Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

biologische wijnen, limoncello en olijfolie

Grandcruwijnen heeft een zeer uitgebreid assortiment aan biologische wijnen, olijfolie en limoncello. In de wijn-specificaties geven we dit aan. Dus eenvoudig voor u om een product te selecteren welke zonder gif en kunstmest is verbouwd. Het assortiment is erg groot en wij hebben ca 200 wijnen uit letterlijk iedere prijsklasse die biologisch zijn geproduceerd. Klik hier voor ons assortiment aan Biologische wijnen.  Naast wijnen hebben we ook biologische olijfolie. Klik hier voor het assortiment aan olifolieën

Ecologische wijnbouw is zeker niet stoffig en alle top-domeinen doen dit al jaren en dit verklaart ondermeer ook de hoge(re) prijzen (agressief wegsnoeien van blad en druiven zodat er geen schimmel kan ontstaan is meer werk en kost opbrengst versus het spuiten van gif). Er wordt gewoon meer verwacht van de kennis en kunde van de wijnbouwer. Dus biologische wijnen zijn vaak ook topwijnen. Neem maar eens de L'Ermita; deze behoort tot de top 10 wereldwijn en een fles kost vaak 1000 euro of meer maar dit is ook een volledige biologische wijn. De afgelopen jaren zijn vooral in Spanje veel top-domeinen gestart met volledig biologisch of biodynamische wijnbouw. Te denken valt aan Albet Noya, Osoti, Alvaro Palcio en Jimenez Landi maar ook de populaire rosé MIP en AIX zijn bijvoorbeeld biologisch

Wij spreken over biologische wijn als die is bereid uit biologisch geteelde druiven en sinds 2012 biologisch geproduceerd. Biologische druiven die met aandacht en zorg voor het milieu zijn geteeld, zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

In de wereld neemt de biologische wijnbouw toe en zijn vele vermaarde wijnmakers aan het biologisch, ja zelfs aan het biologischdynamisch boeren geslagen. Zij houden in hun dagelijkse handelingen rekening met het natuurlijke leven in en rond de wijngaard: om zo nog mooiere wijnen te produceren.Conventionele landbouwmethoden brengen veel ongemakken met zich mee. Zo kunnen tractoren erosie veroorzaken en zorgen chemische gewasbeschermingsmiddelen voor verontreinigd grondwater en een reductie van het leven in de bodem. De levende bodem is een belangrijke schakel in de kringlopen van het agrarisch bedrijf. Dit leven wordt gekoesterd en zorgvuldig in de gaten gehouden. Het is een van de belangrijke redenen dat de biologisch werkende boeren zoveel mogelijk gebruik maken van dierlijke en plantaardige bemesting. Geen kunstmest dus. Een goed plantenmengsel zorgt voor bloemgroei gedurende het hele seizoen, bindt stikstof, levert veel organische stof (humus) en houdt - door veel en diverse wortelgroei - de bodem luchtig. Zoals bodembegroeiing met bijvoorbeeld klaver, dat de humusopbouw bevordert en het bodemleven stimuleert, wat uiteindelijk een positieve invloed heeft op de beluchting van de grond.

Ziekten en plagen worden beschouwd als een teken van onevenwichtigheden in het systeem. Door biologische druiventeelt is het hele biologische systeem in de wijngaard beter in evenwicht, waardoor ziekten en plagen zich minder explosief kunnen ontwikkelen. Om de planten sterker te maken, gebruiken boeren natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zoals algen en heermoes. Algen stimuleren de wortelgroei, terwijl heermoes veel kiezelzuur bevat dat beschermt tegen schimmelziekten. Bloemen lokken nuttige insecten en vogels, die zich voeden met schadelijke insecten, waardoor chemische bestrijding overbodig wordt. De biologische wijnboer bestrijdt met de inzet van kippen schadelijke larven en maakt gebruik van roofvogels om spreeuwen en knaagdieren buiten de wijngaard te houden.

Toch ontkomt de biologische boer niet aan het gebruik van zwavel en Bordeauxse pap (een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk dat preventief werkt tegen schimmelaantastingen). Een mogelijk alternatief voor Bordeauxse pap is het gebruik van kaliumfosfiet en bakpoeder. In de wijnbouw (zowel biologische als niet biologische) wordt het gebruik van deze stoffen tot een minimum beperkt. De inzet van meeldauwtolerante of -resistente druivenrassen draagt hieraan bij.

Onkruid is een van de ongemakken waarmee de biologische wijnboer wordt geconfronteerd. In de biologische wijnbouw wordt bewust gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaard. Deze kan een positieve bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid, doorlaatbaarheid en stabiliteit van de bodem. De begroeiing kan in de hand gehouden worden door ploegen, maaien, inzaaien van plantaardige ondergroei (klaver) of met resten van organisch materiaal (mengsel van plantenresten) dat het onkruid wegdrukt en de bodem voorziet van de nodige stikstof. Sommige boeren laten schapen grazen tussen hun wijnstokken om de groei van onkruid te beheersen.

Pluk en vinificatie

De oogst van druiven geschiedt bij biologische wijnbouw meestal handmatig. Hierdoor ontstaat er minder schade aan de druiventrossen. Beschadigde druiven zijn namelijk uiterst gevoelig voor schimmelvorming. Schimmelvorming is nadelig voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. Na de pluk worden de druiven naar de wijnkelder getransporteerd, waar de vinificatie plaats vindt. De bereiding van biologische wijn wijkt niet veel af van die van conventionele wijn. Filtratie wordt zo mogelijk beperkt, waardoor de wijn zijn natuurlijke karakter optimaal behoudt. Bij biologisch-dynamische wijnbouw klaart men de (rode) wijn vaak met behulp van het eiwit van kippeneieren.

Biologisch-dynamisch werkende boeren gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega's. Zij maken gebruik van op de natuur inwerkende krachten. Volgens de vader van de biologisch-dynamische gedachte, Rudolf Steiner (1861-1925), bezitten volle maan, Venus en Mercurius, kosmische krachten die de gezondheid van planten beïnvloeden en die gebruikt kunnen worden om ziekten en plagen te bestrijden.

Sulfiet

Van nature zit er in vele levensmiddelen een kleine hoeveelheid sulfiet. Ook tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Vandaar dat wijn totaal zonder sulfiet niet bestaat! Als men dus spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegde sulfiet.

De EU-wet van november 2005 verplicht de aanwezigheid van sulfiet in wijn te vermelden op het etiket, indien de wijn meer dan 10mg sulfiet per liter bevat. Daarom staat er bijna altijd “bevat sulfiet” op de fles. Ook bij natuurlijke wijnen waar totaal geen sulfiet aan toegevoegd is, vindt men meestal deze vermelding.

Waarom wordt er sulfiet toegevoegd aan de wijn?

Sulfiet zal eerst bacteriën en daarna ook ongewenste gisten uitschakelen. Tenslotte remt het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheids­termijn sterk verlengd wordt bij wisselende temperaturen. Daarom kan wijn zonder of met weinig toegevoegd sulfiet geen temperatuur­schommelingen verdragen. Het is dus belangrijk deze wijnen te bewaren onder 16°C. Koel bewaard zijn deze wijnen even lang houdbaar als dezelfde wijnen met veel sulfiet. Het is de structuur van de wijn die bepaalt of de wijn bewarings­capaciteiten heeft of niet.

Bij Grandcruwijnen.nl worden alle wijnen (dus ook de biologische wijnen) onder de 16 graden opgeslagen (rond de 13 graden) dus alle wijnen blijven in perfecte staat.

Laatste recensies

Na lang zoeken kan je ook nog serieuze bordeaux vinden onder de 15- Wat een verrassing was deze wijn. Nog fris en eigenlijk nog een beetje jong. Na paar uurtje kwam de wijn los en heb je een hele knap glas

- Edwin
Bekijk meer recensies