Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

Artikel 1 tot 10 van 61

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2017 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Blanco

    Maak favoriet

    147 op voorraad

    De Protocolo komt van wijngaarden gelegen in de Tierra de Castilla, A.O.C. gemaakt door het fameuze wijnhuis Dominio de Eguren (bekend van de Nieta, Sierra Cantabria, Bosque, aAmirez, Alabaster, San Vicente) en onderscheid zich door zijn strenge selectie en is in bezit van de beste wijngaarden in Spanje van slechts alleen oude authentieke wijngaarden waar bewust lage opbrengsten vanaf komen. De Protocolo Blanco is een ecologisch geproduceerde wijn en is gemaakt van 100% Macebo druiven en die geven hem zijn fruitige karakter met de een zeer fraaie zuurgraad. De Protocolo blanco is een droge, frisse witte wijn met in de neus wit fruit zoals appel en perzik)en bloemen. De Protocolo heeft een goede zuurgraad en een aangenaam bittertje in de afdronk. Slogan van Eguren bij de Protocolo wijn is dan ook: “An everyday wine. Best-value.” Voor ons een van de beste wijnen prijs in ogenschouw nemen en dan ook nog organisch geproduceerd dus geen toevoegde sulfieten, kunstmest of gif.

    Biologisch gecertificeerd


    Lees meer

  • 2016 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Tinto

    Maak favoriet

    73 op voorraad

    De Protocolo komt van wijngaarden gelegen in de Tierra de Castilla, A.O.C. gemaakt door het fameuze wijnhuis Dominio de Eguren (bekend van de Nieta, Sierra Cantabria, Bosque, Almirez, Alabaster, San Vicente) en onderscheid zich door zijn strenge selectie en is in bezit van de beste wijngaarden in Spanje van slechts alleen oude authentieke wijngaarden waar bewust lage opbrengsten vanaf komen. Deze principes gelden ook voor de Protocolo Tinto. De Protocolo Tinto is een ecologisch geproduceerde wijn en is gemaakt van Tempranillo druiven en die geven hem zijn zwoelheid en rijpheid. In de geur is dat al snel te ontdekken, mooie aroma's van zwart fruit, kruiden en licht iets van aalbesjes. De smaak is zacht en in evenwicht, veel rijp fruit en een goede dosis kruiden en licht vanille. Deze Protocolo Tempranillo is rijp en vrij stevig en met zijn lange afdronk een zeer fraaie wijn en is een echte Value for Money wijn. Slogan van Eguren bij de Protocolo wijn is dan ook: ''An everyday wine value.'' 

    James Suckling - 91/100 punten voor de 2016 Protocolo Tinto


    Lees meer

  • 2017 Hermanos Eguren Protocolo Ecologico Rose

    Maak favoriet

    66 op voorraad

    De Protocolo rosé is een 100% Bobal komende van een wijngaard tussen de 30-70 jaar oud. De Protocolo is een biologisch geproduceerde (gecertificeerde) wijn. De Protocolo rose is een prettige, toegankelijke Provence-kleurige en sappige rosé met in de neus mooi rood fruit zoals frambozen, aardbeien, kersen, bloemen. In de mond heeft de rose nog mooie tannines en aan aangename frisse afdronk. De Protocolo rosé is goed te combineren met schaaldieren, vis, paella, kip, salades, tapas of zomaar om te drinken op terras. 


    Lees meer

  • 2015 Sierra Cantabria Crianza Rioja 0.375 ltr

    Maak favoriet

    88 op voorraad

    De Sierra Cantabria Crianza is een heerlijke volle Rioja wel in balans. Absolute aanrader. Deze wijn is vervaardigd uit de Tempranillo. De Crianza heeft 14 maanden opvoeding genoten op frans- en amerikaans eiken. Zijn kleur is robijnrood met lichtviolet in de randen van het glas. In de neus komt een bouquet los van rood fruit (bessen, zwarte bessen) met mooie intensiteit, hints van geroosterde koffie grafiet en vanille. Zijn smaak heeft een goede structuur, goede balans tussen tannines, alcohol en zuren. Wij kunnen u trouwens de gehele serie van Hermanos Eguren wijnen aanbevelen. Absolute Top Rioja's.


    Lees meer

  • 2016 Sierra Cantabria Blanco

    Maak favoriet

    49 op voorraad

    Wij zijn grote fan van de hele serie van de Sierra Cantabria's en onze mening wordt ook sterk gesupporteerd door Penin en Rober Parker.  Robert Parker JR schrijft over Sierra Cantabria "An excellent and consistent producer of high-quality wines at realistic prices"  Sierra Cantabria Blanco  is gemaakt van Sauvignon Blanc (49%), Viura (36%) en Malvasía (15%) druiven en vergist in Franse eiken vaten uit de omgeving van de Vogezen .Deze wijn heeft zowel in de neus als in zijn smakenpalet tonen van zacht, fruit als peer en mango tot rijpe citrus vruchten. De korte houtlagering geeft de wijn bovendien een aangename toon van geroosterd brood tot vanille. Een erg complete wijn met een zeer breed smaken pallet.


    Lees meer

  • 2015 Sierra Cantabria Crianza Rioja

    Maak favoriet

    47 op voorraad

    De Sierra Cantabria Crianza is een heerlijke volle Rioja wel in balans. Absolute aanrader. Deze wijn is vervaardigd uit de Tempranillo. De Crianza heeft 14 maanden opvoeding genoten op frans- en amerikaans eiken. Zijn kleur is robijnrood met lichtviolet in de randen van het glas. In de neus komt een bouquet los van rood fruit (bessen, zwarte bessen) met mooie intensiteit, hints van geroosterde koffie grafiet en vanille. Zijn smaak heeft een goede structuur, goede balans tussen tannines, alcohol en zuren. Wij kunnen u trouwens de gehele serie van Hermanos Eguren wijnen aanbevelen. Absolute Top Rioja's.


    Lees meer

  • 2015 Heras Cordon Vendimia Seleccionada Rioja Alta

    Maak favoriet

    212 op voorraad

    Uniek in Nederland. De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaan. Wij mogen deze wijnen exclusief leveren in Nederland. Robijn-rood met blauwe reflecties en een intens aroma van rode bessen met een onderliggende zoete, houtige boeket. Dit is een zeer fraaie Rioja. Heras Cordon is gelegen in La Rioja Alta-het beste stuk van de Rioja streek. Traditioneel maar tevens super-modern met een state-of-the-art wijn-installatie gericht op het slechts maken van grote wijnen. Heras Cordon wordt begeleid door de prestigieuze oenoloog Alejandra Schmedes.

    De 2015 Heras Cordon Crianza heeft dubbel Goud gekregen op de CWC in de klasse: Best Value 2018 en de wijn heeft 93/100 punten gekregen van Tim Atkins.
    Lees meer

  • 2015 Bodegas Pujanza Hado

    Maak favoriet

    281 op voorraad

    De Hado is een wijn waarmee de vermaarde wijnmaker Carlos San Pedro de huisstijl van Bodegas Pujanza wil vertegenwoordigen en de nieuwe stroming van in de Rioja met wijnen gericht op het fruit en waarin het hout niet mag overheersen. Daarnaast wil Carlos een wijn hebben die prijs-technisch toegankelijk is en dat is met de Hado meer dan gelukt. De Hado is een medium-bodied, schone en ernstige wijn. In de neus is de wijn mooi rijp maar zeker niet overrijp. Mooie tonen van hout en specerijen welke zeer goed zijn geïntegreerd in zowel de neus en het gehemelte. In de mond heeft het fijne tannines. Een zeer elegante wijn. 

    91/100 Parkerpunten


    Lees meer

  • 2014 Sierra Cantabria Garnacha

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    De Sierra Cantabria Garnacha komt van wijngaarden geplant in 1927, gelegen in San Vicente de la Sonsierra. DO. Calificada Rioja. De wijngaarden worden ecologisch verbouwd met slechts alleen organische bemesting en met een zeer (bewust) lage opbrengst van slechts 28 Hls. / Ha. De 100% Garnacha (Grenache) wordt hand geoogst en fermenteert met puur inheemse gisten met malolactische fermentatie op eiken (15% nieuw frans en 85% 1 jaar oud). De wijn mag rijpen gedurende 14 maanden op eiken vaten. De Sierra Cantabria Garnacha is de Atlantische expressie van de Sonsierra regio. De invloed van de Atlantische Oceaan maakt deze garnacha complex en elegant. De wijn is heerlijk fris met de maximale expressie van het fruit. Hermanos Eguren heeft van deze Garnacha een fruitige wijn gemaakt welke fris, expressief en zeer uitgebalanceerd is. 


    Lees meer

  • 2017 Sierra Cantabria Organza Rioja Blanco Fermented Barrique

    Maak favoriet

    114 op voorraad

    De Organza van Sierra Cantabria is een blend van de Viura, Malvasia & Garnacha Blanca druiven en komt van de oude wijngaard San Vicente de la Sonsierra.
    Na de handmatige pluk vindt er een koude inweking plaats van de druiven gedurende 12 uur om extra smaak en aroma aan de druiven te onttrekken. De Fermentatie vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Gevolgd door rijping op vat gedurende 9 maanden en battonage (omroeren van de dode gist cellen voor extra body en volume) 2 keer per week tijdens de eerste 6 maanden. Dit is een prachtige verfijnde witte Rioja met mooi verfijnd eik en een lekkere butterscotch. In de neus witte vruchten en en in de mond een goede zuurgraad en wederom fraaie fruittonen met verfijnd eiken en vanille. Dit is een zeer fraaie elegante witte wijn waar jaarlijks altijd maar tussen de 6.000 en 9.000 flesen van worden gemaakt. 

    92/100 Parker


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 61

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen