Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Sierra Cantabria Blanco

    Maak favoriet

    49 op voorraad

    Wij zijn grote fan van de hele serie van de Sierra Cantabria's en onze mening wordt ook sterk gesupporteerd door Penin en Rober Parker.  Robert Parker JR schrijft over Sierra Cantabria "An excellent and consistent producer of high-quality wines at realistic prices"  Sierra Cantabria Blanco  is gemaakt van Sauvignon Blanc (49%), Viura (36%) en Malvasía (15%) druiven en vergist in Franse eiken vaten uit de omgeving van de Vogezen .Deze wijn heeft zowel in de neus als in zijn smakenpalet tonen van zacht, fruit als peer en mango tot rijpe citrus vruchten. De korte houtlagering geeft de wijn bovendien een aangename toon van geroosterd brood tot vanille. Een erg complete wijn met een zeer breed smaken pallet.


    Lees meer

  • 2017 Sierra Cantabria Organza Rioja Blanco Fermented Barrique

    Maak favoriet

    114 op voorraad

    De Organza van Sierra Cantabria is een blend van de Viura, Malvasia & Garnacha Blanca druiven en komt van de oude wijngaard San Vicente de la Sonsierra.
    Na de handmatige pluk vindt er een koude inweking plaats van de druiven gedurende 12 uur om extra smaak en aroma aan de druiven te onttrekken. De Fermentatie vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Gevolgd door rijping op vat gedurende 9 maanden en battonage (omroeren van de dode gist cellen voor extra body en volume) 2 keer per week tijdens de eerste 6 maanden. Dit is een prachtige verfijnde witte Rioja met mooi verfijnd eik en een lekkere butterscotch. In de neus witte vruchten en en in de mond een goede zuurgraad en wederom fraaie fruittonen met verfijnd eiken en vanille. Dit is een zeer fraaie elegante witte wijn waar jaarlijks altijd maar tussen de 6.000 en 9.000 flesen van worden gemaakt. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • 2016 Remirez de Ganuza Blanco Barrel Fermented

    Maak favoriet

    23 op voorraad

    Dit is al weer de 3e jaargang van deze fantastische witte wijn van Remirez de Ganuza. Men heeft gekozen om deze Remirez Blanco in een Bourgogne type fles te doen en dit kunnen wij helemaal begrijpen. De wijn is vat-gefermenteerd en wordt 9-12 maanden opgevoed in nieuw Frans eiken en dan nog een aantal maanden flesrijping. Alhoewel nog jong heeft de Remirez Blanco de complexiteit van een een fraaie Bourgogne of Rhone wijn. Fris, complex, mooi verweven hout, mineralig, elegant. In zijn jonge jaren adviseren wij de Remirez Blanco nog wel even te decanteren. Dit is echt genieten!!! In de Verema blog (meest toonaangevende onafhankelijke wijnblog over spaanse wijn) is de Ganuza Blanco verkozen tot de beste witte Spaanse wijn. 93/100 Parkerpunten
    Lees meer

  • 2015 Bodegas Pujanza S.J. Anteportalatina

    Maak favoriet

    10 op voorraad

    Wederom een top wijn van Bodegas Pujanza. Deze S.J. Anteportalatina heeft op de neus een mooie vertegenwoordiging van het unieke terroir, medium intens met een frisheid van bloemen aroma’s, wit fruit, citrus tonen en een vleugje mineraliteit. Smaak: toegankelijke en frisse entree, rijk mondgevoel waarin de tipiciteit van de bodem naar voren komt. Een wijn rijk aan nuances en complexe aroma’s versterkt door de droesem. Deze heerlijke witte wijn is uitstekend in balans en heeft een zeer lange, slepende afdronk.

    Erg mooi als aperitief en ook heerlijk bij de wat verfijndere gerechten, vis, kreeft


    Lees meer

  • 2016 Bodegas Pujanza Añadas Frías

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    De witte wijn van Pujanza is genaamd de Añadas Frías. Deze geweldenaar wordt alleen maar in topjaren gemaakt en zoals de naam aangeeft alleen maar in koele jaren. De wijn komt van druiven uit een wijngaard van slechts 1.5HA groot en ligt op een hoogte van 600 meter op een kalkstenen bodem. De Añadas Frías is voor 100% gemaakt uit de Viura druif welke 1 oktober 2013 zijn geoogst. De wijn heeft gerijpt in 225ltr nieuw eiken vaten op zijn eigen droesem (sur lie) in een temperatuur geregelde omgeving. De wijn rijpt hierdoor zeer langzaam, ontwikkeld een geweldig bewaarpotentieel en geeft extra complexiteit. Dit alles leidt tot een Bourgondische type wijn van het allerbeste soort. We gaan zeker niet stellen dat dit een voordelige wijn is maar deze kan zonder problemen wedijveren met de witte Bourgondiërs of rhône wijnen die een veelvoud kosten. De wijn is zeer verfijnd met een complexiteit aan geuren waarin in eerste instantie de citrus en mineraliteit naar voren komt maar beetje voor beetje geeft het zijn geheimen prijs en ruiken we witte bloemen en zelfs een beetje perzik. Dit is absolute top en jammer dat hier nog geen 1000 flessen van zijn gemaakt en gemiddeld eens in de 3-4 jaren gemaakt wordt
    Lees meer

  • 2010 Remirez de Ganuza Blanco Reserva Barrel Fermented

    Maak favoriet

    26 op voorraad

    De Remirez Blanco Reserva is een nieuwe witte topwijn waar jaren aan is gewerkt en de 2010 is de eerste jaargang die verkrijgbaar is (pas in november 2016 op de markt gekomen dus ruim 6 jaar na oogst). De wijn heeft 24 maanden op nieuwe frans eiken doorgebracht en daarna nog ruim 3 jaar flesrijping voordat deze wijn beschikbaar is gekomen. Er zijn slechts 800 flessen van gemaakt en deze wijn is geen doorsnee witte wijn en is uniek in zijn soort. De wijn is fris met een licht oxidatief karakter met bittere tonen, mineralig, wit fruit. Dit is een geweldige complexe en elegante wijn en gastronomisch een geweldenaar. De wijn is krachtig maar tevens elegant. Prachtig!!
    Lees meer

  • 2011 Remirez de Ganuza Blanco Reserva Barrel Fermented

    Maak favoriet

    27 op voorraad

    De Remirez Blanco Reserva is een nieuwe witte topwijn waar jaren aan is gewerkt en de 2010 is de eerste jaargang die verkrijgbaar is (pas in november 2016 op de markt gekomen dus ruim 6 jaar na oogst). De wijn heeft 24 maanden op nieuwe frans eiken doorgebracht en daarna nog ruim 3 jaar flesrijping voordat deze wijn beschikbaar is gekomen. Er zijn slechts 2500 flessen van gemaakt en deze wijn is geen doorsnee witte wijn en is uniek in zijn soort. De wijn is fris met een licht oxidatief karakter met bittere tonen, mineralig, wit fruit. Dit is een geweldige complexe en elegante wijn en gastronomisch een geweldenaar. De wijn is krachtig maar tevens elegant. Prachtig!!

    93/100 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2007 Remirez de Ganuza Gran Reserva

    Maak favoriet

    2007 Remirez de Ganuza Gran Reserva

    Aanbiedingsprijs: € 109,00

    Normale prijs: € 129,00

    6 op voorraad

    Dé pionier op gebied van innovatie. Enkel "los hombros" of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor zijn wijn, omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien. De Gran Reserva is het absolute top-model waar maar rond de 7000 flessen van worden gemaakt. De Gran Reserva bracht 39 maanden door in het vat door voordat het gebottled werd. De Ganuza Gran Reserva heeft een diepe inktzwarte paars / zwarte tint. De neus is zeer weelderig en zuiver met zwarte kersen met een vleugje pepermunt. De smaak is vol en zeer zuiver vol van kersen, wilde aardbei, een snufje witte peper en donkere chocolade. Dit is zeker en wederom een indrukwekkend Rioja. 94/100 Parker, 97/100 Pēnin, 4,5/5 ster Vivino


    Lees meer

  • 2004 Remirez de Ganuza Gran Reserva

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De 2004 heeft de maximale score van 100 parkerpunten gekregen en heeft een lifespan van zeker 50 jaar. De Gran Reserva 2004 bracht 5 jaar in het vat door voordat het gebottled werd. Paars bijna zwart van kleur met een surrealistische boeket van kinky kruiden, truffel, mineralen, en zwart fruit (bes,braam) in de mond is het een opvallend krachtige maar ozo elegant en fris. Mondvullend, complex, en verbluffend rijk. Het zal de komende 10-15 jaar nog verder verbeteren en zal minimaal geweldig blijven tot 2060.
    Lees meer

  • 2004 Remirez de Ganuza Gran Reserva Magnum

    Maak favoriet

    1 op voorraad

    De 2004 heeft de maximale score van 100 parkerpunten gekregen en heeft een lifespan van zeker 50 jaar. De Gran Reserva 2004 bracht 5 jaar in het vat door voordat het gebottled werd. Paars bijna zwart van kleur met een surrealistische boeket van kinky kruiden, truffel, mineralen, en zwart fruit (bes,braam) in de mond is het een opvallend krachtige maar ozo elegant en fris. Mondvullend, complex, en verbluffend rijk. Het zal de komende 10-15 jaar nog verder verbeteren en zal minimaal geweldig blijven tot 2060.
    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen