Ferrari maken 50% uit van de totale productie van de mousserende wijnen van de streek (4,5 miljoen flessen). Ze zijn afkomstig van 120 hectare eigen wijngaarden, waarvan alle jaargangwijnen worden gemaakt en 300 hectare van 150 contractboeren. Grondlegger Giulio Ferrari deed zijn inspiratie op in de Champagne. Hij was zo onder de indruk van deze wijnen, die een gisting op fles ondergaan om hun mousserende karakter te krijgen. In 1902 kwam hij met zijn eigen variant, eveneens gemaakt op basis van Chardonnay en Pinot Noir, dus precies dezelfde druiven als in Champagne. De derde belangrijke Champagne-druif, Pinot Meunier, vond hij niet goed genoeg. Eigenlijk meer een druif die eigenlijk alleen maar is geplant om de voorjaarsvorst in deze noordelijke streek te overleven. De opvolgers van Giulio Ferrari zijn de filosofie van hem en het bedrijf altijd trouw gebleven. Het zijn de nakomelingen van Bruno Lunelli, die Ferrari overnam in 1952, die op dit moment de scepter zwaaien over het bedrijf. Maar in de strategie is nooit iets veranderd. Ook zij hebben altijd wijnen gemaakt volgens de Champagnemethode (Metodo Classico). Een slimme strategie. Italianen zijn dol op alles wat maar mousseert en niet voor niets de grootste afnemers van Champagne. Slechts 10% van de wijnen van Ferrari gaat naar het buitenland. De kwaliteit wordt bewaakt door strenge eisen te stellen aan de kwaliteit van de druiven. De Chardonnay –Pinot Noir wordt alleen gebruikt voor Rosé- komt uitsluitend van wijngaarden boven 300, 400 meter, nodig voor een goede zuurgraad. De gecontracteerde boeren worden goed betaald, tot wel € 2 per kilo druiven –de beste manier om kwaliteit te kunnen maken en te garanderen. De rijping op fles duurt minimaal twee jaar en van de betere wijnen zelfs vier, vijf jaar. De kelder wordt nu zelfs uitgebreid om de gewone brut straks zelfs 30 of 36 maanden te laten rijpen, in plaats van twee jaar nu. Het levert wijnen op die kunnen wedijveren met een goede Champagne, en niet alleen de Cuvée Perlé of de topwijn Giulio Ferrari, maar ook de gewone Brut of Brut Rosé.