Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

Wijn bewaren, hoe doe je dat?

Wijn bewaren

De meeste wijnen, voor dagelijks gebruik, zijn op dronk wanneer je ze koopt, dat wil zeggen je kunt ze direct drinken óf je kunt ze ook nog, afhankelijk van het type, enkele jaren (1-3 jaar) bewaren. Echter, deze wijnen worden er niet beter op wanneer je ze nog enkele jaren bewaart. Wijnen voor dagelijks gebruik kun je het beste bewaren op een koele, donkere plaats zoals een kelder, gangkast of een onverwarmde kamer. Een wijnrek in de woonkamer kan een sieraad in huis zijn, echter de kwaliteit en de smaak van de wijn zullen in zo’n wijnrek snel teruglopen. Daarom adviseren wij voor het (al dan niet langer) bewaren van wijn de wijnkoelkasten van Wine Klima. Kijk hier voor ons assortiment, er zijn diverse modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Bewaarwijn

Wanneer je een wijn langer wilt bewaren is het verstandig om zogenaamde ‘bewaarwijn’ aan te schaffen. Ongeveer 5% van alle geproduceerde wijn heeft een bewaarpotentieel. Deze bewaarwijnen moeten zich nog verder ontwikkelen en hebben tijd nodig om op dronk te geraken. Een bewaarwijn die nog jong is is zuiver en heeft op zichzelf genoeg smaak, tannine en/of suiker en zuur, echter er is nog geen mooie samenhang, de onderdelen staan nog los van elkaar. Doordat de wijn nog niet op dronk is kan deze te zuur/strak/stroef overkomen, maar na verloop van tijd komt de wijn meer in balans en ontwikkelt de wijn nieuwe aroma’s.
Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij bewaarwijnen: suiker en/of alcohol, tannines, zuren en concentratie. Suikers in druiven worden omgezet in alcohol en hebben tevens een conserverende werking. Restsuiker in de wijn kan ervoor zorgen dat een wijn langer bewaard kan worden. Er moet natuurlijk wel een balans zijn met de tannines, zuren en concentratie.
Bij jonge wijn zorgen de tannines door hun hardheid voor een (meestal onprettig) samentrekkend, wat drogend, mondgevoel. Door het verouderen rijpen de tannines op de fles geleidelijk en worden ze zachter.
Zuren maken een wijn fris, zorgen voor de juiste balans én beschermen tegen bederf. Ze zijn dus erg belangrijk voor wijn. Ook concentratie is een niet te onderschatten factor. Hier is een schone taak weggelegd voor de wijnboer die het aantal druivenstokken zodanig kan optimaliseren zodat er slechts weinig voeding in de bodem aanwezig is. Ook goed snoeien, en tijdens het plukken met de hand alleen de beste druiven selecteren, zorgt voor meer concentratie. Het perfecte plukmoment, ligging van de wijngaard, weersomstandigheden en de gewenste rijpheid van de druiven zijn ook allemaal factoren die de concentratie beïnvloeden.

Bewaarwijn kopen

Bij de aanschaf van een bewaarwijn is het goed om je te verdiepen in factoren als herkomst, druivenras, producent en wijnjaar. Er zijn diverse bekende gebieden waar prachtige bewaarwijnen worden gemaakt. Ook indicaties op het etiket zoals Grand Cru Classé helpen mee en let ook op dat niet elke druif geschikt is om bewaarwijn van te maken. Ook de prijs kan al een goede graadmeter zijn. Wijnen onder de 15 Euro zijn doorgaans niet geschikt als bewaarwijn.
Enkele bekende regio’s waar erg mooie bewaarwijnen worden gemaakt zijn onder andere: Bordeaux (Pomerol), Bourgogne (Côte d’Or), Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Languedoc-Roussillon en Rhône in Frankrijk, Rioja, Ribera del Duero in Spanje, Piemonte (Barolo, Barbaresco), Toscane (Chianti) in Italië, Dão in Portugal en Tokaji uit Hongarije.

Het spreekt voor zich dat Grandcruwijnen ook behoorlijk wat fantastische bewaarwijnen in het assortiment heeft. Geen zin om zelf op zoek te gaan? Wij adviseren graag! Zoek je mooie Franse bewaarwijnen denk dan eens aan een Hermitage van Cave de Tain of aan de prachtige Pomerol wijnen van Château Perron.
Uit de Spaanse Rioja kunnen wij de Fincas de Ganuza Reserva en de Blanco Barrel Fermented van wijnhuis Remirez de Ganuza sterk aanbevelen. Ook de Organza Blanco Fermented Barrique van Sierra Cantabria is een mooie wijn om nog enkele jaren te bewaren. Een mooie Ribera del Duero wijn is de Malleolus van topwijnhuis Emilio Moro.
Bent u meer een Italië fan dan probeer dan eens deze Toscaanse kanjers: de Vino Nobile di Montepulciano Riserva Poldo van Villa Sant'Anna, de Dromos en de 3 Toscana van wijnhuis Poggio Verrano, en tenslotte de Veneroso van kwaliteitswijnhuis Tenuta di Ghizzano.
Ook uit de Portugese regio Dao hebben wij mooie bewaarwijnen zoals die van wijnhuis Quinta da Falorca.

En wanneer je eenmaal een mooie bewaarwijn aangeschaft hebt is de 2e belangrijke stap natuurlijk het opslaan van de wijn. Want, hoe jammer is het als een prachtige wijn terugloopt in kwaliteit door verkeerd opslaan. Hieronder enkele tips.

Bewaarwijn opslaan

Het maakt in principe niet uit of een bewaarwijn in de kelder of in een andere ruimte wordt opgeslagen. Veel belangrijker zijn de condities van de gekozen ruimte. Allereerst is de temperatuur van groot belang. Deze moet liggen tussen de 11 en 13°C waarbij de constantheid van de temperatuur zeer wezenlijk is. Temperatuur schommelingen van 5 graden of meer kunnen ertoe leiden dat de kurk krimpt of uitzet. Een constante temperatuur tussen 11 en 13°C is perfect voor een geleidelijke ontwikkeling van de wijn.

Aangezien kurk geurtjes doorlaat is het ook van belang om goed te ventileren. Om te voorkomen dat de kurk uitdroogt wordt een luchtvochtigheid van 70 – 90% geadviseerd. Ook een donkere ruimte is prettig voor bewaarwijnen. Het verouderingsproces kan te snel gaan door (te veel) licht en ook de kleur kan teruglopen. Tenslotte is het goed om de wijn met rust te laten, dus zo min mogelijk de flessen verplaatsen en trillingen door elektrische apparaten vermeiden.

De juiste wijze van opslaan is dus zeker zo belangrijk als de wijn zelf. Daarom adviseren wij om fraaie bewaarwijnen te bewaren in wijnkoelkasten. Onze partner voor wijnkoelkasten is Wine Klima, kijk hier voor de verschillende modellen.

Artikel 1 tot 10 van 17

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren
  • Bernabeleva Camino de Navaherreros

    Maak favoriet

    32 op voorraad

    De wijngaard ligt op diepe zandgronden op graniet en een “koele” ligging op 700/800 meter hoogte. De wijngaard wordt op ecologische wijze bewerkt en er wordt gewerkt met natuurlijke compost, geleverd door de eigen veestapel. In conversie naar biologisch-dynamische wijnbouw. 85 jaar oude stokken (!). De Camino de Navaherreros is een 100% Garanacha welke handmatig worden geoogst.  De Camino is z'n eclatante Pinot Noir-kleur trouw gebleven met in de neus subtiel gekruid, kastanje- en sandelhout, Madagascar-vanille, pruimen, frambozen en bramen. Verfijnd, ongekend puur en zeldzaam origineel. Fascinerende, nobele “eenvoud” voor de goede verstaander. In de mond ontdekken we dezelfde sensaties. Reliëf, contrast, spanning en smaakintensiteit in een materie die op de eerste plaats rudimentaire puurheid en eenvoud wenst uit te stralen. Schitterend materiaal voor de echte liefhebbers die weten dat grote wijnen verfijning en soberheid kunnen bieden


    Lees meer

  • 2015 Juan Gil L´Altre de Can Blau

    Maak favoriet

    19 op voorraad

    Trouw aan haar oorsprong heeft Juan Gil  traditie en de nieuwste technologie naadloos versmolten met respect voor het milieu. Het Celler Can Blau-project heeft tot doel om van de inheemse druivenrassen (syrah, Monastrell, Grenache, Cargigan) een lijn van wijnen van hoge kwaliteit (die gericht zijn op de export) te ontwikkelen. Deze cuvee toont de hand van de Australische wijnmaker Sarah Morris en is een stevig glas rood opgevoed voor tien maanden in Franse- en Amerikaanse eiken vaten. De Jun Gil L'Altre de Can Blau heeft mooie tonen van noten en rijp Grenache fruit, gras en cacao.


    Lees meer

  • 2016 Olifantsberg Grenache Blanc

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    Van de Olifantsberg Grenache Blanc worden maar een handvol flessen gemaakt en het betreft hier een haast Hermitage/Rhône aandoende wijn met Priorat tintjes als gevolg van het leistenen terroir waarop de grenache druiven groeien. Zoals alle wijnen van Olifantsberg vindt hier ook de fermentatie plaats met natuurlijke gisting en vindt plaats in Franse eiken vaten en een foudre wat de wijn extra complexiteit meegeeft. Bij Olifantsberg krijgen de wijnen de tijd en moet de natuur zijn werk doen dus ook de Grenache Blanc mag 10 maanden rijpen op zijn eigen droesem wat verder bijdraagt aan de frisheid en de rijkdom van de wijn. De Grenache blanc heeft een unieke stijl met veel finesse. Subtiele limoenbloesems en groene kruiden tesamen met perzik en kweepeer gevolgd door een rijk gestructureerde smaak en een evenwichtige zuurgraad.
    Lees meer

  • 2016 Olifantsberg Blanc

    Maak favoriet

    57 op voorraad

    Deze Estate witte wijn van wijngoed de Olifantsberg is een blend van de meest recente aangeplante wijngaardent. Op het landgoed van Olifantsberg staan bijna bijna uitsluitend druivenrassen zoals men die ook tegenkomt in de noordelijke en zuidelijke Rhône. De wijn bestaat voor Chardonnay 59%, Roussanne 23%, Grenache blanc 9% en Chenin blanc 9% Dat deze witte wijn Rhône-achtige trekken heeft mag niet verbazen maar ook hier geeft het leistenen terroir de witte wijn net dat beetje extra mineraliteit. In het glas is deze Olifantsberg Blanc helder geel van kleur en de aroma's bevatten vooral witte bloemen, beetje notig en een slechts een snufje hout. In de mond is de wijn harmonieus, beetje kruidig en mineralig. Mooie tannines en een aangenaam bittertje in de afdronk. Deze witte is een absolute aanrader en is een zeer mooi glas wijn voor de prijs. De Olifantsberg Blanc is een wijn die met veroudering nog fraaier zal worden.
    Lees meer

  • 2014 Olifantsberg Silhouette

    Maak favoriet

    111 op voorraad

    Op minder dan een uurtje rijden van Kaapstad, middenin de Zuid-Afrikaanse wijnregio Breedekloof, ligt Olifantsberg Family Vineyards. Deze handgemaakte wijn is gebaseerd op Syrah met kleine toevoegingen van de bush druiven Grenache, Carignan en Mourvèdre. Dit is een geweldige Syrah met de typische kruidigheid en een fraaie mineraliteit als gevolg van het haast unieke terroir. De Silhouette heeft in 2015 goud gewonnen op het meeste prestigieuze wijnconcours in Zuid Afrika namelijke De OLD MUTUAL TROPHY WINE SHOW en heeft daar de 1e prijs gewonnen voor Beste Shiraz-based blend en maar liefst 94/100 punten gekregen. De 2014 jaargang heeft de maximale scores van 5* gekregen van Platter. Uniek voor een wijn uit deze prijsklasse. In tegenstellingen tot bijvoorbeeld Stellenbosch wat aan de overkant van de kloof ligt is de Breedekloof een haast Priorat aandoend terroir met veel leisteen. Dit verklaart de fraaie minerale tinten in de wijnen van Olifantsberg.


    Lees meer

  • Bernabeleva, Navaherreros

    Maak favoriet

    9 op voorraad

    Onder leiding van Marc Isart en Raul Perez, heeft dit jonge wijnhuis Bernabeleva al danig aan de weg getimmerd met de kleine hooggelegen en al zeer oude Grenache wijngaard. Het is absoluut een prachtig gelegen wijngaard van meer dan 80 jaar oud gelegen op de top van de heuvel op 700 meter. De Bernabeleva Navaherreros Tinto smaakt rijk en intens met een boeket van rijpe kersen en frambozen met accenten van lavendel. Iets zoet en afgerond met een weldaad aan vlezig en rijp rood fruit, doorspekt met sinaasappelschil en een vleugje witte peper.


    Lees meer

  • 2016 Bernabeleva Manchomuelas

    Maak favoriet

    24 op voorraad

    Manchomuelas is een enkele wijngaard van garnacha blanca, een druif die vroeger heel gebruikelijk was in de rbergen rondom Madrid, maar waarvan we nu slechts een paar oude planten tussen oude rode garnachas te vinden zijn. De wijngaard is geplant in 2008 van stekken van de authentieke druivenstokken van waarschijnlijk meer dan honderd jaar oud en de wijngaard wordt biologisch beheerd. Door de hoogte en de ligigng krijgt men een langzame rijping en dus een geweldige zuurgraad. De wijn wordt gefermenteerd in eiken barriques van 300 en 500 en blijft 10 maanden rijpen in het eiken. 2015 was de eerste commerciële jaargang van de wijn maar van deze geweldige witte wijn worden maar een zeer beperkt aantal flessen van gemaakt. De Bernabeleva Manchomuelas heeft een stro-gele kleur. In de neus heeft de wijnen moet tonen met witte bloemen, een beetje ananas en oranjebloessems In de mond valt allereerst de goed verhouding tussen zuur en fruit op. Dit is een wijn die niet gaat vervelen In de mond ananas en rode appel en zeer verfijnd een beetje eik. Zeer verfijnd en prettig. 92/100 Parker
    Lees meer

  • 2013 Clos des Mourres Gerline Vacqueyras

    Maak favoriet

    13 op voorraad

    In de buurt van het dorpje Cairanne, in de Zuidelijke Rhône (in de appellation Vacqueyras) met zicht op de Mont Ventoux wordt deze prachtwijn gemaakt door Jean-Philippe Bouchet. 2009 was gelijk zijn eerste jaargang. Wie ooit Gourt de Mautens uit Rasteau of Roucas Toumba heeft geproefd uit deze streek dan is Clos des Mourres nog meer waar voor zijn geld. De "Gerline" is een wijn die bestaat uit 60% Grenache en 40% Syrah. Deze Vacqueyras "Gerline" wordt vooral gekenmerkt door zijn dieprode kleur. In de neus, aroma's van rode vruchten en provencaalse kruiden zoals tijm en laurier. De wijn heeft veel karakter in de mond met een fijne aromatische structuur met finesse en elegantie. 


    Lees meer

  • Proefdoos Olifantsberg 5 sterren Platter

    Maak favoriet

    Proefdoos Olifantsberg 5 sterren Platter - 2 prachtige dinerwijnen

    Aanbiedingsprijs: € 26,01

    Normale prijs: € 28,90

    Deze 5 sterren special bevat 2 prachtige wijnen van het zeer gerenommeerde Zuidafrikaanse wijnhuis Olifantsberg. Deze 2 wijnen, de 2016 Olifantsberg Blanc en de 2014 Olifantsberg Silhouette, kregen beide de maximale score van 5 sterren van Platter. Voor wijnen uit deze prijsklasse is dit toch wel uniek te noemen. De wijnen zijn beide echte dinerwijnen en dus uitermate geschikt voor de feestdagen of andere feestelijke diners.


    Lees meer

  • 2016 Bernabeleva Carril del Rey

    Maak favoriet

    30 op voorraad

    Onder leiding van Marc Isart en Raul Perez, heeft dit jonge wijnhuis Bernabeleva al danig aan de weg getimmerd met de kleine hooggelegen en al zeer oude Grenache wijngaard. Het is absoluut een prachtig gelegen wijngaard van meer dan 80 jaar oud gelegen op de top van de heuvel op 700 meter.

    De Carril del Rey is een pure old-vine Garnacha van een enkele wijngaard in San Martín de Valdeiglesias, een wijngaard op het zuiden, misschien wel de warmere van hun single-wijngaard in de Gredos. De Carril del Rey heeft fraaie tonen van pruimen en bosbessen, rijp met een iets rokerige toets vermengd met de rozemarijn en tijm met een mediterraan profiel. In de mond proeven we ook nog lichte tonen van anijs en venkel. De wijn is is medium-bodied met zeer fijne en overvloedige tannines, met en een aangename landelijkheid. Dit wijn is al prima te drinken maar zal door de mooie tannines met de tijd nog fraaier worden.


    Lees meer

Artikel 1 tot 10 van 17

Pagina:
  1. 1
  2. 2

Toon per pagina

Van hoog naar laag sorteren

Laatste recensies

Stroef en ietwat gesloten in de eerste aanzet maar na enige tijd walsen komt er een pallet aan rood en zwart fruit naar voren. Aanwezige maar prettige tannines. Eik is er maar overheerst zeker niet. Afdronk zeer lang. Volgende dag 2e gedeelte gedronken en was toen nog beter.

- Femke
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen