Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Bernabeleva Cantocuerdas Moscatel

    Maak favoriet

    22 op voorraad

    Deze witte wijn van Bernabeleva is geproduceerd met de druiven van een een wijngaard welke zo'n 10 jaar geleden en eentje van ruim 50 jaar oud welke zijn geplant op 720 meter hoogte op zandige granietgronden in de buurt van een waterstroom waar druiven rijpen zonder overrijpheid. Elk van deze wijngaarden zijn barrique gefermenteerd afzonderlijk in barriques van 300-500 liter. Men kiest de barrique die het beste het moscatel karakter laat zien, maar op een frisse manier, met een goede zuurgraad, om geen te intense of saaie wijn te hebben. Een aangename zoete maar ook frisse witte wijn. In de neus een verrassende frisheid met balsamico, laurier, honing, oranjebloesem. In de mond is deze zoete witte wijn geweldig in balans en maakt dit een zalige wijn voor de liefhebbers van mooi licht zoet fris wit en natuurlijk is dit ook een uitstekende wijn voor de liefhebbers van een desert en is een uitstekende begeleider bij sorbets en ijs of bij deserts met rode vruchten (framboos, aardbei).


    Lees meer

  • 2017 Bodegas Victoria Ordonez La Ola del Melillero

    Maak favoriet

    237 op voorraad

    Victoria Ordoñez geboren en getogen in Malaga is geen onbekende in de wijn-wereld. Ze is in 2015 gestart om hoog in de herbergzame bergen van Malaga (fantastische) wijnen te maken en dit worden wijnen die in de gaten moeten worden gehouden. Ze staan momenteel al in menig Michelin-restaurant. De La Ola del Melillero (de Golf van Melillero) is een blend van 70% Pedro Ximenez (PX)  en 30% Moscatel uit de bergen van Malaga. Het is een mooie volle niet al te droge witte wijn met een perfect zuurgraad. De wijn is evenwichtig en complex tegelijkertijd,  Een vleugje bitterheid aan einde herinnert ons aan de aanwezigheid van Muscatel en de Ximenz. Kortom de La Ola del Melillero  is een elegante wijn met de elegantie en de versheid van de PX en de zoetheid en de vrijgevigheid van de Muscatel. Bij de beroemde wijnschrijver Hubrecht Duiker is deze wijn zijn Vondst of de Maand in de uitgave van Juli 2017


    Lees meer

  • Proefdoos Bodegas Victoria Ordonez

    Maak favoriet

    Exclusieve verzameling van 4 geweldige witte wijnen & 1 zeer verrassende Sparkling Rosé van Bodegas Victoria Ordoñez komende uit de Spaanse gebieden Sierras de Malaga en de Rueda. Stuk voor stuk topwijnen met een fantastische smaak en meer dan uitstekende kwaliteit die dan ook niet voor niets in menig Michelin-restaurant op de kaart staan.

    Victoria Ordoñez, geboren en getogen in Malaga, is geen onbekende in de wijn-wereld. In 2004 is zij tesamen met Alois Kracher With gestart met het produceren van wijn in Malaga. Later heeft ze met haar zoon een aantal zeer unieke wijnen gemaakt, komende vanuit hele oude wijngaarden in de, vaak moeilijk bereikbare, bergen van Malaga. Victoria was geruime tijd de wijnmaker maar vanaf 2016 is haar zoon Guillermo Martin toegetreden tot het bedrijf. Guillermo is landbouwkundig ingenieur en heeft gewerkt bij Kracher, Bodegas Jorge Ordóñez (Málaga) en Bodegas Avancia (Valdeorras).

    De wijnen zijn zeer uniek en ongekend fraai en komen tot stand op een manier zoals bijna niemand dat doet. Dit valt ook wel te begrijpoen want het gebied is zeer onherbergzaam met zeer oude maar ook zeer kleine wijngaarden waar alleen maar m.b.v. muilezels kan worden gewerkt. Er wordt dan ook maar een zeer beperkt aantal flessen gemaakt, vaak minder dan 2000 flessen. 


    Lees meer

3 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen