Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • San Mauro Bicultivar Extra Vergine di Oliva Professional Olijfolie 100ml

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De olijfolie San Mauro BiCultivar is bloemig met een pepertje. Naarmate de olie langer op de tong ligt, komt er steeds meer smaak bij. De smaakbeleving gaat van rauwe amandelen naar olijven. Dankzij zijn verfijnde en lichte smaak is deze olijfolie onder meer geschikt voor witte vis, piepkuiken. Deze olie is van de meeste recente oogst (2018) en heeft een THT tot eind 2022. Wist u trouwens dat olijfolie niet echt bederft maar bij het verouderen komen de zuren wat meer naar voren.

    De Bicultivar olijfolie van San Mauro zit in een zeer exclusief flesje welke u ondermeer ook vindt bij  Ciel Bleu ** in Okura Hotel,  La Rive * in Amstel Hotel, Bokkedoorns*, De Hoefslag*,  The Dylan*, Hotel Vinkeles, Izakaya,  Chateau Neercanne, Double Tree by Hilton en De Vrienden van Jacob om er zo een paar te noemen. 


    Lees meer

  • Colline di San Mauro Extra Vergine di Oliva Novolio Olijfolie

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De olijfolie Colline di San Mauro is gemaakt van een blend van zeventig procent carboncella– met dertig procent frantoio- en leccino-olijven. De carboncella is een autochtone olijfsoort, die alleen in de Sabijnse heuvels groeit. Deze olijfsoort is wat later rijp en laat zich moeilijker plukken. Maar die moeite is niet voor niets: de carboncella geeft een krachtige olijfolie die in combinatie met de andere soorten olijven een mooie en licht bittere, groene smaak oplevert, met tonen van pijnboompit en artisjok. De San Mauro producten behoren tot de allerbeste van Italiën en zijn zeer exclusief en dat wij niet alleen staan in deze mening wordt bewezen door de wel bekende top restaurants die momenteel werken met de producten van San Mauro zoals: Ciel Bleu ** in Okura Hotel,  La Rive * in Amstel Hotel, Bokkedoorns*, De Hoefslag*,  The Dylan*, etc.

     

     


    Lees meer

  • San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto 100ml

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto wordt volgens de oude methode gemaakt van zuivere druivenmost van de typische druivensoorten trebbiano en lambrusco die afkomstig zijn uit de provincie Modena. De ingekookte most wordt maar liefst 8 jaar natuurlijk gerijpt op houten vaten van de zomereik en bevat geen enkele toevoeging. Dit is onvergelijkbaar met de commerciële massa aceto's en ook niet verbazingwekkend dat dit door de topchefs van van Ciel Bleu ** in Okura Hotel, La Rive * in Amstel Hotel, en de Bokkedoorns* wordt gebruikt in hun exclusieve keukens. De Aceto Balsamico is lekker dik dus zeer zuinig in gebruik met een zeer exclusieve verfijnde smaak.


    Lees meer

  • NOVOLIO AL LIMONE DI SORRENTO

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    Aan de Amalfikust, ten zuiden van Napels, groeien de smakelijke Sorrento-citroenen. Ze zijn bekend vanwege hun dikke, bobbelige, aromatische schil en worden vooral gebruikt om limoncello van te maken. San Mauro gebruikt deze citroenen om er een lekkere frisse citroenolie van te maken, de Novolio al Limone di Sorrento. De citroenen worden met de hand zeer dun geschild, waarna de gele citroenschillen in de olijfolie worden gelegd. Als de essentiële citroenolie door de olijfolie is opgenomen, wordt de olie gefilterd. Het resultaat is een frisse olijfolie met een fijne citroensmaak en -geur. De citroenolie is heerlijk op een salade, pasta, vis en wit vlees. De San Mauro producten behoren tot de allerbeste van Italiën en zijn zeer exclusief en dat wij niet alleen staan in deze mening wordt bewezen door de wel bekende top restaurants die momenteel werken met de producten van San Mauro zoals: Ciel Bleu ** in Okura Hotel, La Rive * in Amstel Hotel, Bokkedoorns*, De Hoefslag*, The Dylan*, Hotel Vinkeles, Izakaya, Chateau Neercanne, Double Tree by Hilton, De Vrienden van Jacob.


    Lees meer

  • Colline di San Mauro Extra Vergine di Oliva Novolio Olijfolie

    Maak favoriet

    4 op voorraad

    De olijfolie Colline di San Mauro is gemaakt van een blend van zeventig procent carboncella– met dertig procent frantoio- en leccino-olijven. De carboncella is een autochtone olijfsoort, die alleen in de Sabijnse heuvels groeit. Deze olijfsoort is wat later rijp en laat zich moeilijker plukken. Maar die moeite is niet voor niets: de carboncella geeft een krachtige olijfolie die in combinatie met de andere soorten olijven een mooie en licht bittere, groene smaak oplevert, met tonen van pijnboompit en artisjok. De San Mauro producten behoren tot de allerbeste van Italiën en zijn zeer exclusief en dat wij niet alleen staan in deze mening wordt bewezen door de wel bekende top restaurants die momenteel werken met de producten van San Mauro zoals: Ciel Bleu ** in Okura Hotel,  La Rive * in Amstel Hotel, Bokkedoorns*, De Hoefslag*,  The Dylan*, etc.

     

     


    Lees meer

  • san mauro bicultivar

    Maak favoriet

    2 op voorraad

    De olijfolie San Mauro BiCultivar is bloemig met een pepertje. Naarmate de olie langer op de tong ligt, komt er steeds meer smaak bij. De smaakbeleving gaat van rauwe amandelen naar olijven. Dankzij zijn verfijnde en lichte smaak is deze olijfolie onder meer geschikt voor witte vis, piepkuiken. Deze olie is van de meeste recente oogst (2018) en heeft een THT tot eind 2021. Wist u trouwens dat olijfolie niet echt bederft maar bij het verouderen komen de zuren wat meer naar voren. 
    De San Mauro producten behoren tot de allerbeste van Italiën en zijn zeer exclusief en dat wij niet alleen staan in deze mening wordt bewezen door de wel bekende top restaurants die momenteel werken met de producten van San Mauro zoals: Ciel Bleu ** in Okura Hotel,  La Rive * in Amstel Hotel, Bokkedoorns*, De Hoefslag*,  The Dylan*, Hotel Vinkeles, Izakaya,  Chateau Neercanne, Double Tree by Hilton, De Vrienden van Jacob.


     

     


    Lees meer

  • San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto 200 ml

    Maak favoriet

    3 op voorraad

    De San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto wordt volgens de oude methode gemaakt van zuivere druivenmost van de typische druivensoorten trebbiano en lambrusco die afkomstig zijn uit de provincie Modena. De ingekookte most wordt maar liefst 8 jaar natuurlijk gerijpt op houten vaten van de zomereik en bevat geen enkele toevoeging. Dit is onvergelijkbaar met de commerciële massa aceto's en ook niet verbazingwekkend dat dit door de topchefs van van Ciel Bleu ** in Okura Hotel, La Rive * in Amstel Hotel, en de Bokkedoorns* wordt gebruikt in hun exclusieve keukens. De Aceto Balsamico is lekker dik dus zeer zuinig in gebruik met een zeer exclusieve verfijnde smaak.


    Lees meer

  • Cadeaubox San Mauro Olijfolie en Poggio Verrano 3 Toscana in luxe giftbox

    Maak favoriet

    Een zeer fraaie cadeaubox met daarin de Colline di San Mauro Extra Vergine di Oliva Novolio Olijfolie en de 91/100 punten scorende Poggio Verrano 3 Toscane. De San Mauro producten behoren tot de allerbeste van Italiën en zijn zeer exclusief en dat wij niet alleen staan in deze mening wordt bewezen door de wel bekende top restaurants die momenteel werken met de producten van San Mauro. Naast deze fraaie olijfolie bevindt zich in deze fraaie cadeau-box de geweldige Poggio Verrano 3 Toscane. Door alle wijndeskundige super-beoordeeld. De goed gestructureerde cuvée 'Poggio Verrano 3' wordt ongefilterd gebotteld. Verkozen door Hubrecht Duijker als Wijn-vondst op HUBRECHTDUIJKER.COM en de 2010 jaargang heeft maar liefst 91 Parkerpunten gekregen. Dit alles zit in een luxe cadeaubox dus ideal om te geven of te krijgen.


    Lees meer

  • Cadeaubox San Mauro Balsamico & Colline di San Mauro Extra Vergine di Oliva Novolio Olijfolie

    Maak favoriet

    Een zeer fraaie cadeaubox met daarin de San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto. Deze balsamico wordt volgens de oude methode gemaakt van zuivere druivenmost van de typische druivensoorten trebbiano en lambrusco die afkomstig zijn uit de provincie Modena. De ingekookte most wordt maar liefst 8 jaar natuurlijk gerijpt op houten vaten van de zomereik en bevat geen enkele toevoeging.Naast de Balsamico bevindt zich in de fraaie box ook de olijfolie Colline di San Mauro welke is gemaakt van een blend van zeventig procent carboncella– met dertig procent frantoio- en leccino-olijven. De San Mauro producten behoren tot de allerbeste van Italië en zijn zeer exclusief en dat wij niet alleen staan in deze mening wordt bewezen door de wel bekende top restaurants die momenteel werken met de producten van San Mauro zoals: Ciel Bleu ** in Okura Hotel, La Rive * in Amstel Hotel, Bokkedoorns*, De Hoefslag*, The Dylan*, etc
    Lees meer

  • Cadeaubox San Mauro Balsamico & 2 stuks Reypenaer kaas (1 en 2 jaar gerijpt)

    Maak favoriet

    Luxe cadeaubox met een van Italie's beste Balsamico en Nederlands beste kaar

    Een zeer fraaie cadeaubox met daarin de San Mauro Aceto Balsamico di Mosto Cotto. Deze balsamico wordt volgens de oude methode gemaakt van zuivere druivenmost van de typische druivensoorten trebbiano en lambrusco die afkomstig zijn uit de provincie Modena. De ingekookte most wordt maar liefst 8 jaar natuurlijk gerijpt op houten vaten van de zomereik en bevat geen enkele toevoeging. Tevens bevindt zich in deze box de olijfolie Neerlands beroemste kaas namelijk de Reypenaer. In de box zit een kaas welke 1 jaar is gerijpt en de de VSOP uitvoering welke maar liefst 2 jaar heeft gerijpt. De Balsamico en de 2 kazen zitten verpakt in een fraaie luxe cadeaubox dus een perfect cadeau om te geven of te ontvangen.


    Lees meer

10 artikel(en)

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen