Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

Artikel 1 tot 10 van 16

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • 2016 Sierra Cantabria Blanco

    Maak favoriet

    49 op voorraad

    Wij zijn grote fan van de hele serie van de Sierra Cantabria's en onze mening wordt ook sterk gesupporteerd door Penin en Rober Parker.  Robert Parker JR schrijft over Sierra Cantabria "An excellent and consistent producer of high-quality wines at realistic prices"  Sierra Cantabria Blanco  is gemaakt van Sauvignon Blanc (49%), Viura (36%) en Malvasía (15%) druiven en vergist in Franse eiken vaten uit de omgeving van de Vogezen .Deze wijn heeft zowel in de neus als in zijn smakenpalet tonen van zacht, fruit als peer en mango tot rijpe citrus vruchten. De korte houtlagering geeft de wijn bovendien een aangename toon van geroosterd brood tot vanille. Een erg complete wijn met een zeer breed smaken pallet.


    Lees meer

  • 2017 Antonio Caggiano Falanghina Campania IGT

    Maak favoriet

    61 op voorraad

    De Falanghina van de fameuze wijnmaker Antonio Caggiano is een verleidelijke toch ingetogen wijn. Gemaakt van 100% Falanghina. Geurige peren en mineralen ontstaan als deze mooie Falanghina zich opent in het glas. De wijn is mooi in balans zonder de buitensporige zoetheid die andere versies zoveel definieert. De wijn heeft de typische geur van vers fruit zoals ananas en banaan. De smaak is vol & harmonieus
    Lees meer

  • 2017 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

    Maak favoriet

    21 op voorraad

    De Encruzado Reserva Quinta da Falorca bestaat voor 95% uit de mooiste witte ruif uit de Daô - de Encruzado. Deze druif heeft het vermogen om bijna een perfecte balans tussen suikers en zuurgraad te behouden. Hij levert droge, fruitige en aromatische wijnen en is één van Portugal’s top witte druivenrassen. Deze druif heeft een buitengewoon verouderingspotentieel en dat zien we ook met deze witte wijn van Quinta da Falorca want deze wijn kan zonder problemen nog tot 2030 in uw kelder of wijnkoelkast blijven. De wijn heeft gerijpt in nieuw Frans eiken en heeft een perfect alcohol percentage van 13% en dit maakt de wijn super elegant.
    Lees meer

  • 2017 Tenuta di Ghizzano Il Ghizzano Bianco Costa Toscana

    Maak favoriet

    44 op voorraad

    Fantistische elegante toscaanse wite wijn. Mooi fris en fruitig en gemaakt van Trebbiano, Vermentino en Malvasia Bianca die uitsluitend met de hand worden geplukt en geselecteert op rijpheid. De Vermentino druiven worden gevinifiëerd door ze traditioneel te persen en het sap op een lage temperatuur gedurende 1 maand te fermenteren met de natuurlijke gisten. De Trebbiano en Malvasia Bianca druiven blijven na het koelen nog enkele uren (7-12 uur) met de schil in de persmachine en gaan vervolgens in een roestvrijstalen tank om te gisten. Wanneer fermentatie van iedere verschillende variëteit ten einde is gekomen wordt de wijn samengevoegd. 

    Deze Il Ghizzano Bianco is zeer toegankelijk, zacht, fruitig (citrus aroma's), mineralig en heeft een fijne zuurgraad. De wijn is biologisch gecertificeerd en beschikt over het "Suolo e Salute" certificaat.

    Heerlijk bij zomerse gerechten. De wijn past ook goed bij pasta's, vegetarische gerechten en magere vissoorten. Ook prettig om op een terras van te genieten.


    Lees meer

  • 2017 Sierra Cantabria Organza Rioja Blanco Fermented Barrique

    Maak favoriet

    114 op voorraad

    De Organza van Sierra Cantabria is een blend van de Viura, Malvasia & Garnacha Blanca druiven en komt van de oude wijngaard San Vicente de la Sonsierra.
    Na de handmatige pluk vindt er een koude inweking plaats van de druiven gedurende 12 uur om extra smaak en aroma aan de druiven te onttrekken. De Fermentatie vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Gevolgd door rijping op vat gedurende 9 maanden en battonage (omroeren van de dode gist cellen voor extra body en volume) 2 keer per week tijdens de eerste 6 maanden. Dit is een prachtige verfijnde witte Rioja met mooi verfijnd eik en een lekkere butterscotch. In de neus witte vruchten en en in de mond een goede zuurgraad en wederom fraaie fruittonen met verfijnd eiken en vanille. Dit is een zeer fraaie elegante witte wijn waar jaarlijks altijd maar tussen de 6.000 en 9.000 flesen van worden gemaakt. 

    92/100 Parker


    Lees meer

  • 2015 Tenuta di Ghizzano San Germano Passito Igt Toscana

    Maak favoriet

    5 op voorraad

    Smaakvolle biologische Toscaanse Passito, diep amber van kleur en op de neus het typische aroma van goed ingedroogde druiven (Vin Santo), specerijen en gedroogd fruit (vooral vijgen en abrikozen). Intense, zoete wijn rijk en vol van geur. Gemaakt door het kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano van Trebbiano, Colombana en Malvasia Bianca druiven. Druiven worden 4 maanden opgehangen om te drogen, vatrijping voor 3 tot 3,5 jaar . 

    Deze dessertwijn smaakt uitstekend bij gebak, chocolade (truffels, pralines), ijs desserts en bij medium belegen kaassoorten.


    Lees meer

  • ronaldinho r one rosso

    Maak favoriet

    22 op voorraad

    De Fabio Cordella Ronaldinho R One Rosso is voor gemaakt van de druiven van de Primitivo, Malvasia uit Lecce en Montepulciano. De R One Rosso is een heerlijke zwoele wijn van een van s' werelds beste voetballers ooit Ronaldinho. In het glas heeft de wijnen een intense diepe robijnrode kleur met paarse tinten. De wijn heeft een intens bouquet van rijp fruit, kersen, pruimen en aroma's van kruiden, heerlijk zijdezachte wijn. Weetje: de 2016 is de eerste jaargang van deze rode Ronaldinh0 wijn dus alleen al om die reden een collectors-item.
    Lees meer

  • 2016 Remirez de Ganuza Blanco Barrel Fermented

    Maak favoriet

    23 op voorraad

    Dit is al weer de 3e jaargang van deze fantastische witte wijn van Remirez de Ganuza. Men heeft gekozen om deze Remirez Blanco in een Bourgogne type fles te doen en dit kunnen wij helemaal begrijpen. De wijn is vat-gefermenteerd en wordt 9-12 maanden opgevoed in nieuw Frans eiken en dan nog een aantal maanden flesrijping. Alhoewel nog jong heeft de Remirez Blanco de complexiteit van een een fraaie Bourgogne of Rhone wijn. Fris, complex, mooi verweven hout, mineralig, elegant. In zijn jonge jaren adviseren wij de Remirez Blanco nog wel even te decanteren. Dit is echt genieten!!! In de Verema blog (meest toonaangevende onafhankelijke wijnblog over spaanse wijn) is de Ganuza Blanco verkozen tot de beste witte Spaanse wijn. 93/100 Parkerpunten
    Lees meer

  • 2016 Wesley Sneijder WS10 Salento IGP

    Maak favoriet

    60 op voorraad

    Voetballer Wesley Sneijder (Ajax, Inter Milan, Galatasaray, etc) gaat met Fabio Cordella wijn op de markt brengen. Fabio Cordella is een bekende italiaanse (wijn)zakenman bekend in de wijnwereld om zijn zeer fraaie (highend) wijnen. De twee leerden elkaar kennen toen Sneijder bij FC Internazionale in Milaan voetbalde. De WS 10 Salento Rood is gemaakt van de typische Puglia druiven de Negroamaro 80% en de Malvasia Nera di Lecce 20%. In het glas heeft de WS10 Salento een intense diepe robijnrode kleur. In de neus heeft de wijn een fris maar ook krachtig boeket van rode bessen maar na enig walsen onderscheiden we ook espresso en leder. In de mond is de medium tot full bodied wijn zacht, ietwat romig in het gehemelte met mooie maar geen overheersende tannines. De afdronk is zeer fraai waarbij fris fruit mooi blijft hangen. 

    90/100 James Suckling


    Lees meer

  • geschenkpakket Tenuta di Ghizzano

    Maak favoriet

    Een geschenkpakket met een zalige rode en witte wijn van het wijnhuis Tenuta di Ghizzano, samen met de olijfolie van hetzelfde wijnhuis.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 16

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen