Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2015 Ossian Verdling Dulce

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    De Ossian Verdling Dulce wordt geproduceerd met de hulp van Nik Weiss uit St Urbans Hof in de Moezel (Duitsland). Van pure oude Verdejo wijnstokken wordt een wijn geproduceerd in de stijl van een Rieslings spätlese met 100 gram restsuiker. Een zeer fraaie unieke zoete Verdejo met een zeer fraaie frisheid en zuurgraad. De kleur is heel licht, bijna transparant en de neus is zeer subtiel met tonen van honing, limoen en gele pruimen. De smaak is echt bitterzoet, met citroenzuur gecompenseerd door de zoetheid, maar de wijn komt niet echt zeer zoet door. Het is gewoonweg een super witte wijn waarvan jaarlijks maar rond de 2000 flessen van wordt geproduceerd. Een perfecte dessertwijn bij bitterkoekjes, chocolade cake, chocolade en macarons.
    Lees meer

  • 2017 Ossian Quintaluna Verdejo

    Maak favoriet

    105 op voorraad

    De Quintaluna druiven komen van een aantal zeer kleine zanderige wijngaarden gelegen in het noorden van Segovia. Ze zijn geplant in zandgrond. De meesten van hen zijn hele oude druivenstokken uit de pre-phylloxera periode, niet geënt en bewaard gebleven omdat de zandbodem de pest verhinderde. De stokken zijn dus meer dan 120 tot wel 180 jaar oud. De 2017 Quintaluna van Ossian vernieuwt niet alleen zijn imago maar is een nieuwe wijn met een nieuwe filosofie en wederom een sprong in kwaliteit.  De 'instapwijn' van Ossian is niet zomaar een wijn want bij Ossian zijn ze stand verplicht. De vakkennis spreekt meteen. In het glas is deze pure 100% verdejo helder strogeel, met mooie tranen. Mooi rijpe citrusvruchten domineren de neus, met verder groene appel en kruisbes. De Quintaluna is zeer evenwichtig met een goede mineraliteit en finesse. Ongekend goede prijs/kwaliteit verhouding


    Lees meer

  • 2015 Ossian Verdling Trocken

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    De Ossian Verdling Trocken is pure Verdejo geproduceerd in een Riesling trocken stijl met de hulp van fameuze Rheinhessen wijnmaker Klaus Peter Keller. De Ossian Verdling is in het glas licht geel gekleurd met groene tinten die duiden op de jeugdigheid van de wijn. De neus is in eerste aanzet een beetje ingetogen en lijkt verlegen maar met wat mer tijd komen de aroma's vrij van grapefruit en limoen, balsamico en laurier. De smaak is fris en nauwkeurig met een prachtig zuurgraad. Dit is een baanbrekende wijn en toont wat kan worden bereikt met Verdejo in een koude vintage. Geweldig!
    Lees meer

  • 2016 Ossian Verdejo Agricultura Ecologica

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    Ossian is het mini-project van Javier Zaccagnini, eveneens partner en directeur van Aalto. Expressieve Verdejo wijn. Wit fruit met tropische tonen, mineralen,een vleugje "roasted tones" en een geweldige afdronk. Verbouwd op een 180 jaar oude wijngaard. De Ossian heeft 93 Penin punten gekregen. De Ossian is een echte Top Verdejo! en Ecologisch/biologisch - zo lekker maar aanbod is zo beperkt!!


    Lees meer

  • 2015 Ossian Capitel

    Maak favoriet

    2015 Ossian Capitel

    Aanbiedingsprijs: € 56,95

    Normale prijs: € 61,95

    3 op voorraad

    Expressieve Verdejo wijn. Strenge selectie van de oudste wijnstokken in Nieva (Segovia), 10 maanden rijping in nieuwe en tweedejaars Franse eiken vaten. Verdejo van een ongekend hoog niveau. Er zijn slechts 2200 flessen gemaakt van deze exclusieve topwijn. De Ossian Capitel wordt geproduceerd van de druiven van de oudste wijnstokken (sommige 180jr oud!!) in dorp Nieva (Segovia) op leisteen bodem op 900 meter hoogte. Deze topwijn heeft een romige aroma met een mooie mineraliteit, balsamico en vers gemaaid gras. De smaak is krachtig, complex, fris met prikkelende smaken en een duidelijke bittertje in de afdronk; het geheel is heel intens en bijna pikant. Het heeft de juiste concentratie, structuur en zuurgraad en zal zich de komende jaren nog verder ontwikkelen. Dit is de top van Ossian en de top onder de Verdejos's


    Lees meer

5 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen