Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

Artikel 1 tot 10 van 217

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Rose

    Maak favoriet

    66 op voorraad

    De Protocolo rosé is een 100% Bobal komende van een wijngaard tussen de 30-70 jaar oud. De Protocolo is een biologisch geproduceerde (gecertificeerde) wijn. De Protocolo rose is een prettige, toegankelijke Provence-kleurige en sappige rosé met in de neus mooi rood fruit zoals frambozen, aardbeien, kersen, bloemen. In de mond heeft de rose nog mooie tannines en aan aangename frisse afdronk. De Protocolo rosé is goed te combineren met schaaldieren, vis, paella, kip, salades, tapas of zomaar om te drinken op terras. 


    Lees meer

  • 2016 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Tinto

    Maak favoriet

    73 op voorraad

    De Protocolo komt van wijngaarden gelegen in de Tierra de Castilla, A.O.C. gemaakt door het fameuze wijnhuis Dominio de Eguren (bekend van de Nieta, Sierra Cantabria, Bosque, Almirez, Alabaster, San Vicente) en onderscheid zich door zijn strenge selectie en is in bezit van de beste wijngaarden in Spanje van slechts alleen oude authentieke wijngaarden waar bewust lage opbrengsten vanaf komen. Deze principes gelden ook voor de Protocolo Tinto. De Protocolo Tinto is een ecologisch geproduceerde wijn en is gemaakt van Tempranillo druiven en die geven hem zijn zwoelheid en rijpheid. In de geur is dat al snel te ontdekken, mooie aroma's van zwart fruit, kruiden en licht iets van aalbesjes. De smaak is zacht en in evenwicht, veel rijp fruit en een goede dosis kruiden en licht vanille. Deze Protocolo Tempranillo is rijp en vrij stevig en met zijn lange afdronk een zeer fraaie wijn en is een echte Value for Money wijn. Slogan van Eguren bij de Protocolo wijn is dan ook: ''An everyday wine value.'' 

    James Suckling - 91/100 punten voor de 2016 Protocolo Tinto


    Lees meer

  • 2017 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Blanco

    Maak favoriet

    147 op voorraad

    De Protocolo komt van wijngaarden gelegen in de Tierra de Castilla, A.O.C. gemaakt door het fameuze wijnhuis Dominio de Eguren (bekend van de Nieta, Sierra Cantabria, Bosque, aAmirez, Alabaster, San Vicente) en onderscheid zich door zijn strenge selectie en is in bezit van de beste wijngaarden in Spanje van slechts alleen oude authentieke wijngaarden waar bewust lage opbrengsten vanaf komen. De Protocolo Blanco is een ecologisch geproduceerde wijn en is gemaakt van 100% Macebo druiven en die geven hem zijn fruitige karakter met de een zeer fraaie zuurgraad. De Protocolo blanco is een droge, frisse witte wijn met in de neus wit fruit zoals appel en perzik)en bloemen. De Protocolo heeft een goede zuurgraad en een aangenaam bittertje in de afdronk. Slogan van Eguren bij de Protocolo wijn is dan ook: “An everyday wine. Best-value.” Voor ons een van de beste wijnen prijs in ogenschouw nemen en dan ook nog organisch geproduceerd dus geen toevoegde sulfieten, kunstmest of gif.

    Biologisch gecertificeerd


    Lees meer

  • Abadia Retuerta Tempranillo Zeezout 90 gram

    Maak favoriet

    29 op voorraad

    Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen produceert men op zeer kleine schaal ook nog een aantal geweldige producten zoals honing, zout en pijnboompitten. Het zeezout van Abadia Retuerta is verkrijgbaar in potjes van 90 of 130 gram en komt  van het franse eiland Île de Ré welke is geweekt in 100% Tempranillo wijn in eiken vaten met een verscheidenheid aan kruiden welke groeien op het uitgebreide domein (tijm, salie, lavendel, rozemarijn) Dit zout heeft een fraaie paarse kleur en heeft een verrassend en geurige boeket van aardbei, zoethout, aromatische kruide en mineralen. Ideaal om  toe te voegen als finishing touch aan uw vlees- of visgerechten. Dit zeezout is volstrekt uniek en heeft een ongekend fraaie smaak.


    Lees meer

  • 2015 Sierra Cantabria Crianza Rioja 0.375 ltr

    Maak favoriet

    88 op voorraad

    De Sierra Cantabria Crianza is een heerlijke volle Rioja wel in balans. Absolute aanrader. Deze wijn is vervaardigd uit de Tempranillo. De Crianza heeft 14 maanden opvoeding genoten op frans- en amerikaans eiken. Zijn kleur is robijnrood met lichtviolet in de randen van het glas. In de neus komt een bouquet los van rood fruit (bessen, zwarte bessen) met mooie intensiteit, hints van geroosterde koffie grafiet en vanille. Zijn smaak heeft een goede structuur, goede balans tussen tannines, alcohol en zuren. Wij kunnen u trouwens de gehele serie van Hermanos Eguren wijnen aanbevelen. Absolute Top Rioja's.


    Lees meer

  • Abadia Retuerta Honing 140 gram

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    Op het geweldige natuur domein van Abadia Retuerta zijn uitgebreide bloemenvelden, pijnboombossen en naast geweldige wijnen komt hier ook zeer fraaie hoge kwaliteit honing verkrijgbaar in potjes van 140 en 200 gram. Deze zalige honing is samengesteld van de nectar van wilde bloemen (tijm, salie, lavendel, rozemarijn) en steeneiken. De honing komt van bijenkorven op het landgoed die liefdevol worden verzorgd. De honing is amberkleurig met delicaat bloemen boeket bloemen en een intense, zoete smaak. Het is bijna zonde op deze honing te mixen zo delicaat en verfijnd zoet is de honing. De pure natuur!!!. Het antimicrobiële en antiseptische eigenschappen van deze natuurlijke top-honing is trouwens een aanrader bij een (opkomende) verkoudheid. 


    Lees meer

  • 2015 Dominio de la Vega El Corral

    Maak favoriet

    67 op voorraad

    Een mooie, soepele rode wijn deze El Corral van wijnhuis Dominio de la Vega. De wijn is gemaakt van 80% bobal, 10% garnacha en 10% syrah druiven afkomstig uit de streek Valencia in Spanje. De El Corral is mooi cherry-rood van kleur met lichte violet reflecties. Intense aroma's van vers rood fruit worden vergezeld door een zeer subtiel hout aroma. Elegant in de mond, medium-bodied met zijdezacht gehemelte. De nasmaak herinnert ons aan de balsamico tonen die zo kenmerkend zijn voor de bobal druif. 

    Deze heerlijke El Corral smaakt erg lekker bij wit vlees, varkensvlees, lamsvlees, vleeswaren, paté en kaas. In de December 2018 editie van Perswijn zeer goede beoordeling ontvangen tijdens de blindproeverij.


    Lees meer

  • Herdade do Sobroso Galega Extra Vergine di Oliva Olijfolie

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Herdade do Sobroso ligt in Vidigueira in de regio Alentejo. Dit is een van de oudste wijngebieden in Portugal. In de pracchtige Alentejo heeft Herdade do Sobroso een perfecte locatie met zijn wijngaarden gelegen aan de oevers van de rivier de Guadiana. Met zijn 1600 hectare is Herdade do Sobroso een begrip in de regio. Op dit geweldige domein staan in de ongerepte natuur ook een veelheid aan zeer oude olijfbomen waar de geweldige verfijnde Galega olijven aan hangen (een typische Portugese variëteit). Na het plukken worden de Galega olijven meteen ter plekke koud geperst en ongefilterd afgevuld. Wat de Galega olijfolie zo bijzonder maakt is de verfijnde, zachte notige smaak met tinten van hout en aarde. Zeer aan te bevelen bij delicate salades, gegrilde groenten en appetizers.

    Onvergelijkbaar met de massa geproduceerde olijfolie.  


    Lees meer

  • 2018 CEPA 21 HITO Rose

    Maak favoriet

    207 op voorraad

    5+1 Gratis - Iedere 6e fles van deze wijn ontvangt u van ons gratis.

    De druiven hebben voor deze geweldige rose hebben slechts enkele uren geweekt bij lage temperatuur. De fermentatie is tussen 12 en 15 graden en heeft daarna 3 maanden opvoeding gehad op zijn droesem (sur lie). De Hito rosé heeft een zeer licht roze kleur zoals een provence rosé maar dan met de klasse van de Tempranillo druif wat zorgt voor meer complexiteit. In de neus is de Hito intens, vers en fris met rijpe rode vruchten zoals aardbeien en frambozen, die later evolueert naar meer bloemen met meer complexe tonen. Het gevoel in de mond is zeer fris en zijdeachtig met uitgebalanceerde zuurgraad. De afdronk is lang en aangenaam en dit is een van de beste rose's in zijn prijsklasse. Heerlijk als Aperitief maar ook geweldig als diner-wijn bij bijvoorbeeld Aziatisch eten of Sushi. Past ook goed bij een heerlijke voorjaarssalade met rauwe ham, blauwschimmelkaas en vijgen. Dit is onvergelijkbaar met de vele rose's die meer aandacht schenken aan de fles en marketing dan aan de inhoud maar enfin dit is ook van Emilio Moro.


    Lees meer

  • Dominio de la Vega Cava Idilicum Extra Brut

    Maak favoriet

    254 op voorraad

    De Extra Brut uitvoering van onze meest populaire cava dus droger en strakker dan de normale Idilicum. Een lekkere kwaliteits cava deze Idilicum Extra Brut die ook nog eens zeer vriendelijk van prijs is en behoort tot onze meest populaire Cava. Deze Idilicum heeft een bleek gele kleur met groene highlights en fijne, elegante bubbels. Fijne aromatische tonen van fruit (appel en citrus) en ook van witbrood. In de mond beschikt deze cava over zeer goed geïntegreerde en levendige kooldioxides met lichte bak-aroma's en is deze fris en perfect in balans en lekker droog en mineralig. Kan heel goed op zichzelf worden gedronken. Smaakt ook heerlijk bij vis en zeevruchten, salades, rijst- en pastagerechten, Aziatische gerechten, pittige gerechten en bij de meeste voorgerechten.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 217

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen