Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

Artikel 21 tot 30 van 405

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Herdade do Sobroso Galega Extra Vergine di Oliva Olijfolie

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Herdade do Sobroso ligt in Vidigueira in de regio Alentejo. Dit is een van de oudste wijngebieden in Portugal. In de pracchtige Alentejo heeft Herdade do Sobroso een perfecte locatie met zijn wijngaarden gelegen aan de oevers van de rivier de Guadiana. Met zijn 1600 hectare is Herdade do Sobroso een begrip in de regio. Op dit geweldige domein staan in de ongerepte natuur ook een veelheid aan zeer oude olijfbomen waar de geweldige verfijnde Galega olijven aan hangen (een typische Portugese variëteit). Na het plukken worden de Galega olijven meteen ter plekke koud geperst en ongefilterd afgevuld. Wat de Galega olijfolie zo bijzonder maakt is de verfijnde, zachte notige smaak met tinten van hout en aarde. Zeer aan te bevelen bij delicate salades, gegrilde groenten en appetizers.

    Onvergelijkbaar met de massa geproduceerde olijfolie.  


    Lees meer

  • 2016 Velenosi Montepulciano D' Abruzzo Doc

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De Velenosi wijnen komen van de d’Abruzzo heuvels in de provincie Marche. De wijngaarden liggen 200 tot 300 meter boven zeeniveau. Het zorgt dat de wijn fris en zeer toegankelijk is. Robijnrood van kleur met een frisse geur van bessen, aardbeien en frambozen. De smaak is bijzonder fris en fruitig met een zachte prettige, licht bittere afdronk van gedoseerde tannine in de afdronk die genoeg kracht geeft zonder te storen. De wijn houdt van Italiaanse gerechten zoals pasta's, pizza's en pesto. Combineer naar hartelust bij gerechten met rood vlees of roomsauzen. Na het eten een kaasje is ook geen probleem en ook romantisch bij de open haard is aan te bevelen. Super goede prijs/kwaliteit verhouding
    Lees meer

  • Dominio de la Vega Cava Idilicum Extra Brut

    Maak favoriet

    248 op voorraad

    De Extra Brut uitvoering van onze meest populaire cava dus droger en strakker dan de normale Idilicum. Een lekkere kwaliteits cava deze Idilicum Extra Brut die ook nog eens zeer vriendelijk van prijs is en behoort tot onze meest populaire Cava. Deze Idilicum heeft een bleek gele kleur met groene highlights en fijne, elegante bubbels. Fijne aromatische tonen van fruit (appel en citrus) en ook van witbrood. In de mond beschikt deze cava over zeer goed geïntegreerde en levendige kooldioxides met lichte bak-aroma's en is deze fris en perfect in balans en lekker droog en mineralig. Kan heel goed op zichzelf worden gedronken. Smaakt ook heerlijk bij vis en zeevruchten, salades, rijst- en pastagerechten, Aziatische gerechten, pittige gerechten en bij de meeste voorgerechten.


    Lees meer

  • Dominio de la Vega Cava Idilicum Brut

    Maak favoriet

    232 op voorraad

    Een lekkere kwaliteits cava deze Idilicum Brut die ook nog eens zeer vriendelijk van prijs is en behoort tot onze meest populaire Cava. Deze Idilicum heeft een bleek gele kleur met groene highlights en fijne, elegante bubbels. Fijne aromatische tonen van fruit (appel en citrus) en ook van witbrood. In de mond beschikt deze cava over zeer goed geintegreerde en levendige kooldioxides met lichte bak-aroma's en is deze fris en perfect in balans.

    De Macabeo wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en groeien in een wijngaard op 750 meter hoogte op een klei-kalsteen bodem. De druiven worden begin september zorgvuldig en met de hand geplukt waarbij al een eerste selectie plaatsvindt zodat alleen de beste druiven gebruikt worden. De cava blijft ongeveer 10 maanden in contact met de droesem (sur lie) voor meer complexiteit. 

    Kan heel goed op zichzelf worden gedronken. Smaakt ook heerlijk bij vis en zeevruchten, salades, rijst- en pastagerechten, Aziatische gerechten, pittige gerechten en bij de meeste voorgerechten.


    Lees meer

  • 2016 Herdade do Sobroso Sobro Branco

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De herdade do sobroso Sobro Branco is een blend van de typische portugese druiven de Antão Vaz, Arinto, Verdelho en de Palomino druif. De druiven werden met de hand geplukt. De fermentatie vindt plaats in RVS vaten met een gecontroleerde temperatuur gedurende 30 dagen waarna deze verder mag opvoeden op zijn eigen droessem. De Blanco Sobro (of Branco in het portugees) heeft een strogele kleur en is zeer helder. Deze portugese witte wijn is heerlijk fris van smaak, frisse aroma’s van citrus en passie vrucht. De wijn is zeer elegante wijn en is een goede balans tussen het fruit en de zuren. Een heerlijk glas voor zomaar en sterk aan te bevelen bij schaal- en schelpdieren en bij witte vissoorten met ietwat kruidigheid.


    Lees meer

  • 2015 Valdesil Valderroa

    Maak favoriet

    71 op voorraad

    Een van de aankomende sterren uit de Valdeorras/Galicia is het wijnhuis Val De Sil welke zich sterk richt op de Galicische druif de Godello en de rode Mencia. Dit is een op-entop zomerse rode wijn welke in Spanje altijd licht gekoeld (14-15graden) wordt gedronken. Valdesil Valderroa is bereid van 100% mencía. De druiven groeien op 500 m boven zeeniveau, op de hooggelegen terrashellingen van de gemeenten Rubiá, A Rúa, Petín en O Bolo. De wijngaarden zijn gemiddeld 15 jaar oud. De Valderroa is Mencía in zijn puurste staat. De nabijheid van de Atlantische oceaan zorgt voor een ongekend frisse en delicate wijn (zeker voor een wijn uit deze prijsklasse).  De Valderoa heeft een heldere robijnrode kleur, met een granaatrode zoom. In de neus ruiken we verse pure tonen van aromatische rood fruit aroma's (framboos en pruim) met minerale elementen.  In de mond is de wijn vers, fris en intensief met mooi fruit en met goed geïntegreerde tannines maakt deze wijn perfect in balans. De Valderroa is een wijn met een een haast ongekende goede prijs/kwaliteit en kunnen we u van harte aanbevelen.


    Lees meer

  • 2017 Montaribaldi Montaribaldi Sigiuja Langhe Chardonnay DOC

    Maak favoriet

    7 op voorraad

    De Langhe Chardonnay DOC Sigiuja is een jonge witte wijn bestaande uit Chardonnay-druiven met een klein beetje Sauvignon-blanc. In het glas is de wijn intens strogeel met groene reflexen. In de neus is de wijn fris, aromatisch met tonen van bloemen en tropisch fruit. In de mond is deze chardonnay uitermate fris, delicaat en heeft een zeer fraaie afdronk. Ook bij deze wijn adviseren wij deze niet te koel te drinken en adviseren wij 12 graden celsius. Dit is een volle, frisse aromatische chardonnay welke perfect is als aperitief, op het terras of bij mooie frisse salade's. 


    Lees meer

  • 2015 Velenosi Rosso Piceno Superiore Brecciarolo DOC

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    Dit schitterende domein produceert mooie wijnen met een meer dan uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. De Brecciarolo DOC is gemaakt van 70% montepulciano en 30% sangiovese en heeft 12 maanden opvoeding gehad op eikenvaten. Het sappige fruit van het zuiden (Montepulciano) ontmoet de frisse zuren van een Chianti (Sangiovese). De wijn rijpt een jaar op gebruikte eikenhouten barriques om de tannines wat te verzachten en balans en structuur aan de wijn te geven. 


    Lees meer

  • 2017 Rivera Castel del Monte Preludio N.1 Chardonnay DOC

    Maak favoriet

    107 op voorraad

    Dit is een ultiem voorbeeld van een wijn met een meer dan uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De Preludio No.1 is voor het eerst geproduceerd in 1985 en dit was de eerste commerciële Chardonnay in Puglia vandaar N. 1 (numero 1). De Preludio No 1 Chardonnay is een uitgesproken persoonlijkheid en heeft in het glas een mooie licht gele kleur met fruitige tonen van peer, perzik, kamperfoelie en meloen. Deze wijn is een heerlijke wijn om standalone te drinken en hiermee zet u uzelf en uw vrienden een fraai glas wijn voor. Door de complexiteit en frisheid is dit een wijn die zeer goed samengaat met (gegrilde) visgerechten.
    Lees meer

  • 2015 Olifantsberg Blanc de Noir

    Maak favoriet

    18 op voorraad

    Deze unieke wijn wordt is een signle vineyard Syrah wijn. De syrah druiven hebben een zeer lichte kneuzing gekregen om zodoende bijna een free-run sap te krijgen De natuurlijke gisting vindt plaats in roestvrij stalen tanks en in Franse eiken vaten. Het gedeelte gefermenteerd in eiken draagt bij aan de complexiteit en textuur van de wijn. De rijping vindt plaats sur Lie (dus op z'n eigen droesem) die de wijn een prachtige rijkdom geeft. De blanc de Noir van Olifantsberg is zalm roze van kleur en heeft mooie hartige tonen met een verfrissend, romige mineralig pallet. In de geur aroma’s van rijpe zomerbessen die leiden naar een zachte en sappige smaak met aroma’s van rijpe aardbeien, frambozen en moerbeien, naast wat specerijen. DeOlifantsberg Blanc de Noir heeft mooie tannines en een aangenaam bittertje in de afdronk. Dit is geen rose maar een Blanc de Noir. Een zalig aperitief maar ook een uitstekende wijn bij het sushi, spicy eten en bij heerlijk gebraad of een mooi BBQ.
    Lees meer

Artikel 21 tot 30 van 405

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen